Σκυλακάκης: Εξατομικευμένα οι νέες ρυθμίσεις οφειλών και τα νέα εργαλεία στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Εξατομικευμένα οι νέες ρυθμίσεις οφειλών και τα νέα εργαλεία στήριξης

Νέα δράση στήριξης ανάλογα με τις δαπάνες και εξατομικευμένα μέτρα με στόχο τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων που δέχθηκαν πλήγμα προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Επισήμανε πως έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα και για την επόμενη ημέρα. Είπε πως ο χρόνος που συνδέεται με τη διαδικασία εμβολιασμού είναι κάτι που ακόμα δεν γνωρίζουμε, «μπορεί να χρειαστεί τρεις ή τέσσερις μήνες, αλλά δεν νομίζω πως θα χρειαστεί πάνω από πέντε μήνες» επισήμανε.

«Καθώς θα βγαίνουμε σταδιακά από την πανδημία θα έχουμε ένα διαφορετικό συνδυασμό μέτρων, γιατί θα επικεντρωθούμε εξατομικευμένα στις επιχειρήσεις και στις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν» επισήμανε. «Αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» φέρνοντας μπροστά τα έργα του ταμείου ανάκαμψης, πρόσθεσε.

Μίλησε και για νέα προγράμματα που θα στηρίζονται περισσότερο στις δαπάνες που έκανε η κάθε επιχείρηση. Αναφέρθηκε σε εργαλεία εξατομίκευσης που θα γίνουν για να καλυφθούν με πεπερασμένους πόρους.

Έδωσε έμφαση στην εξατομίκευση των μέτρων για να «βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο». «Δεν πρόκειται να πάμε σε ρυθμίσεις που θα είναι γενικευμένες ανεξαρτήτως του τι έχει συμβεί στη διάρκεια της πανδημίας» επισήμανε για τις 120 δόσεις, λέγοντας πως περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων παρουσίασαν κέρδη.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να πάμε σε γενικευμένα μέτρα» γιατί αυτό «θα ήταν μία σπατάλη πόρων του φορολογούμενου που θα πληρώσει». Αναφέρθηκε σε κέρδη που καταγράφει ακόμη και το 10% της εστίασης λόγω του delivery.

Για τα ενοίκια ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα εξέταση του μέτρου «γιατί όντως έχουμε καθυστέρηση στην καταβολή» και επισήμανε πως το κομμάτι που πληρώνει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη πρέπει να καταβάλλεται κανονικά ως προϋπόθεση για να υπάρχει μείωση στον ιδιοκτήτη.

Εξήγησε πως τα μέτρα του 2021 δεν θα υπολογισθούν κατά δήλωση του επιχειρηματία, αλλά «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά στοιχεία». Αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις που αύξησαν τις καταθέσεις τους. Από το My Business Support θα δοθεί μία πλήρης εικόνα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για «το τι συνέβη στο χριστουγεννιάτικο τζίρο» είπε «έτσι ώστε να παρέμβουμε αμέσως μετά τις 10 Ιανουαρίου». Προανήγγειλε και ένα καινούργιο εργαλείο το οποίο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι λόγω απώλειας τζίρου αλλά λόγω μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά.

Για την πορεία των οικονομικών της χώρας το επόμενο διάστημα και για το αν θα χρειαστεί η θέσπιση νέων φόρων επισήμανε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε κάτι τέτοιο» και όλος ο σχεδιασμός μας το τελευταίο διάστημα, η πολιτική των σταδιακών μέτρων είναι «για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Όχι δεν ανησυχώ ότι θα έχουμε πρόσθετους φόρους» είπε και εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρχει σταδιακή επαναφορά σε δημοσιονομικούς κανόνες ανά την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider