Πώς θα ανοίξουν διαδοχικά, λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ανοίξουν διαδοχικά, λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός
Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος έδωσε αναλυτικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr. Εντός του Μαρτίου λιανεμπόριο και σχολεία, Απρίλιο εστίαση εξωτερικοί χώροι, Μάιο ανοίγει ο τουρισμός.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος έδωσε αναλυτικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr.

Στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο, προς το τέλος, να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, τον Απρίλιο οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, ενώ τον Μάιο, που θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60, ανοίγει σταδιακά και ο τουρισμός. «Γνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Είναι οι τελευταίες δύσκολες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει και να ανοίξει κανονικά με κανόνες και με ασφάλεια πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον, φυσικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και εφόσον το εισηγηθεί θετικά η επιτροπή. Ο σχεδιασμός είναι πριν από το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια» ανέφερε. Ενώ στην συνέχεια αφού υπογράμμισε ότι προχωρώντας οι εμβολιασμοί στην κατηγορία των πολύ ευπαθών και με τις αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο θα μιλάμε από άλλη βάση. Έτσι μέσα στον Απρίλιο δύναται να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Μετά τον Μάιο να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό» σημείωσε.

«Η επόμενη μέρα δεν πρόκειται να αργήσει», τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας, όμως επισήμανε ότι τώρα διανύουμε το τελευταίο και δυσκολότερο μίλι του μαραθωνίου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (και τον ΣΥΡΙΖΑ) να ζητήσει από τους πολίτες την τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να αποφασίσει με ποια ρητορική θα συνταχθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης έκανε λόγο για «συνθήκες δημιουργίας κοινωνικής έντασης ‘νεοαγανακτισμένων’ που υπονομεύουν τα μέτρα» και κατήγγειλε τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τα τρικάκια εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/5tsFea56ShU.jpg?itok=V84LljqU","video_url":"https://youtu.be/5tsFea56ShU?t=992","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», τόνισε. «Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. Αποδεικνύεται, όμως, για άλλη μια φορά, ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.

Είναι, όμως περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού».

Για τους εμβολιασμούς

Η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.

Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.

Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό.

Για την οικονομία

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- η ύφεση στη χώρα μας το 2020 υπήρξε βαθιά. Σύμφωνα ωστόσο με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται στο 8,2% του ΑΕΠ, αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Και βέβαια δεν θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση όπως ήθελαν οι Κασσάνδρες.

Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat (5 Μαρτίου), η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%), και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι -με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά (ύφεση 0,6%).

Για τις θέσεις εργασίας

Ιδιαίτερα αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης στο μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (4 Μαρτίου) μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν, όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, ειδικά για εργαζόμενους και ανέργους, εφάρμοσε μέτρα που έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.

- Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα μέτρα στήριξης για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη σε 755.000 ανέργους, με επιδόματα τακτικής ανεργίας, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων.

- Ο τρίτος πυλώνας αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, από την εφαρμογή των οποίων έχουν ωφεληθεί περίπου 47.000 συμπολίτες μας.

- Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη με αποφάσεις για 500.000 συμπολίτες μας όπως η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Το Πάσχα πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Σταϊκούρας: «Κλειδί» για την πορεία της οικονομίας το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider