«Κουρεμένα» ενοίκια: Οδηγός επιβίωσης για ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια: Οδηγός επιβίωσης για ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Ποιες επιχειρήσεις "γλιτώνουν" το ενοίκιο του Ιανουαρίου. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή και τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές. Εντός του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν σε μετρητά για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου.

Οικονομική ανάσα παίρνουν οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου με το "κούρεμα" κατά 100% του ενοικίου για αυτόν το μήνα που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την επιβολή σκληρού lockdown μιας εβδομάδας.

Μέσα στο Γενάρη και για πρώτη φορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων - ιδιώτες θα αποζημιωθούν σε μετρητά, δηλαδή με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό για τα «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα του Νοεμβρίου. Όμως και τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για πρώτη φορά από το κράτος ενώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές έχει αποφασιστεί να έχουν μείωση στο ενοίκιο Ιανουαρίου κατά 40%.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του μισθώματος για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Το νέο τοπίο στα "κουρεμένα" ενοίκια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά και για τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο:

  • Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
  • Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,
  • Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
  • Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
  • Τα βιβλιοπωλεία.
  • Τα γυμναστήρια.
  • Επιχειρήσεις του αθλητισμού.
  • Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

2. Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% για τον Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα για τα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές.

3. Εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων - ιδιώτες. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεωτικά δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τον Ιανουάριο από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Γενάρη και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ. Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος σε μετρητά για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Μέσα στο μήνα θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% του ενοικίου που έχασαν τον Νοέμβριο μετά το υποχρεωτικό "κούρεμα" κατά 40% . Και τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί μέσω επιστροφής φόρου για το 30% των «χαμένων» ενοικίων για το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου καθώς εντοπίστηκαν λάθη στις δηλώσεις Covid που υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, έχουν προθεσμία έως το τέλος του μήνα να διορθώσουν τις δηλώσεις. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει το Φεβρουάριο σε συμψηφισμό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή το ΦΠΑ.

5. Εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider