Αναζητώντας συνεννόηση για τον κορονοϊό - Η Eλλάδα συνεχίζει με Astrazeneca εν αναμονή του EMA

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητώντας συνεννόηση για τον κορονοϊό - Η Eλλάδα συνεχίζει με Astrazeneca εν αναμονή του EMA
Το κλειδί της συνεννόησης με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις αναζητούν στην κυβέρνηση ενώ το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

Το κλειδί της συνεννόησης με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις αναζητούν στην κυβέρνηση ενώ το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά. «Ψάχνουμε ένα ένα τα κρεβάτια πλέον» όπως τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας το «έμφραγμα» στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν πως αυτή θα είναι η χειρότερη εβδομάδα στο πεδίο της υγείας.

Την ίδια στιγμή, παρά το τσουνάμι αναστολής χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία , οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν το πρόγραμμα του εμβολιασμού καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδριάζει μετά τις αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. «Η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τις επίσημες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν στηρίζουν μια απόφαση αντίστοιχη με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα επαναξιολογήσει τη στάση της ανάλογα με τις όποιες αποφάσεις του EMA» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το μήνυμα της ανάγκης για συνεννόηση για το κρίσιμο, λόγω μεταλλάξεων, κύμα του κορονοϊού έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος, κάνοντας λόγω για μια «νέα κοινωνική συμφωνία»». Όπως είπε σε συνέντευξή του (Καθημερινή) ο κ. Σκέρτσος «θεωρούμε πως είναι αναγκαία μια νέα κοινωνική συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισης του τέλους της πανδημίας που θα εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατ' αρχάς απαιτείται ορατότητα με σαφή χρονικά ορόσημα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών». Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι από τις 9/2, οπότε ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται το ρίσκο της μετάδοσης στις πορείες, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 90 διαδηλώσεις με αυξημένη συμμετοχή διαδηλωτών. Όμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετατρέψει τους δρόμους των πόλεων σε πεδία μάχης, όπως ίσως εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η αντιπολίτευση δεν πρέπει να καλλιεργεί και να παρέχει πολιτική κάλυψη στην ανομία».

Την ανάγκη της συνεννόησης θέτουν και επιστήμονες όπως ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τις διαδηλώσεις. «Όταν λέω μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», σημείωσε επίσης ο καθηγητής.

Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν 520 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ασφυκτική είναι η κατάσταση και σε Θεσσαλονίκης, Πάτρα. Το Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, έγιναν 520 νέες εισαγωγές, οι 75 από αυτές στον Ευαγγελισμό. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι ασφυκτική ενώ πλέον διασωληνώνονται ασθενείς μέσα στα χειρουργεία, ακόμα και σε κοινούς θαλάμους.

Η μάχη των εμβολίων

Εν τω μεταξύ νέα προβλήματα στο θέμα της πανδημίας δημιουργεί η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τον εμβολιασμό με Astrazeneca – προκαλώντας τσουνάμι αναστολής σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Αντίθετα στην Ελλάδα προς το παρόν κυριαρχεί ψυχραιμία εν αναμονή της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (EMA) μεθαύριο Πέμπτη, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτή την απόφαση με βάση τα εξής:

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider