Getir: Η τουρκική start-up, των 7.5 δισ. δολαρίων, περνά στις ΗΠΑ - Ο «πόλεμος» των ντελίβερι app

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Getir: Η τουρκική start-up, των 7.5 δισ. δολαρίων, περνά στις ΗΠΑ - Ο «πόλεμος» των ντελίβερι app
Η πανδημία του κορονοϊού έφερε δεκάδες δισ. δολαρίων στο επιχειρηματικό πεδίο για την παράδοση προϊόντων στην πόρτα των πελατών. Ωστόσο, μένει να φανεί η μακροπρόθεσμη αντοχή αυτών των νεουφών εταιριών.

Τη μεγέθυνση του παγκόσμιου κλάδου start-up παροχής υπηρεσιών λιανεμπορίου, όπως η παράδοση προϊόντων σούπερ μάρκετ, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, υπογραμμίζει η περίπτωση της τουρκικής Getir.

Η start-up με έδρα την Κωνσταντινούπολη, συγκέντρωσε 550 εκατ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της, με την αξία της να ανέρχεται σε πάνω από 7.5 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας μεγέθη όπως οι Deliveroo και Grubhub και των βρετανικών σούπερ μάρκετ, WM Morrison και Marks and Spencer.

Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της Getir, Ναζίμ Σαλούρ, το app της υπόσχεται την παράδοση προϊόντων σε 10 λεπτά από την παραγγελία του πελάτη, με τον ίδιο να αναφέρει πως η Getir ετοιμάζει την είσοδο της στις ΗΠΑ εντός του 2021. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες "κλώνοι" της Getir και θέλουμε να τις προλάβουμε, μπαίνοντας στην αγορά των ΗΠΑ άμεσα» ανέφερε ο ίδιος στους Financial Times.

Η εταιρεία του λειτουργεί με μικρά σημεία συγκέντρωσης και αποστολής προϊόντων στους πελάτες και προσφέρει περίπου 1.500 κωδικούς προϊόντων προς πώληση.

Στην Τουρκία, η Getir έχει περίπου 500 χώρους λειτουργίας σε 30 πόλεις, έχοντας αρχίσει να εμπλουτίζει τον κατάλογο προϊόντων της για τις εκεί περιοχές.

Έχοντας ήδη 28 σημεία παράδοσης στο Λονδίνο και παρουσία στο Άμστερνταμ, η Getir έχει προγραμματίσει να επεκταθεί σε Παρίσι και Βερολίνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ για το «άλμα» στις ΗΠΑ ο Σαλούρ ελπίζει ότι η Getir θα μπορέσει να λειτουργήσει σε 3 μεγάλες αμερικανικές πόλεις μέχρι το τέλος του 2021.

Με τη συγκέντρωση των τελευταίων 550 εκατ. ευρώ, το σύνολο χρηματοδότησης που έχει συγκεντρώσει η Getir το τελευταίο 4μηνο ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, ενώ ως νέοι επενδυτές στην εταιρεία έχουν μπει τα κρατικά επενδυτικά funds του Άμπου Ντάμπι, DisruptAD και Mubadala Investment, όπως και το επενδυτικό fund της Silicon Valley, Silver Lake. «Άνοιγμα» στην Giter έχουν ήδη Tiger Global και Sequoia Capital.

Ο ανταγωνισμός και οι αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Η επιτυχία της Getir δεν περνά απαρατήρητη από τους ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική Gorillas, που έχει δικό της στόλο διανομέων για τις παραδόσεις προϊόντων -όπως οι βρετανικές Dija και Zapp- έχει βγει στην επενδυτική «γύρα» για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια, με στόχο να ανεβάζει τη συνολική της αξία στα 6 δισ. δολάρια.

Η εξίσου γερμανική Flink, ανέφερε την Παρασκευή πως συγκέντρωσε 240 εκατ. δολάρια από fund όπως τα Prosus, Bond και Mubadala Capital.

Η αμερικανική Gopuff συγκέντρωσε τον Μάρτιο κεφάλαια 1.2 δισ. δολαρίων, από επενδυτές όπως η SoftBank και η D1 Capital, με τη συνολική της αξίας να ανέρχεται στα 9 δισ. δολάρια. Στόχος της Gopuff είναι να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στους επόμενους μήνες.

Παρά τον «χαμό» που έχει η εν λόγω αγορά, παράγοντες του λιανεμπορίου εκφράζουν επιφυλάξεις για την μακροπρόθεσμη προοπτική που θα έχουν επιχειρήσεις όπως η Getir.

Κύριος λόγος είναι η κατάσταση στην μετά-κορονοϊού εποχή, καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένεται σταματήσει η ανάγκη των καταναλωτών να παραγγέλνουν αποκλειστικά από το σπίτι ή άλλους χώρους και εκτιμάται πως θα αναζωογονηθούν τα φυσικά κατάστημα των σούπερ μάρκετ, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα που προσφέρει η Getir και οι συν αυτώ εταιρίες.

Σύμφωνα με το CNBC, ένας ακόμα παράγοντας είναι το περιθώριο κέρδους και το κόστος των εν λόγω επιχειρήσεων, ειδικότερα σε περίπτωση που συγκριθούν με «κολοσσούς» του λιανεμπορίου, όπως οι Tesco, Sainsbury, Asda κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει αναφοράς η προειδοποίηση της Deliveroo, με τη βρετανική start-up να σημειώνει στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το α' τρίμηνο του 2021 πως «ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα, με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider