Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολεμοφόδια – Θα στηρίξουμε τη μεσαία τάξη (vid)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολεμοφόδια – Θα στηρίξουμε τη μεσαία τάξη (vid)
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την αποχώρηση του τουρκικού Oruc Reis, ενώ εμφανίστηκε θετικός σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ερντογάν. Ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός α' κατοικίας ως το τέλος του 2020 και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα έχει πολεμοφόδια και πολλά ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία, αλλά θα τα αξιοποιήσει με τρόπο έξυπνο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, από τη συμπρωτεύουσα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη με νέα μέτρα αν το απαιτήσουν οι συνθήκες που θα δημιουργήσει η πανδημία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μια παγκόσμια ύφεση, αφορά σε όλες τις οικονομίες και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη». Δεν παρέλειψε ωστόσο να επαναλάβει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και δεν έχει καμία διάθεση να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.

Αναφερθείς στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και την επιστροφή του Ορούτς Ρειτς στην Αττάλεια, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα δύναμη Ειρήνης και την εξέλιξη αυτή ως το πρώτο θετικό βήμα προς την έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Άγκυρας. «Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι οι διερευνητικές επαφές θα γίνουν για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι για τις συζητήσεις στο Βερολίνο. Επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζητώντας «υπευθυνότητα» για όσα λέγονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκαθάρισε ότι παρά τους ενίοτε οξυμμένους αντιπολιτευτικούς τόνους «εθνικό μέτωπο υπάρχει», τουλάχιστον μεταξύ Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου εδώ:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/4vgppQt0Oik.jpg?itok=eYlFTcTX","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=4vgppQt0Oik&feature=youtu.be&fbclid=IwA…","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2020

Αναφερθείς στο επίκαιρο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2020». «Καμία έξωση δεν θα γίνει» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ».

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση της κοινωνίας στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. «Είναι ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό», εξήγησε για να αποκαλύψει μάλιστα πως «θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, αν συνεχιστεί η θετική ανταπόκριση της κοινωνίας».

Δεν είμαι αρνητικός σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται», είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ολιστικό το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ερωτηθείς για τις έξι δράσεις ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων που ο ίδιος ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «ολιστικό» εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως στόχος είναι τα πρώτα αεροσκάφη να έρθουν στη χώρα έως τα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε μια ακόμη ερώτηση για τα εξοπλιστικά. Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.

Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».

Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είχα μιλήσει για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ορίζοντα 4ετίας. Κάναμε το πρώτο βήμα. Τώρα επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Σαββάτου, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες, αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ’ αρχάς για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

Ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας εντός της εβδομάδας

«Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση», τόνισε, στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο (Εργασίας).

Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, συμπλήρωσε.

Τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν αύριο

«Τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν αύριο», ανέφερε, σε άλλο μέρος της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές», συμπλήρωσε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους «να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία».

Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

«Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση», σημείωσε, στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης.

Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ' ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. «Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές και πλέον προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις αλλά και προωθείται η δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Η ΚΟ της ΝΔ έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες

«Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της. Έχουμε ψηφίσει 105 νομοσχέδια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική μας ομάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη.

«Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως αποτέλεσμα μιας καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο», δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα

Για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο Πισσαρίδη και το ενδεχόμενο ενός νέου «μνημονίου», απάντησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «οι ωραίες ταμπέλες, ωραία καίγονται» κι όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα.

«Μνημονιακό μέτρο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με ορίζοντα τετραετίας για να εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών» προσθέτοντας ότι «ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε».

«Η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο» συμπλήρωσε σχετικά.

Εντός εξαμήνου το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Ειλημμένη και ορθή η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

Ερωτηθείς για την απόφαση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη αλλά και οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή. Μάλιστα μας δίνει πολλούς πόντους σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε όπως είπε ότι δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, αλλά μεμονωμένες αντιδράσεις.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα κινδυνεύσουν από την ειλημμένη αυτή απόφαση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν». Όπως εξήγησε «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Αναφερθείς στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.

Φιλόδοξο, αλλά εφικτό το χρονοδιάγραμμα για τα έργα υποδομών στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στα βασικά έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι φιλόδοξο αλλά και εφικτό.

Μιλώντας αναλυτικά για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και για την εξέλιξή τους σημείωσε ότι ήδη αυτά που έχουν γίνει είναι πολλά για έναν χρόνο. «Δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που μιλάνε και δεν κάνουν τίποτα στην πράξη» γι αυτό και την ίδια ταχύτητα και προσήλωση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα επιδείξουμε κι από δω και στο εξής».

Η διπλωματική θέση της Ελλάδας σήμερα είναι ισχυρή

«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».

Ωστόσο εξήγησε ότι όταν μίλησε για προβλεψιμότητα αναφερόταν στην ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες». Γιατί, όπως εξήγησε «έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider