Έρχονται τοπικά κίνητρα για τις startups της περιφέρειας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχονται τοπικά κίνητρα για τις startups της περιφέρειας
Στόχος είναι να καμφθούν οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν μετά και την δημιουργία του Elevate Greece, όπου για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε πανελλαδικά η startup σκηνή.

Την καθιέρωση τοπικών κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να δώσει ώθηση και στην περιφερειακή επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή τον νέο διαγωνισμό που ξεκινά για τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece, το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συνομιλία με συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας ώστε να υιοθετηθούν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη startups.

Στόχος είναι να καμφθούν οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν μετά και την δημιουργία του Elevate Greece, όπου για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε πανελλαδικά η startup σκηνή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Elevate Greece, το 68% των νεοφυών επιχειρήσεων σήμερα βρίσκεται στην Αττική ενώ 14,7% ελληνικές startups εδράζονται στην Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα υπάρχουν περιοχές όπου η παρουσία καινοτομίας είναι μηδενική, όπως για παράδειγμα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιφέρεια που προχωρά σύντομα και σε ανασχεδιασμό του επιχειρηματικού της μοντέλου με αφορμή και απολιγνιτοποίηση. Αυτές είναι και οι περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης όπως επεσήμανε τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας.

«Είναι βασικό στοίχημα της κυβέρνησης και μας απασχολεί ειδικά στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας όπου πρέπει να υπάρξει στροφή από τους λιγνίτες που αποτελούσαν στο παρελθόν το μοναδικό σημείο αναφοράς, σε νέες δομές παραγωγής. Για το λόγο αυτό είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κώστα Μουσουρούλη πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση. Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις και εξετάζουμε πρόσθετα κίνητρα σε συνεργασία με την περιφέρεια για να ενεργοποιήσουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τα κίνητρα αυτά, όπως επισημάνθηκε, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής για την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και την δικτύωση και προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως τα κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, την έκπτωση 50% από το φορολογικό εισόδημα, την δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και άλλα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός, για την στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν προβλεφθεί συνολικά και μέσα από οριζόντια προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης περί τα 600 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια όπως επισημάνθηκε είναι ώριμα ωστόσο χρειάζονται εντατικές προσπάθειες και περαιτέρω συνεργασία δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί τα χρήματα του RRF.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθιερώνονται και τα πρώτα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece», τα οποία και παρουσιάστηκαν σήμερα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που περιλαμβάνει 10 κατηγορίες βραβείων τα οποία θα απονέμονται θα απονεμηθούν σε ελληνικές startups κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητους αξιολογητές. Τα βραβεία μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, θα συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο το οποίο θα φτάνει ανά περιπτώσεις και τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Στα εν λόγω βραβεία θα μπορούν να συμμετέχουν οι 398 startups που είναι σήμερα εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece, αρκεί να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: να απασχολούν τουλάχιστον 5 εργαζόμενους και να έχουν τζίρο πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενες startups μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ανοίγει από σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 30 Ιουνίου. Η βράβευση ωστόσο θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό θα ζητούνται διάφορα στοιχεία της επιχείρησης όπως οικονομικά, στοιχεία λειτουργίας, κοινωνικός αντίκτυπος, επίπεδο εξωστρέφειας τα οποία θα βαραίνουν διαφορετικά ανάλογα με την κατηγορία του Βραβείου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις κατηγορίες Βραβείων περιλαμβάνεται η Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς - η μόνη κατηγορία όπου ο κύκλος εργασιών θα πρέπει να είναι διπλάσιος και να φτάνει τις 200 χιλιάδες ευρώ, η Ταχύτερα Αναπτυσσόμενη Νεοφυής Επιχείρηση - θα πρέπει να έχει ιδρυθεί τα τελευταία 3 χρόνια, ο Τεχνοβλαστός της χρονιάς, το Βραβείο Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου, το Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το Βραβείο Εξωστρέφειας, το Βραβείο Αξιοποίησης Τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, το Βραβείο Startup hero και άλλα.

Αρωγός στην όλη προσπάθεια βράβευσης της επιχειρηματικής αριστείας θα είναι και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως Beat, Ansys, Pfiser, Accenture, Nokia, Cosmote, Lancom, Hetia, Visa, Bayer και πολλές άλλες, με την συνεισφορά τους να είναι ανά περιπτώσεις και χρηματική για να συγκεντρωθούν τα χρηματικά έπαθλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider