Με αναφορά στις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον συντονιστή και Αρχισυντάκτη του Bloomberg News ξεκίνησε η συζήτηση όπου έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF), στην οποία μετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Anthony Fauci, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Nancy Brown και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philips, Frans van Houten.
«Αξίζει να υπενθυμίσουμε πόσο καλή είναι η επίδοση της Ελλάδας. Εάν η Δύση έχει υπάρξει γενικά κακή στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει χάσει -δυστυχώς- 5.600 ανθρώπους, όμως σε πληθυσμό 10,4 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων μόλις που υπερβαίνει τους 500», σημείωσε ο John Micklethwait κατά την έναρξη της συζήτησης.
«Η Γερμανία μετρά 651 θανάτους (ανά εκατομμύριο), οι ΗΠΑ βρίσκονται στους 1.300 ανά εκατομμύριο και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπου 1.500. Άρα ο πρωθυπουργός τα έχει πάει καλά», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από το πρώτο στάδιο της υγιειονομικής κρίσης. «Αυτό που έμαθα και το οποίο είναι ξεκάθαρο για εμένα είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες. Αυτό κάναμε από την αρχή. Αυτοί μίλησαν. Λάβαμε εγκαίρως τις αποφάσεις», είπε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η σαφήνεια στην επικοινωνία με τους πολίτες. «Αν επικοινωνήσεις με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμά σου στους πολίτες, οι Έλληνες έχουν ίσως τη φήμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι, ωστόσο αμέσως μόλις εξηγήσαμε στους πολίτες ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση και ζητήσαμε τη στήριξή τους οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πειθάρχησαν», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πολιτών που εναντιώνονται στις μάσκες και στα εμβόλια είναι μικρός.
Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τη σημασία της εμπιστοσύνης στους επιστήμονες, ο Δρ. Fauci αντιπαρέβαλε αυτό το μήνυμα με την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είχαμε το αντίθετο, μία κατάσταση όπου αντί να εστιάζουμε -από τα κορυφαία κλιμάκια- στην επιστήμη και να αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία, εκπέμπονταν αντιφατικά μηνύματα», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας εμβολίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «θα πιέσουμε τις εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα».
Διευκρίνισε πως η Ελλάδα έχει επιλέξει συνειδητά να διαθέτει πάντοτε απόθεμα για τη χορήγηση δεύτερης δόσης. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν εγκριθεί με βάση πολύ συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να μην έχουμε δόσεις και να μην χορηγήσουμε εγκαίρως τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων έχουν εγκριθεί αυτά τα εμβόλια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.