Προθεσμία ενός μήνα, και συγκεκριμένα όλον τον Ιούλιο, θα έχουν οι ιδιώτες που έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από την πανδημική κρίση προκειμένου να αιτηθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους με κρατική επιδότηση.
Σύμφωνα με την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους από τη 1 έως τις 31 Ιουλίου προκειμένου να ενταχθούν στο ευνοϊκό πλαίσιο -το οποίο παρατάθηκε κατά τρεις μήνες μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί να αποστείλουν τα στοιχεία των πελατών τους που υπάγονται στους ΚΑΔ των πληγέντων έως την προηγούμενη Δευτέρα 18 Μαΐου. Φαίνεται, όμως, πως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός και τα δεδομένα θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών -όπως όλα δείχνουν- μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή αύριο, Δευτέρα.
Ο αριθμός των δικαιούχων θα καθορίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας της προστασίας, προκειμένου η περίμετρος να διαμορφωθεί μεταξύ του 1/3 και του 1/3 των πληγέντων -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου, στους 300.000 οφειλέτες. Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν, εκτός από το πλήθος των δανείων, το ύψος των οφειλών και τη συμπεριφορά αποπληρωμής των οφειλετών.
Χρονοδιάγραμμα του νέου νόμου
Η ευνοϊκή ρύθμιση για τους πληγέντες της πανδημίας θα κατατεθεί προς ψήφιση στα τέλη Ιουνίου, ώστε οι αιτήσεις να «ανοίξουν» την 1η Ιουλίου.
Προκειμένου να γίνει αυτό, θα μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα «πήγαινε-έλα» του σχεδίου νόμου μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών -κάτι που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενου μήνα, προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο νόμου για να κατατεθεί προς ψήφιση έως τις 30 Ιουνίου.
Το «κλειδί» στην κατάρτιση του νέου νόμου, που αποτελεί και ξεκάθαρη απαίτηση των Θεσμών, είναι να περιληφθούν δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέψουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό πλαίσιο προκειμένου να αθετούν τις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, ο νέος νόμος θα επιβραβεύει τους συνεπείς οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημία. Συνολικά, πάντως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιδότηση του στεγαστικού δανείου να ισχύσει έως εννέα μήνες και, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, να υπερβαίνει το 50% της δόσης.