Τα σπίτια της μεσαίας τάξης στη «μεγγένη» των πλειστηριασμών το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα σπίτια της μεσαίας τάξης στη «μεγγένη» των πλειστηριασμών το 2019
Το 2018 βγήκαν στο «σφυρί» κυρίως ακριβές κατοικίες εύπορων και επώνυμων προσώπων, αλλά το ενδιαφέρον των τραπεζών στρέφεται πλέον στα σπίτια κάτω των 100.000 ευρώ.

Τα σπίτια χαμηλότερης αξίας, κάτω των 100.000 ευρώ, μπαίνουν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών το 2019, με τις τράπεζες να «καίγονται» να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 55 δισ. ευρώ έως το 2021.

«Καθώς η δεξαμενή των κόκκινων σπιτιών έχει συρρικνωθεί μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο τα ακίνητα της μεσαίας τάξης», αναφέρει στο insider.gr πηγή με γνώση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και Θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, το 2018 είδαμε να βγαίνουν στο σφυρί ακριβές κατοικίες εύπορων και επώνυμων προσώπων, κάτι που εξυπηρετεί και επικοινωνιακούς σκοπούς εκ μέρους των τραπεζών. «Πλέον, όμως, το απόθεμα των ακινήτων που έχουν προσημειώσει οι τράπεζες έναντι κόκκινων στεγαστικών δανείων μειώνεται και ο πήχης θα πρέπει να χαμηλώσει», τονίζει.

Στην έναρξη των πλειστηριασμών τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών να μην βγουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες αξίας κάτω των 150.000 ευρώ. Μετά από 20.000 πλειστηριασμούς που αναρτήθηκαν, όμως, το 2018, τα περιθώρια στενεύουν.

Στέλεχος συστημικής τράπεζας παραδέχθηκε στο insider.gr ότι πλέον βγαίνουν σε πλειστηριασμό και σπίτια αξίας 80.000 ευρώ, αναφερόμενος σε κατοικίες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

«Κλειδί» ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη

Σημειώνεται ότι σήμερα εκκρεμούν περίπου 135.000 υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη συνολικών οφειλών ύψους 13 δισ. ευρώ. Με τις τράπεζες να πιέζονται ασφυκτικά από επόπτες και επενδυτές να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τουλάχιστον κατά 55 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, είναι σαφές ότι η «εκκρεμότητα» αυτή ισοδυναμεί με αβάσταχτο βάρος τους ώμους τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παρέτεινε το καθεστώς προστασίας έως το τέλος του Φεβρουαρίου προκειμένου να βρεθεί μια διάδοχη λύση σε συμφωνία με τους δανειστές, τους Επόπτες και τις τράπεζες. Παρότι σε πρόσφατες αναφορές τους κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για προστασία ακινήτων αξίας έως 250.000 ευρώ, τα σενάρια αυτά δεν θεωρούνται εφικτά από παράγοντες της αγοράς. Αντιθέτως, οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά για μείωση των ορίων στα επίπεδα των 70.000-80.000 ευρώ, όπως αναφέρουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές.

Η ισορροπία είναι πιθανό να βρεθεί στα επίπεδα των 100.000 –κάτι που έχουν άλλωστε εισηγηθεί και οι συστημικές τράπεζες. Ο «διάβολος», όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, αφού το ελάχιστο όριο αποτελεί μία μόνο από τις παραμέτρους του νέου πλαισίου προστασίας που εξετάζεται.

Στο τραπέζι των εμπλεκόμενων φορέων βρίσκεται το κυπριακό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλέπει επιδότηση του 1/3 της οφειλής για τους πραγματικά αδύναμους. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεδομένου ότι έχει ήδη εφαρμοστεί, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί εύλογη βάση για την κατάρτιση του διάδοχου καθεστώτος.

Ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι ένα τέτοιο σχήμα εμπεριέχει υψηλό ηθικό κίνδυνο, αφού αποτελεί αντικίνητρο για όσους εξυπηρετούν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια και εκφράζουν φόβους ότι εάν θεσπιστεί ένα ελαστικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα δούμε να «κοκκινίζουν» ξανά τα ρυθμισμένα δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider