«Σκληρό» παζάρι για τα κριτήρια ένταξης στον νέο Νόμο Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σκληρό» παζάρι για τα κριτήρια ένταξης στον νέο Νόμο Κατσέλη
Κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές διατυπώνουν την πεποίθησή τους ότι το ορόσημο της 25ης Μαρτίου είναι εφικτό, ωστόσο μια σειρά από σοβαρά ζητήματα παραμένουν «ανοιχτά».

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έχει περιθώριο το Υπουργείο Οικονομικών να τα «βρει» με τους Θεσμούς για τη νέα ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αρκετά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά.

Το νομοσχέδιο που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα που θα επιτρέψει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που «πήρε αναβολή» για το Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές διατυπώνουν την πεποίθησή τους ότι η νέα προθεσμία είναι απολύτως εφικτή. Ωστόσο, μια σειρά από βασικά κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του insider.gr.

Προτεραιότητα για τον SSM, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη γνωμοδότησή του, είναι το νέο πλαίσιο να είναι «εφαρμόσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση» και να το πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα παρέχονται στους επιλέξιμους δανειολήπτες από τις τράπεζες «να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα των εξωδικαστικών και δικαστικών ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα περιορίζουν τον ηθικό κίνδυνο και διατηρούν την πιστωτική πειθαρχία».

Το ζήτημα του ηθικού κινδύνου είναι μείζον για τους Θεσμούς και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν ο νέος νόμος θα προσφέρει ασυλία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σε αυτή τη βάση ζητούν από την κυβέρνηση να ενσωματώσει στον νόμο τις δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίσουν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής εκτέλεσης, αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Αυτό που ζητούν είναι να επανεξετάζονται σε προκαθορισμένο χρόνο τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια του οφειλέτη που έχει ενταχθεί στην προστασία, αλλά και να αίρεται η αναστολή εκτέλεσης της πρώτης κατοικίας όταν δεν τηρείται η ρύθμιση.

Όσον αφορά στα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, τίποτα δεν έχει κλείσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι δανειστές πιέζουν να κλείσει η περίμετρος του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 22 Φεβρουαρίου στους Θεσμούς, περιλαμβάνει δάνεια 11 δισ. ευρώ που οφείλουν συνολικά 180.000 οφειλέτες. Τα 2 δισ. ευρώ εξ αυτών των απαιτήσεων αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία -ένα ακόμη «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, αφού οι Θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί με τη συμπερίληψη επιχειρηματικών δανείων στο νέο καθεστώς προστασίας.

Μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα είναι τα δάνεια που έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα όσα δεν έχουν λάβει δικάσιμο. Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει επισταμένως να «φιλτραριστούν» και αυτοί μέσω της νέας πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να υποχρεωθούν σε μεταπήδηση στον νέο νόμο. Η επιδότηση θεωρείται σημαντικό κίνητρο για προσέλκυση αυτών των οφειλετών στην πλατφόρμα και οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να αποσυμφορηθεί η ουρά των 160.000 δανειοληπτών που αποτελεί μεγάλη «πληγή» για την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.

Ένα βασικό εμπόδιο που φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, πάντως, είναι η μελέτη επιπτώσεων που υπέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από απαίτηση του SSM, η οποία κρίνεται θετική ως προς τον αντίκτυπο της προστασίας στην κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider