Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αντιθέτως είναι σε θέση να μοιράσει κεφάλαια στους μετόχους της όταν το επιτρέψουν οι κανονιστικές αρχές, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2021 στους αναλυτές.
Ο CEO της ΕΤΕ επεσήμανε την πρωτιά της Εθνικής Τράπεζας σε επίπεδο επάρκειας κεφαλαίων, καθώς ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανέρχεται σε 17,1% και υπερβαίνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2021 κατά τουλάχιστον 600 μονάδες βάσης. Με την ολοκλήρωση των συναλλαγών Frontier και Εθνικής Ασφαλιστικής στα τέλη του έτους, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΕΤΕ θα ενισχυθεί, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, στο 18,8%.
Ο κ. Μυλωνάς, ερωτώμενος σχετικά, ανέφερε ότι η επάρκεια κεφαλαίων της ΕΤΕ θα χρησιμοποιηθεί για την οργανική ανάπτυξη εντός Ελλάδας. «Δεν κοιτάμε για εξαγορές στο εξωτερικό, είμαστε επικεντρωμένοι στο δυναμικό μακροοικονομικό στόρυ της Ελλάδας», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς έκανε λόγο για νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,5 δισ. ευρώ φέτος και ετήσιο ποσό 5 δισ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023.
Αναφορικά με την τιτλοποίηση Frontier, εξασφαλισμένων, κυρίως στεγαστικών, μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 6 δις. ευρώ, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το κλείσιμο της συμφωνίας με τον προτιμητέο επενδυτή πηγαίνει δύο εβδομάδες αργότερα του αρχικού σχεδιασμού, προς το τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Όπως είπε, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση που θα ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2022.
Μετά την ταξινόμηση του χαρτοφυλακίου Frontier ως περιουσιακό στοιχείo προοριζόμενο προς πώληση το δ’ τρίμηνο 2020, o δείκτης ΜΕΑ της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται σε 13,3% το α΄ τρίμηνο 2021. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις είναι ενισχυμένος στο 64,8% από 62,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Το 2022 η ΕΤΕ στοχεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μόλις 1,8 δισ.. ευρώ, από δείκτη 13,5% στο τέλος του 2020 και ΜΕΑ 4,2 δισ. ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε την πολύ καλύτερη εικόνα που δείχνουν έναντι των αρχικών εκτιμήσεων οι νέες επισφάλειες από τα δάνεια σε moratoria που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου.
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr για την θετική έκπληξη από τα νέα NPLs της πανδημίας, ο CEO της ΕΤΕ ανέφερε ότι μετά τη λήξη όλων των μέτρων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών στο τέλος του 2020, η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα αυτά παραμένει ενθαρρυντική, καθώς ένα ποσοστό χαμηλότερο του 7% των εν λόγω πελατών παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση άνω των 30 ημερών (μόλις το 2% αυτών έχει ξεπεράσει σε καθυστέρηση τις 90 ημέρες) και το 50% περίπου του ποσού των δανείων αφορά σε πελάτες χαμηλού ρίσκου, οι οποίοι δεν έχουν ζητήσει περαιτέρω διευκολύνσεις πληρωμών. Επιπλέον, τα ανοίγματα που κατηγοριοποιούνται ως μη εξυπηρετούμενα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου που είχε θέσει η Τράπεζα για το 2021.
Από το σύνολο των δανείων 3 δις. ευρώ που είχαν μπει σε moratoria, μόνο το 10% θεωρείται υψηλού ρίσκου, σε step – up προγράμματα έχουν μπει το 20% των δανείων και ένα ακόμη 20% στα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2.
Η εκτίμηση για το σύνολο των δανείων από moratoria που θα κοκκινίσουν είναι για μάξιμουμ 600 εκατ. ευρώ.
Το 2022 η ΕΤΕ στοχεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μόλις 1,8 δισ. ευρώ, από δείκτη 13,5% στο τέλος του 2020 και ΜΕΑ 4,2 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με την εξυγίανση δανείων ύψους 2,2 δις, ευρώ και πώληση/ τιτλοποίηση δανείων 1,5 δισ. ευρώ.
Ο CEO της ΕΤΕ αναφέρθηκε στο ευρύ πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, λέγοντας ότι οι εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας ανέρχονται σε 3,1 εκατ. (ετήσια αύξηση 24%) και τα downloads στο e-banking της ΕΤΕ από κινητό τηλέφωνο σε 2,4 εκατ. (ετήσια αύξηση 54%).
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους, λόγω της εντυπωσιακής μείωσης των δαπανών προσωπικού (-16,5% σε ετήσια βάση), κυρίως ως αποτέλεσμα των Προγραμμάτων Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού του 2019 και του 2020 που οδήγησαν στη σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων της Τράπεζας κατά περίπου 900 άτομα εντός του 2020.
Ερωτώμενος για τις ομολογιακές εκδόσεις με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η Τράπεζα έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο δεσμευτικό στόχο (1.1.2022) της υποχρέωσης διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) μέσω της έκδοσης του πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης. Για το 2022, ανέφερε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις για τις ανάγκες MREL, ύψους 1 δισ. ευρώ.