Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις για εστίαση- Τα σενάρια για Πάσχα, ορόσημο η 14η Μαΐου

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις για εστίαση- Τα σενάρια για Πάσχα, ορόσημο η 14η Μαΐου
Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα ανοίξει η εστίαση, ενώ η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σενάρια για μικρές ανάσες τις ημέρες του Πάσχα.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα ανοίξει η εστίαση, ενώ η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σενάρια για μικρές ανάσες τις ημέρες του Πάσχα.

Πάσχα αλλά και η αργία της Πρωτομαγιάς αμέσως μετά, είναι το επόμενο δύσκολο ορόσημο καθώς το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων. Τις αποφάσεις για το Πάσχα, τις μετακινήσεις, τα σχολεία και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είτε σήμερα το απόγευμα είτε αύριο μετά από την εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων.

H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα και η οικονομία θα πάρει μπροστά. Αυτό το μήνυμα είχε την ευκαιρία να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ακαδημία Στελεχών της ΝΔ και προσδιόρισε ως ημερομηνία - ορόσημο τα μέσα Μαΐου. «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι είτε θα είναι εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο και τις καθημερινές (σήμερα ισχύει το Σαββατοκύριακο), να μετατεθεί έως τις 23:00, αντί τις 21:00 η κυκλοφορία, και την Κυριακή του Πάσχα να επιτραπεί σε έως 9-10 άτομα να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση το πλάνο μέχρι στιγμής προβλέπει άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους την Δευτέρα 10 Μαΐου, με πιθανότητα να ξεκινήσει από το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Την ίδια μέρα στόχος είναι να ανοίξουν με υποχρεωτικά self test και τα σχολεία. Ενώ παραμένει αμετακίνητο ορόσημο το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Πολιτική κόντρα για την εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης αποτελεί αιχμή της οικονομικής δραστηριότητας και για τον λόγο αυτό -επιχειρηματίες και εργαζόμενοι- βρέθηκαν στο επίκεντρο του προγράμματος στήριξης και των ενισχύσεων της κυβέρνησης, λόγω της υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας τους. «Η εστίαση θα ανοίξει με σχέδιο, οργανωμένα στους εξωτερικούς χώρους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής» τονίζουν από πλευράς κυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στη λογική της κορονοκαπηλείας, λέει τα πάντα και τα αντίθετά τους. Ακολουθεί αλλοπρόσαλλη λογική, καθώς τη μια χαρακτηρίζει τη σχετική συζήτηση παράλογη (όπως δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας στις 31 Μαρτίου), και την άλλη θέτει θέμα ανοίγματος της εστίασης. Επενδύει στην κόπωση πολιτών και επαγγελματιών, νομίζοντας πως έτσι θα διασωθεί πολιτικά. Αδυνατεί ή δεν θέλει να συνειδητοποιήσει ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της μετά από συζήτηση με τους ειδικούς και με βάση τις εισηγήσεις τους, εξετάζοντας όπως οφείλει, όλες τις παραμέτρους, όχι για να χαϊδεύει αυτιά, αλλά με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και την ασφαλή έξοδο απ΄ αυτήν. Δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση το τι θα ήταν πρόσκαιρα αρεστό, αλλά με βάση το τι είναι σωστό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Εκείνο που δεν ακούσαμε ακόμη είναι μια σαφής τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα με ένα μήνυμα τήρησης των μέτρων προστασίας απ΄ όλους».

Τι θα γίνει στις Εκκλησίες

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών στις 18:30 τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30 και την Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00 Αποφάσισε, επίσης, προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου.

Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 1.800.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του πληθυσμού. Και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 772.000 συμπολίτες μας, ποσοστό περίπου 7,40%. Καθημερινά γίνονται περίπου 55.000 εμβολιασμοί. Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας:

  • από την Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
  • από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
  • από την Johnson & Johnson, έχει παραληφθεί μια μικρή ποσότητα 33.600 δόσεων και ακολουθούν 300.000 δόσεις το Μάιο, και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • από την AstraZeneca αναμένονται, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ο δείκτης της μη προσέλευσης, -το ποσοστό δηλαδή αυτών που είχαν κλεισμένο ραντεβού και δεν εμφανίστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο- παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η προσέλευση είναι στο 97% και γι' αυτά της AstraZeneca περίπου στο 93%.

Διαβάστε επίσης:

«Κατά» των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα η εισήγηση της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider