Τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων στα στεγαστικά παίρνει η Alpha Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων στα στεγαστικά παίρνει η Alpha Bank
Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι τα κόκκινα στεγαστικά είναι το «next big thing» για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και την παράλληλη αγορά διαχείρισης των NPLs.

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στα κόκκινα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων των τραπεζών, με τη Eurobank να κάνει την αρχή με την τιτλοποίηση Pillar και την Alpha Bank να ακολουθεί κατά πόδας με το Orion.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ της της Alpha Bank, η οποία περιλαμβάνει κατοικίες αξίας από 35.000 έως 110.000 ευρώ και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Θυμίζεται ότι η πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τη Eurobank, με την ονομασία Pillar και αγοραστή την PIMCO. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, το τίμημα της συναλλαγής είναι «πολύ ικανοποιητικό», ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για την αγορά να εξάγει συμπέρασμα ως προς την τιμολόγηση της πρώτης συναλλαγής του είδους της στην Ελλάδα. Και αυτό, διότι το Pillar είναι ο πρώτος πυλώνας μιας τριπλής συναλλαγής που περιλαμβάνει, επίσης, την τιτλοποίηση Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ (μεικτού χαρτοφυλακίου), καθώς και την πώληση της θυγατρικής της Eurobank, FPS. Με τη αγορά του Pillar, η PIMCO κατοχύρωσε αποκλειστικές συζητήσεις για τις επόμενες δύο συναλλαγές οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το insider.gr, ενέργειες στα κόκκινα στεγαστικά ετοιμάζει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία όμως δεν θα προβεί σε τιτλοποίηση αλλά σε ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών 1,5-2 δισ. ευρώ εντός του επόμενου διαστήματος. Ήδη, έχει αναθέσει στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων UCI πιλοτικό πρόγραμμα φιλικών λύσεων (amicable) για ένα μικρό μέρος του υπερήμερου στεγαστικού χαρτοφυλακίου της.

Και η Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα, αναμένεται να προβεί σε τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων το 2020, μετά και την ολοκλήρωση του deal με την Intrum που περιλαμβάνει την εκχώρηση της διαχείρισης NPEs ύψους 27 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 6 δισ. ευρώ περίπου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου.

Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια είναι το «next big thing» για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και την παράλληλη –δευτερογενή– αγορά NPLs που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες με την αδειοδότηση 20 περίπου servicers. Εκτός από τις τιτλοποιήσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι servicers και την ανάθεση της διαχείρισης από τις τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία, αλλά και τους πόρους, να «τρέξουν» εξειδικευμένες λύσεις όπως είναι οι παραδόσεις ή ανταλλαγές ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider