Με συγκεκριμένα στοιχεία στα… χέρια τους ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κυβερνητικό επιτελείο οι διοικήσεις των τραπεζών, σήμερα Πέμπτη μετά τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να βάλουν την «τελευταία πινελιά» στο νέο Νόμο Κατσέλη.
Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας και τη σύγκλιση σε αρκετές από τις παραμέτρους του νέου πλαισίου προστασίας, οι τράπεζες επιφυλάχθηκαν να «τρέξουν» άσκηση με βάση τα νέα κριτήρια ώστε να καταλήξουν σε μια εκτίμηση δανειοληπτών που εντάσσονται στον νέο νόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο αριθμός αυτός είναι 200.000 δάνεια, σε σύνολο 270.000 μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι επικράτησε η θέση της κυβέρνησης ότι στην προστασία πρέπει να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 50.000 δάνεια.
Θυμίζεται ότι, όσον αφορά στα κριτήρια ένταξης, κυβέρνηση και τραπεζίτες συγκλίνουν σε αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ανεξόφλητο υπόλοιπο 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το βασικό κριτήριο που είναι, πλέον, το υπόλοιπο της οφειλής δεν είναι υψηλό στα 120.000 ευρώ, αφού τα επιχειρηματικά που συμπεριλήφθησαν στο νέο πλαίσιο ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη.
«Με βάση τα κριτήρια αυτά, αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών, αλλά όχι το σύνολο των υπό ένταξη ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρουν πηγές του κλάδου. Όπως εκτιμούν, το σύνολο των δανείων που ενταχθούν δεν θα υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ –ποσό «ελεγχόμενο» για τα δεδομένα των συστημικών τραπεζών, όπως αναφέρουν.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα οι δύο πλευρές, ώστε το σχέδιο νόμου να προωθηθεί στις επιτροπές της Βουλής ώστε το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας να νομοθετηθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει το παρόν καθεστώς.
Στον «αέρα» όσοι περιμένουν τη δίκη
Ένα από τα θέματα που μένουν ανοιχτά, πάντως, είναι κατά πόσο ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους βρίσκονται στην «ουρά» του υφιστάμενου Νόμου Κατσέλη, αναμένοντας την εκδίκαση της αίτησής τους.
Οι τράπεζες πιέζουν οι 170.000 δανειολήπτες που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς, με οφειλές σχεδόν 20 δισ. ευρώ, να κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα, ώστε να αρθεί το πολυετές καθεστώς προστασίας που απολαμβάνουν εν αναμονή της δίκης.
Η συνύπαρξη των δύο καθεστώτων είναι άδικη για τους αιτούντες στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, εξηγούν, και εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το πώς είναι δυνατόν το δικαστήριο να δικάσει «με βάση έναν νόμο που δεν θα υπάρχει».