Όσοι θεώρησαν ότι η παράταση της ημερομηνίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού), που ανακοίνωσε προ ημερών το ΤΑΙΠΕΔ σχετίζεται με έλλειψη ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές, μάλλον θα πρέπει να… αναθεωρήσουν.
Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι το project αυτό που «τρέχει» το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αντιθέτως συγκεντρώνει ενδιαφέρουν και κάποιοι εκ των υποψήφιων επενδυτών φέρονται να ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις προσφορές τους με αποτέλεσμα του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει μια παράταση ώς τις 14 Ιουλίου (οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν συγκεκριμένα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων, μέχρι την 1η Ιουλίου 2021).
Το κατά πόσο τελικά οι μέχρι στιγμής φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι τελικά δώσουν το παρών αλλά και αν προστεθούν και άλλοι στη λίστα, θα γίνει γνωστό σε περίπου δύο μήνες. Πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο, στην παρούσα φάση, για περίπου 5 επενδυτικά σχήματα που έχουν δείξει ενδιαφέρον (ανάμεσά τους και κατασκευαστικά γκρουπ, εταιρείες με παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα κ.α.), τα οποία εξετάζουν το μοντέλο αξιοποίησης της μαρίνας Καλαμαριάς, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξεί να μετατραπεί στην κορυφαία τουριστική επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα (όσον αφορά βέβαια τις μαρίνες και σε σχέση με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όχι ιδιωτικό project), με 300 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη. Μια νέα μαρίνα, στην περιοχή της Καλαμαριάς, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες αντίστοιχες υποδομές της Μεσογείου, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί στον χώρο του ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών μαρίνες στη «γειτονιά» μας, στο Μαυροβουνίου, στη Λεμεσό της Κύπρου, στο Τσεσμέ (Τουρκία) ή στη Μάλτα.
Σήμερα η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30m μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825 τ.μ. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) βρίσκεται στο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε στη συνέχεια να αποσταλεί σύντομα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς μελέτη και έγκριση. Στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της μαρίνας μπορούν να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις ήπιας δόμησης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού και πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πάρκινγκ κ.ά.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τον τοπικό Δήμο που ζητούσε ανάκληση των διαδικασιών, κάνοντας λόγο για «τσιμεντοποίηση», στοχεύοντας κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προϊδεάζοντας για λήψη νομικών μέτρων.
Ως… αντίλογο, πλευρές που παρακολουθούν τη διαδικασίας έκαναν λόγο την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος του συντελεστή δόμησης, ο οποίος είναι κατά 50% χαμηλότερος από το όριο που προβλέπει σήμερα ο νόμος για τη μαρίνα Καλαμαριάς. Το ΤΑΙΠΕΔ ακολούθησε αυτόν τον σχεδιασμό για να μην εξαντληθεί η δυνατότητα για συντελεστή δόμησης 0,40, αλλά να οριστεί με τη νέα χωροθέτηση σε 0,20 συντελεστή, ώστε το Ταμείο να αποδώσει μεγαλύτερο χώρο στο κοινό.
Στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα γίνεται ρητή αναφορά στην ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο θαλάσσιο μέτωπο κατ’ επέκταση και σε όλους τους χώρους της μαρίνας και πέριξ των κατοικιών και ξενοδοχείων που θα μπορούν να αναπτυχθούν από τους επενδυτές. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη πάρκου 9 στρεμμάτων, σε αντικατάσταση του εγκαταλελειμμένου υφιστάμενου χώρου χλοοτάπητα.
Η ανάπλαση της μαρίνας Καλαμαριάς εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία. Η παραχώρηση, εκτός από τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και την τοπική οικονομία, θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη και για τον Δήμο Καλαμαριάς που μπορούν να φτάσουν στο 1% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.