ΔΕΗ: Σε αχαρτογράφητα νερά η πώληση των μονάδων – Από το μηδέν ξεκινούν οι διαδικασίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Σε αχαρτογράφητα νερά η πώληση των μονάδων – Από το μηδέν ξεκινούν οι διαδικασίες
Με την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, παραιτήθηκε από τα ηνία της επιχείρησης κάτι που σηματοδοτεί ότι θα «πάρει μαζί του» τα προηγούμενα σχέδια για την δρομολογημένη εδώ και καιρό αποκρατικοποίηση.

Μία από τις πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις στην ιστορία του κλάδου τείνει να καταστεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία άλλοτε στο «παρά πέντε» και άλλοτε στο «και πέντε» συνηθίζει να αλλάζει πορεία λόγω της συνδυαστικής δράσης του πολιτικού σκηνικού, της οικονομικής συγκυρίας, των ευρωπαϊκών επιταγών και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, παραιτήθηκε από τα ηνία της επιχείρησης κάτι που σηματοδοτεί ότι θα «πάρει μαζί του» τα προηγούμενα σχέδια για την δρομολογημένη εδώ και καιρό αποκρατικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκινά από το μηδέν θέτοντας περιορισμούς στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού. Όπως είναι γνωστό, η καταληκτική ημερομηνία για την δεύτερη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών είναι η 15η Ιουλίου, των πιθανών «μνηστήρων». Ωστόσο, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, οι προηγούμενες εξαγγελίες της τωρινής κυβέρνησης για αλλαγή του μοντέλου πώλησης, οι νέες «γέφυρες» που πρέπει να χτιστούν με τις Βρυξέλλες ακόμη και αλλαγή της διοίκησης θέτουν εν αμφιβόλω την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε μια μεταβατική περίοδο για τον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως, όπου επιχειρείται η σταδιακή απανθρακοποίηση και η παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ αναζητά μνηστήρες προκειμένου να εξαγοράσουν το 40% του λιγνιτικού της δυναμικού. Από την άλλη, η επιχείρηση, η οποία θεωρείται πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, παρουσιάζει σήμερα ασθενή οικονομικά μεγέθη με τις ζημιές να φθάνουν τα 542 εκατ. ευρώ για το 2018 ενώ η χρηματιστηριακή της αξία έχει φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ από τα 2,5 δισ. και τα χρέη των τρίτων προς την επιχείρηση ξεπερνούν τα 2,5 δισ. Παράλληλα, ο υψηλός δανεισμός και κυρίως η απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρηση. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς, ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ στα τέλη του 2018 διαμορφώθηκε στα 3.744,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 212,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Εντούτοις, το γεγονός ότι η επιχείρηση κατέγραψε ζημιές 542 εκατ. ευρώ μετά φόρων –έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017- δυσχεραίνει και τη χρηματοοικονομική της εικόνα.

Επιπλέον, το σύνολο του ενεργητικού της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση στα 14,122 δις. ευρώ ενώ η συνολική καθαρή θέση σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκε κατά 29,7% και διαμορφώθηκε στα 3,943 δισ. ευρώ.

Μία επιλογή στην οποία έδειχνε μέχρι πρόσφατα να προσανατολίζεται η νέα κυβέρνηση είναι η πώληση πακέτων , τα οποία θα περιλαμβάνουν και άλλες μονάδες πλην των λιγνιτικών (υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) αλλά η τελική απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ληφθεί ακόμη καθώς το υπουργείο σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης αλλά και με τις Βρυξέλλες αναμένεται να εξετάσει όλες τις παραμέτρους προκειμένου να διαμορφώσει μία πρόταση η οποία όπως έχει δεσμευθεί «δεν θα καίει» ούτε τους εργαζομένους ούτε την επιχείρηση.

Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της επιχείρησης

Η αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους. Ήδη προεκλογικά η ΝΔ είχε επιρρίψει ευθύνες στην μέχρι τώρα διοίκηση της ΔΕΗ για τη δεινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ενώ είχε απορρίψει το μέχρι τώρα σχέδιο ιδιωτικοποίησης θεωρώντας ότι δεν αποτελεί ικανό πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Ο κ. Παναγιωτάκης θα παραμείνει στη θέση του για να διαχειριστεί όλα τα επείγοντα ζητήματα της επιχείρησης μέχρι να οριστεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες ο αντικαταστάτης του. Η διαδικασία αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο καθώς σε αυτήν εμπλέκεται Υπενθυμίζεται το Υπερταμείο ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κωλύματα στην εύρεση αντικαταστάτη (όπως είναι γνωστό υπάρχει πλαφόν στις μικτές αποδοχές των διοικητών των ΔΕΚΟ). Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι εκείνο του κ. Τάσου Γκαρή ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider