Με τη ρητή εντολή να απαντήσει αναλόγως εάν προκληθεί αναχώρησε από την Αθήνας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζουν οι ίδιες πηγές ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να σηκώσει το γάντι εάν χρειαστεί όπερ και εγένετο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας χθες ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μητσοτάκη τόσο πριν αναχωρήσει για την επίσκεψη στην Τουρκία με την αναπάντεχη πρόσκληση και από τον πρόεδρο Ερντογάν, όσο και σήμερα μετά την συνάντηση μαζί του και πριν την επίμαχη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούτσογλου.
Παράλληλα διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».
Νωρίτερα ο κ. Δένδιας απάντησε ευθέως και με ειλικρίνεια στον Τούρκο ομόλογό του, σε ένα πρωτοφανές λεκτικό πινγκ-πονγκ λέγοντας μετά τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου:
-«Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, με 400 υπερπτήσεις μάλιστα πάνω από ελληνικό έδαφος, ούτε καν μόνο πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα»
-«Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα»
-«Στρατός στα νησιά υπάρχει επειδή απειλούνται από κάπου, καθώς απέναντί τους υπάρχει ολόκληρη αποβατική δύναμη. Εάν δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος, κάποιοι οφείλουν να μας το πουν».
Δένδιας: Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο
Τσαβούσογλου: Πρόταση Ερντογάν για τη διεξαγωγή Συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο
Για τα 10 μίλια εναερίου χώρου έναντι των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι υφίστανται ως καθεστώς από το 1931, ενώ η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά γι’ αυτό το 1975.
Ενώ για τα περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη λόγω της μη αναγνώρισης από την Ελλάδα «τουρκικής εθνικής ταυτότητας» σε αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε, όπως είχε αναφέρει και στην αρχική τοποθέτησή του, ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία «αν θυμάμαι καλά», όπως είπε, «έχει υπογράψει και η Τουρκία».
Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε κάνει λόγο για τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στη θρησκευτική ελευθερία, με χαρακτηριστική τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που θα εγκαινιαστεί και επίσημα μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας.