Η κοινωνική ευθύνη και η εθελοντική δράση στο πλαίσιο της θεωρίας «mutual aid» έσωσαν την παρτίδα σε πολλές υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη όταν η πανδημία χτύπησε την πόρτα των πιο ευάλωτων ομάδων.
Οργανώσεις οι οποίες κινήθηκαν πέραν των ορίων της φιλανθρωπίας (και οι οποίες δεν ταυτίζονται πάντα με την ιδιότητα των ΜΚΟ) κατάφεραν να συμβάλλουν στη σίτιση και περίθαλψη χιλιάδων πολιτών ενώ προσέφεραν υγειονομικό υλικό και υπήρξαν αρωγοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και όπως φαίνεται οι οργανώσεις αυτές θα έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν και αφού παρέλθει η περίοδος της υγειονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Νέα Υόρκη, η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή των ΗΠΑ και ιδιαίτερα οι υποβαθμισμένες περιοχές τις οποίες έπληξε περισσότερο η πανδημία του COVID-19. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατάφεραν να επιβιώσουν το 2020 χάρη στα δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες που διανέμονται από οργανισμούς αμοιβαίας βοήθειας (mutual aid).
Καθώς τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τους άρρωστους και οι θάνατοι σάρωσαν τη μια γειτονιά μετά την άλλη, η συλλογική δράση ήρθε να δώσει λύσεις.
Στο Μπρούκλιν, το δίκτυο αμοιβαίας βοήθειας Bed-Stuy Strong εμφανίστηκε κατά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, από την ιστορικά γνωστή «συνοικία των μαύρων» του Μπέντφορντ-Στιούβιτσαντ. Το σύνθημα της ομάδας, «βοηθώντας τους γείτονες σε πνεύμα αλληλεγγύης», υπογραμμίζει μια ιστορική παράδοση κοινοτικής συνοχής. Τα 4.000 μέλη του έχουν ακολουθήσει αυτήν την παράδοση, κατευθύνοντας δωρεές από πολλές διαφορετικές πηγές στη χρηματοδότηση δημιουργίας ανέπαφων παντοπωλείων και διανομής φαρμάκων για ευάλωτους πολίτες. Δώρισαν χιλιάδες μάσκες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και αγόρασαν και προσέφεραν σε εβδομαδιαία βάση είδη παντοπωλείου για περισσότερους από 22.000 ανθρώπους ενώ μέχρι σήμερα έχουν παράσχει μισό εκατομμύριο γεύματα.
Ένα άλλο γκρουπ, το Crown Heights Mutual Aid έχει μέχρι σήμερα συντονίσει πάνω από 5.200 παραδόσεις ειδών παντοπωλείου για μέλη της κοινότητας που έχουν ανάγκη, συνολικού ύψους περίπου 415.000 δολαρίων. Σε όλη την πόλη, οι Νεοϋορκέζοι δημιούργησαν ένα πλήρες εθελοντικό σώμα για τη διανομή βοήθειας, από την οργάνωση ψυγείων της κοινότητας έως την παράδοση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ηλικιωμένους και σε ανοσοκατεσταλμένους. Πολλοί έχουν παράσχει χρηματική βοήθεια σε άνεργους κατοίκους για να πληρώσουν ενοίκια, ιατρικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς κοινωνικής ωφέλειας.
Φυσικά, αυτή η ξαφνική έκρηξη κοινωνικής εμπλοκής των πολιτών εγείρει το ερώτημα: Τι ακριβώς είναι μια κοινωνία αμοιβαίας βοήθειας; Μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει είναι ότι η αμοιβαία βοήθεια δεν σχετίζεται απλώς με τη φιλανθρωπία. Σχετίζεται με μια ηθική αλληλεγγύης που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική ευημερία και ενθαρρύνει τις συλλογικές δράσεις.