Δέκτες μιας σειράς από νέες μηνύσεις έχουν γίνει μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, καθώς διατυπώνονται κατηγορίες πως κέρδιζαν από την παιδική εργασία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και πως γνώριζαν για αυτό.
Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως οι εταιρείες γνώριζαν ότι ανήλικα παιδιά δούλευαν σε ορυχεία κοβαλτίου στην Αφρική, από τα οποία προμηθεύονται πρώτες ύλες για τα τεχνολογικά τους προϊόντα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Marketwatch, οι μηνυτήριες αναφορές κατά της Apple, της Dell, της Microsoft, της Tesla και της Alphabet (η μητρική της Google) κατατέθηκαν στην Ουάσινγκτον από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «International Rights Advocates», η οποία και ζητά να δοθούν αποζημιώσεις.
Εκμετάλλευση παιδιών στο Κονγκό
Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου, με τις οποίες λειτουργούν οι περισσότερες συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας, όπως lap top και κινητά τηλέφωνα.
Όπως αναφέρεται, οι τεχνολογικοί «γίγαντες» «είναι υπεύθυνοι για ηθική αυτουργία και συνεργία για την εκμετάλλευση και κακομεταχείριση ανήλικων παιδιών» σε ορυχεία κοβαλτίου στην αφρικανική χώρα του Κονγκό.
Παράλληλα, μηνύσεις έχουν κατατεθεί και εναντίον εταιρειών όπως η βρετανική Glencore και η κινεζική Zhejiang Huayou Cobalt, οι οποίες προμηθεύουν το κοβάλτιο στις τεχνολογικές εταιρείες.
Πώς απαντούν οι εταιρείες
Η Apple από την πλευρά της απάντησε πως η εταιρεία «είναι βαθιά δεσμευμένη στην υπεύθυνη αγορά πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα» της και πως διέκοψε τη συνεργασία της με έξι εταιρείες που εμπορεύονται κοβάλτιο το 2019, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της Apple.
Η Dell σε ανακοίνωση της ανέφερε πως ερευνά τις κατηγορίες και δηλώνει πως η εταιρεία ποτέ δεν έχει υποστηρίξει τέτοιες τακτικές εν γνώση της.
Η Google δήλωσε πως «η παιδική εργασία δεν είναι αποδεκτή από την εταιρεία και πως ο κανονισμός της απαγορεύει αυστηρά τέτοιες δραστηριότητες».