Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να καταλήξει σε ένα σχέδιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και ο χρόνος λίγος.
Το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από τον προσεχή Μάρτιο περιλαμβάνεται στα 16 προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης και θα πρέπει να διαπιστωθεί πρόοδος από τους Θεσμούς προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 644 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Την ώρα που εποπτικές αρχές και Υπουργείο Οικονομικών σκύβουν από το πρωτεύον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια, αναζητώντας τρόπους για να μειωθούν δραστικά τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση κινδυνεύει να δώσει «άφεση» σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αυξάνοντας τον ηθικό κίνδυνο για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων δανείων, αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Εν μέσω υψηλών προσδοκιών για προστασία, ακόμη και όσοι δανειολήπτες αποπληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού τους είναι πιθανό να παγώσουν τα δάνεια για να δουν τι θα γίνει και πώς μπορούν να επωφεληθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το δ΄τρίμηνο του έτους υπεβλήθησαν διπλάσιες αιτήσεις για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα του 2018:
Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου έχει ξεσπάσει κόντρα… πρωτοκλασάτων στελεχών για το πού θα διαμορφωθεί το όριο της ένταξης στο νέο σχέδιο-ομπρέλα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Ως γνωστόν, διανύουμε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση θέλει να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν κούρεμα οφειλής και επιδότηση δόσης.
Το «σκοινί» τραβούν, από την άλλη πλευρά οι Θεσμοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα για τις τράπεζες –και κατά προέκταση για την οικονομία- είναι τεράστιο και πρέπει να αναζητηθεί μια βιώσιμη λύση για τα τραπεζικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, με τους δεύτερους να προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση «ισοδυναμούν με καταστροφή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα».
«Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία» για τον νέο Νόμο Κατσέλη, αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Την επόμενη εβδομάδα, πάντως, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση το σχέδιό τους, προτείνοντας το όριο προστασίας να μην υπερβεί τα 100.000 ευρώ και ο λόγος εμπορικής αξίας/υπόλοιπο δανείου να μην υποχωρήσει κάτω από το 120%. Για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα προσομοίωσης που έχει «τρέξει» η PWC σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κεφαλαιακή τους επάρκεια διάφορα σενάρια για το όριο ένταξης και το κούρεμα του δανείου.