Ο Μπάιντεν ετοιμάζει έκτακο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που θα μετριέται σε ...τρισεκατομμύρια δολ.
Η είδηση ήρθε σε πρόσφατη ομιλία του στο Wilmington του Delaware, αλλά λίγο πολύ χάθηκε... στην βαρειά σκιά της επίθεσης των “τραμπιστών” στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, καθώς οι δημοκρατικοί αφήνουν πλέον μόνο δύο επιλογές στους ρεπουμπλικάνους: αναγκαστική παραίτησή του ή δικαστική “εκθρόνισή” του.
Το μήνυμα όμως του Μπάιντεν από το Wilmington, ίσως είναι πιό σημαντικό για την επόμενη ημέρα στην διεθνή οικονομία από ότι οι πολιτικές επιλογές για το μέλλον του Τράμπ.
Σημείο πρώτο. Η αναφορά του Μπάιντεν οτι το επιτελείο του υπό την Γιέλλεν ετοιμάζεται για πρόγραμμα στήριξης με τις λέξεις “τρισεκατομμύρα δολάρια” να χρησιμοποιείται στον πληθυντικό, ενώ μόλις λίγα 24ωρα πριν η Goldman Sachs είχε προβλέψει “τέραστιο δημοσιονομικό πακέτο 750 δισ. δολαρίων”, έπεσε σαν ...βόμβα στους οικονομικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον και στην Wall Street.
Και όχι μόνο σε Ουάσιγκτον – Νέα Υόρκη.
Στην Φρανκφούρτη περιμένουν με εξαιρετική προσοχή, το πως θα διαμορφωθεί η exit strategy της Ουάσιγκτον, από τον φαύλο κύκλο της πανδημίας και της ύφεσης, από την οποία θα εξαρτηθεί η ασταθής ισορροπία τρόμου ευρω – δολαρίου.
Η αναφορά του Μπάιντεν ήταν σαφής. Το πρόγραμμα που ετοιμάζει η ομάδα του υπό την Γιέλλεν μετράει σε τρισ. δολ., ήτοι είναι τριπλάσιο εκείνου που προανάγγειλε η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη για τα τεκτενόμενα στην Ουάσιγκτον Goldman Sachs.
Από που θα “σηκώσει” τα κατ' αρχήν δύο τρισ. δολ., η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν;
Το 1,3 τρισ. δολάρια βρίσκεται ήδη στα ταμεία του υπό αποχώρηση κ. Μνούχιν (υπόλοιπο δανεισμού του 2020) και περιμένουν την άφιξη της κας Γιέλλεν.
Τα υπόλοιπα, με την πανδημία και την ύφεση να συνεχίζουν να διαμορφώνουν το ζοφερό πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, θα πρέπει να αναζητηθούν και πάλι στις αγορές. όπου ήδη τα επιτόκια των αμερικάνικων ομολόγων έχουν αρχίσει να “τσιμπάνε” στην προοπτική επανεμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων στην διετία 2021 – 2022.
Γεγονός που σημαίνει οτι ανεξάρτητα από το αν κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες θυμήθηκαν το “tappering” (σταδιακή απόσυρση της ποσοστικής χαλάρωσης) στην συνεδρίαση της Fomc (Fed) στις 15/16 Δεκέμβρη, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο κ. Πάουελ ή όποιος τον διαδεχθεί, είναι υποχρεώμενος να συνεχίσει να αγοράζει τις εκδόσεις χρέους της κυβέρνησης που θα εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας στα βάθη του συρταριού του οποιαδήποτε πρόταση συζήτησης για ενα νέο tappering...
Σημείο δεύτερο. Με αυτά σαν δεδομένα από τις ΗΠΑ, η διολίσθηση της ισοτιμίας του δολαρίου σαν τάση – ανεξάρτητα από τα ενδιάμεσα σκαμπανεβάσματα – υποχρεώνει την ΕΚΤ να διαμορφώσει την νομισματική της πολιτική ανάλογα, για να αποφύγει μια νέα ραγδαία ανατίμηση του ευρώ, που θα ακύρωνε σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της εφαρμογής του περιβόητου “Ταμείου Ανάκαμψης” ή αλλιώς “NGEU”.
Αναλυτές στην Φρανκφούρτη επιμένουν οτι με τα δεδομένα αυτά, “ανεξάρτητα από τι θα κάνει στο μεταξύ η Κίνα”, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να διαβεβαιώσει τις αγορές οτι το όριο του PEPP που έχει εξαγγείλει για τον Μάρτιο του 2022, θα πρέπει ίσως να παραταθεί...
“Σε κάθε περίπτωση”, όπως παρατηρεί αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν στον οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr, “είναι πολύ νωρίς για την Ευρώπη να διαμορφώσει μία exit strategy, με την πανδημία να παραμένει βασικός παράγοντας των εξελίξεων. Οπωσδήποτε το περιβάλλον οικονομικό και πολιτικό, που θα συγκροτήσει την νέα πραγματικότητα στις ΗΠΑ, θα δημιουργήσει νέες μεταβλητές οι οποίες θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπ' όψη τόσο από την ΕΚΤ όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν...”.
Μεταφράζοντας... τις εκτιμήσεις αυτές, στα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι φανερό οτι η δρομολόγηση μιας τεράστιας σε μέγεθος επεκτατικής πολιτικής στις ΗΠΑ από την διακυβέρνηση Μπάιντεν – βασιμένης εκ νέου στο χρέος – είναι αναπόφευκτο να συμπαρασύρει την ΕΚΤ, προκειμένου να αποφύγει μια δραματική αντίμηση του ευρώ, γεγονός που θα επέτεινε τις δυσκολίες για την διανόρφωση μίας exit strategey όποτε και αν αυτό γίνει δυνατό.