Τι αλλάζει στις υγειονομικές άδειες βήμα προς βήμα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις υγειονομικές άδειες βήμα προς βήμα

Με τα έξοδα μετακίνησης των υπαλλήλων που θα πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους για δανειοδότηση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα επιβαρύνονται όσοι επιχειρηματίες θέλουν να γίνει έγκαιρα ο υγειονομικός έλεγχος ή ο προέλεγχος νεοϊδρυόμενου καταστήματος, εργαστηρίου ή εργοστασίου υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτό προβλέπει μεταξύ των άλλων το άρθρο 17 του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Υγείας για τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος)».

Η διάταξη η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 18 Απριλίου αφορά τη ρύθμιση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η διάταξη αυτή αποτελεί βασική αλλαγή στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και περιλαμβάνεται στις ενέργειες για το δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατικής διαδικασίας για την αδειοδότηση μεταποιητικών μονάδων τροφίμων και ποτών, τουριστικών καταλυμάτων αλλά και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα πρέπει το υπουργείο Οικονομίας να έχει έτοιμες έως τον Ιούνιο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπό διαβούλευση διάταξη για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και παροχής υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπεται ότι:

  • Για τη χορήγηση άδειας-γνωστοποίησης ή για οποιασδήποτε άλλης διαδικασία ίδρυσης ή και λειτουργίας, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές (Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ), Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Υπουργεία & κ.λπ.} τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  • Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση με συνοπτική περιγραφή της υπό ίδρυση επιχείρησής, στην αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.
  • Η αίτηση θα συνοδεύεται με σχεδιαγράμματα κάτοψης σε δύο αντίγραφα.
  • Με την αίτηση, θα ζητείται η καταρχήν άποψη της Υγειονομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια είτε στην αίτηση προέγκρισης είτε στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται προέγκριση να ξεκινήσει η συγκρότηση της επιχείρησης.
  • Στην φάση του προελέγχουν δεν απαιτείται κατ΄ ανάγκη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.
  • Ο προέλεγχος δεν είναι προέγκριση.
  • Για τη χορήγηση της γνωμοδότησης ή της βεβαίωσης καταλληλότητας της επιχείρησης, η Υγειονομική Υπηρεσία θα ελέγχει τις κατόψεις των σχεδιαγραμμάτων του μηχανικού, στις περιπτώσεις που γίνεται επεξεργασία τροφίμων.
  • Τα υποβληθέντα από τον ενδιαφερόμενο σχεδιαγράμματα κατόψεων, σε περίπτωση που η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις της παρούσας, θα υπογράφονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους και θα θεωρούνται από τον Προϊστάμενο της Υγειονομικής Υπηρεσίας.
  • Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης η αδειοδοτούσα αρχή χορηγεί την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
  • Σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης θα αναγράφεται από την υγειονομική υπηρεσία, σε δύο αντίτυπα η αιτιολόγηση της άρνησης και η αδειοδοτούσα αρχή επιδίδει το ένα στον ενδιαφερόμενο για την περαιτέρω διαδικασία συμμόρφωσης και υποβολής εκ νέου του φακέλου για την επανεξέτασή του.
  • Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα μπορούν να αλλάζουν τη ροή των εργασιών, με την προϋπόθεση το διάγραμμα ροής να αποτυπώνεται σε νέα σχεδιαγράμματα κάτοψης και είναι διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές.
  • Για την προσθήκη δραστηριότητας ή χώρου ανάπτυξης καθήμενων εξυπηρετούμενων ατόμων η Υγειονομική Υπηρεσία εξετάζει ταυτόχρονα την προσαρμογή της επιχείρησης στους όρους της παρούσας και την εκπλήρωση των υγειονομικών όρων για την λειτουργία της νέας δραστηριότητας ή την πρόσθετη πράξη προσδιορισμού καθισμάτων.
  • Στις περιπτώσεις μεταφοράς της επιχείρησης σε άλλο χώρο, θα απαιτείται εκ νέου η διαδικασία του παρόντος άρθρου.
  • Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής που ήδη λειτουργούν, όπου γίνεται προσθήκη εξωτερικού παρακείμενου χώρου για την εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών γίνεται πρόσθετη πράξη προσδιορισμού καθήμενων πελατών μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας η οποία θα αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος της άδειας του καταστήματος

Το ίδιο θα ισχύει και για στεγασμένο παρακείμενο χώρο, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζονται τα εξής δικαιολογητικά: α) Εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας: υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας, ή, εν ελλείψει ή άρνησης αυτού, του ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα. Σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση κριθεί αναληθής, ανακαλείται η χορηγηθείσα προέγκριση καθώς και η τυχόν χορηγηθείσα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος. β) Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης υπογεγραμμένη από μηχανικό, στην οποία βεβαιώνεται ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτηριοδομικό Κανονισμό, τον Κανονισμό Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για την αιτούμενη χρήση και περιγράφονται αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχεία αυτού.

Η βεβαίωση θα συνοδεύεται από αντίγραφα των στοιχείων νομιμότητας του χώρου, στα οποία αναφέρεται και από σχεδιαγράμματα του καταστήματος εις τριπλούν σε κλίμακα που αναφέρεται ρητά επί των σχεδίων, στα οποία θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του Κ.Υ.Ε, περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου (π.χ. αποχωρητήρια για Α.Μ.Ε.Α). γ) Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για την τήρηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που προβλέπονται κατά περίπτωση στις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider