Μία νέα εποχή, που κλείνει τους λογαριασμούς του κακού παρελθόντος, απελευθερώνει τη δυναμική του τραπεζικού συστήματος και δρομολογεί ραγδαίες αλλαγές μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ξεκινά σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες, με καταλύτη την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Αίροντας το πέπλο αβεβαιότητας και δυσπιστίας που σκέπαζε τις ελληνικές τράπεζες, η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς θα δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα:
- Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ολική εξυγίανση και επαναφορά της μη συστημικής, Attica Bank
- Τη σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου με πολλαπλή υπερκάλυψη, φέρνει στην Τράπεζα νέα κεφάλαια 1,38 δισ. ευρώ και ισχυρούς διεθνείς επενδυτές, εκ των οποίων κάποιοι «ψηφίζουν» για πρώτη φορά ελληνικές τράπεζες. Πέραν της ομάδας των cornerstone επενδυτών που αθροίζουν ποσοστό 26,74% (John Paulson 18,62%, Helikon 5,22%, Aριστοτέλης Μυστακίδης 2,90%) και το ΤΧΣ με ποσοστό 27%, ποσοστό περίπου 20% στην Τράπεζα Πειραιώς θα έχουν ισχυρά διεθνή ονόματα: ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock, με υπό διαχείριση κεφάλαια 8,67 τρισ. δολ. και παρουσία σε 38 χώρες, η επίσης αμερικανική Fidelity που διαχειρίζεται κεφάλαια 4,9 τρισ. δολ. και είχε να μπει στην ελληνική αγορά από το 2009, όταν είχε τοποθετηθεί στην Jumbo, το Norges Investment Fund, μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 1,3 τρις. δολ., η αμερικανική Bain Capital, με 120 δισ. δολ. υπό διαχείριση, η οποία μπαίνει ως μέτοχος για πρώτη φορά σε ελληνική τράπεζα, το επίσης πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα Fiera Capital, με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά και κεφάλαια υπό διαχείριση 141,5 δις. δολ. και το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι με ενεργητικό άνω των 875 δις. δολ.
Η επιτυχία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς δεν έγκειται μόνο στο ότι φέρνει στην Τράπεζα και στην ελληνική αγορά κορυφαίους διεθνείς επενδυτές. Πρέπει να επισημανθούν δύο ακόμη πολύ σημαντικά δεδομένα:
α) ότι η νέα μετοχική βάση της Τράπεζας θα ελέγχεται κατά 75% από μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η κατανομή μετοχών σε hedge funds περιορίζεται σε ποσοστό περίπου 25% αν και αυτά είχαν εκδηλώσει ζήτηση για πάνω από το 60% της ΑΜΚ.
β) ότι – το πλέον σημαντικό – η Τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, από περίπου 1 δισ. που στόχευε αρχικά. Όταν ο αδύναμος κρίκος του τραπεζικού συστήματος, που είχε πάντα πολύ υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες από τον ανταγωνισμό, καταφέρνει, σε εποχή πανδημικής κρίσης, να «σηκώσει» τα κεφάλαια αυτά, καταλαβαίνει κανείς τις δυνατότητες που ανοίγονται για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες…
Για όλους τους παραπάνω λόγους, την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Παρασκευή χαιρέτισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, και ο SSM.
Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η Διοίκηση της Πειραιώς καλείται να υλοποιήσει επιτυχώς και το πλάνο που θα επιτρέψει στην Τράπεζα να γυρίσει σελίδα. Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου:
«Η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας. Είναι έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια για την εξυγίανση και την ενίσχυση της Τράπεζας. Αποτελεί σημαντικό μέρος του σχεδίου Sunrise που έχει ως στόχο, η Τράπεζα Πειραιώς να πρωταγωνιστήσει στην τραπεζική αγορά και να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η υλοποίηση του σχεδίου Sunrise συνεχίζεται με συνέπεια, με στόχο την ανάδειξη μιας Τράπεζας αποτελεσματικής, λιτά διαρθρωμένης και κερδοφόρας, προς όφελος των πελατών, των επενδυτών και των εργαζομένων μας. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε κατά την αύξηση κεφαλαίου αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής οικονομίας, καθώς βγαίνουμε από την πανδημία».
Τη νέα μέρα που εγκαινιάζει όχι μόνο για την Τρ. Πειραιώς, αλλά για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και την ελληνική οικονομία, αποτυπώνουν όσα αναφέρει στο insider.gr ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. «Χαιρετίζουμε την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς που θωρακίζει κεφαλαιακά την Τράπεζα, βγάζει ένα εν δυνάμει συστημικό ρίσκο από το τραπέζι και υποστηρίζει το σχέδιό της για απομείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό εντός δωδεκαμήνου. Το τεράστιο ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων, ποιοτικών επενδυτών, μερικοί από τους οποίους είχαν πολλά χρόνια να επενδύσουν στην Ελλάδα, και η σημαντική αύξηση στο ποσό που αντλήθηκε, αντανακλούν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζουν την εμβάθυνση και ενδυνάμωση των ελληνικών χρηματαγορών».
Χωρίς αμφιβολία, το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς (μαζί με εκείνο της ΔΕΗ) ήταν τα δύο μεγάλα αγκάθια που παρέλαβε και ανέλαβε να διαχειριστεί η κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της. Η δυνατότητα μιας ΑΜΚ, και μάλιστα με άνετη επιτυχία, στην Τρ. Πειραιώς, θα ήταν αδιανόητη αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε υλοποιήσει: α) τον «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, και τώρα τον «Ηρακλή ΙΙ» με τον οποίο δίνεται στους επενδυτές μήνυμα συνέχειας και συνέπειας της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, και β) την αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την εξυγίανση της Τρ. Πειραιώς και την ενδυνάμωση συνολικά του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι έτοιμο και ικανό να διαδραματίσει τον ρόλο του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την επομένη της πανδημικής κρίσης και ενόψει της εισροής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε την επιτυχημένη ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.