Το μεγάλο «παζάρι» για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μεγάλο «παζάρι» για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία
Για την κυβέρνηση οι προκλήσεις είναι μπροστά, ιδίως στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Πολιτικούς πόντους κέρδισε η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της κρίσης στα σύνορα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τη δύσκολη μάχη στην Ευρώπη για μια νέα Ευρωτουρκική Συμφωνία.

Ο πολιτικός χρόνος άλλωστε είναι πυκνός και άλλοτε κυλά αργόσυρτα. Για τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η προηγούμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης από την προπερασμένη Παρασκευή, ήταν πολλοί μήνες σε μια εβδομάδα. Ήταν μια κανονική εθνική πρόκληση, ένα τεστάρισμα των συνόρων. Όπως το θέτουν και αρμόδιοι υπουργοί, σε επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας και κινητοποίησης, ήταν η μείζονα κρίση από το 1996 και μετά.

Το προηγούμενο δεκαήμερo, όμως, σήμανε και μια πολιτική ρελάνς του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό έμοιαζε να εγκλωβίζεται ανάμεσα στις συγκρούσεις των ΜΑΤ με κατοίκους στη Λέσβο και τη Χίο και την απροθυμία των κουρασμένων τοπικών κοινωνιών να δεχθούν έστω και μια κλειστή δομή. Αυτά, όμως, άλλαξαν τις προηγούμενες μέρες. Συνοπτικά, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στον Έβρο, να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο ετοιμότητας στα νησιά, να αναστείλει υπό το κράτος του επείγοντος τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα, αλλά και να «ξεκουνήσει» την ευρωπαϊκή ηγεσία, φέρνοντας τους επικεφαλής των τριών θεσμών της Ε.Ε. στον Έβρο, έδωσαν κρίσιμους πολιτικούς πόντους και δημιούργησαν σκηνικό εθνικής ομοψυχίας, υπό το κράτος της απειλής έξωθεν. Η εικόνα που αποτυπώθηκε στη δημοσκόπηση της Pulse RC για τον ΣΚΑΪ, με «τσιμπημένα» τα ποσοστά της ΝΔ και μεγάλη συναίνεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είναι ενδεικτικά στοιχεία για την επιτυχημένη αλλαγή ρότας.

Σημειωτέον, η αίσθηση του επείγοντος, αλλά και το αίσθημα ομοψυχίας έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει την κλειστή δομή στη Συντική Σερρών με τη συναίνεση των τοπικών αρχόντων, αλλά και των βουλευτών της ΝΔ, παρά τις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων διαφαίνονταν. Σε αυτή τη δομή, στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, θα οδηγηθούν όσοι μπήκαν παράνομα στα νησιά από την 1η Μαρτίου και μετά και δεν είχαν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Το μεγάλο παζάρι

Για την κυβέρνηση, πάντως, οι προκλήσεις είναι μπροστά, ιδίως στο ευρωπαϊκό πεδίο. Εντός της εβδομάδας, θα έρθει στην Ελλάδα η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιοχάνσον, εκ μέρους της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να γίνουν οι ανακοινώσεις για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης αρκετών ασυνόδευτων ανηλίκων. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το σχέδιο θα αφορά περί τα 3.000 παιδιά από τα συνολικά 5.500 που είναι εδώ, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνομίλησε απευθείας με αρκετούς ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επί τάπητος, πλέον, είναι και μια αναθεώρηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξηλώθηκε μονομερώς από τον κ. Ερντογάν. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα μιας νέας συμφωνίας στην Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή, ενώ θα είναι στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα, δε, θα δει την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της κοινής τους παρουσίας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ. Αντίστοιχης υφής θα είναι και η συζήτηση της Τρίτης στη Βιέννη, με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει στηρίξει την Ελλάδα στην κρίση με την Τουρκία, χωρίς την προοπτική, όμως, να πάρει πρόσφυγες στην Αυστρία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται το Reader.gr, ένα σημαντικό κομμάτι των χρημάτων από την Ε.Ε. που θα εκταμιευθούν άμεσα (350 εκ. ευρώ), θα διατεθούν ως οικονομικό κίνητρο προς παράτυπους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο να γυρίσουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, προκειμένου να υπερκερασθεί έτσι και ο σκόπελος της άρνησης συνεργασίας αρκετών τρίτων χωρών. Πάντως, η κυβέρνηση έχει ανοίξει και δίαυλο με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, από το οποίο προέρχεται η πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στο ελληνικό έδαφος εσχάτως.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider