Βασιλάκης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας - Στα 600 εκατ. η ρευστότητα της Aegean

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασιλάκης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας - Στα 600 εκατ. η ρευστότητα της Aegean
Στο 75% το πτητικό έργο της Aegean για Ιούλιο και Αύγουστο

Μερικώς αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού σύμφωνα με τα στελέχη της Aegean αφού η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης τόσο από άποψη επιβατών όσο κι από άποψη ενδιαφέροντος των αεροπορικών εταιρειών. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η Aegean θα επαναφέρει το πτητικό έργο του ελληνικού αερομεταφορέα στο 75% του 2019 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, κατά την σημερινή Γενική Συνέλευση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η πρόοδος των εμβολιασμών θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις επιδόσεις του κλάδου των αερομεταφορών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε επίπεδο ζήτησης, γεγονός θετικό τόσο για την Aegean όσο και για την ίδια τη χώρα» που ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της. «Οι δικές μας πωλήσεις και προπωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φθάνουν το 70% με 75% του 2019, αλλά βέβαια δεν έχουμε τις προπωλήσεις των προηγούμενων μηνών. Ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθεί αυτή η κατάσταση αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των νοσηλειών, που είναι και το πιο καθοριστικό στοιχείο για την πορεία της πανδημίας», σημείωσε εξήγησε ο κ. Βασιλάκης.

Ωστόσο η μεταβλητότητα παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, γεγονός που κάνει αβέβαιη την ζήτηση παρά την δυναμική που εμφανίζει η χώρα. «Τα δεδομένα από την πλευρά της ζήτησης μεταβάλλονται συνεχώς, υπάρχει δυναμική αλλά παραμένει αβέβαιη, ειδικά όταν δεν έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κ. Γερογιάννης. «Θα πρέπει να είναι κανείς φειδωλός σε προβλέψεις, αλλά εκτιμώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας» ανέφερε από πλευράς του ο κ. Βασιλάκης.

Και από πλευράς του ο Πρόεδρος της Aegean χαρακτήρισε ως απαραίτητο συστατικό για την ανάκαμψη του κλάδου τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι ο ρυθμός εμβολιασμού θα πρέπει να προχωρήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. «Το γεγονός ότι το 50% των ενηλίκων της χώρας έχουν λάβει την πρώτη δόση είναι σημαντικό, αν όμως το ποσοστό δεν φτάσει σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο η προστασία δεν θα είναι επαρκής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξίσου βασικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το να μην διαταραχθεί το καθεστώς του «πράσινου πιστοποιητικού» που επιτρέπει τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Στα 600 εκατ. ευρώ η ρευστότητα

Σχετικά με την πορεία του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, σημείωσε, ότι η οικονομική πορεία της εταιρείας μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει ανακάμψει, αλλά από τον Απρίλιο και μετά είναι θετικές οι ταμειακές ροές της εταιρείας.

Πλέον, η ρευστότητα της αεροπορικής εταιρείας μετά και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στελέχη της Aegean. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, απ’ αυτή τη ρευστότητα έχει αφαιρεθεί ποσό 90 εκατ. ευρώ το οποίο είχε δανειστεί η εταιρεία πέρσι από τις τράπεζες και το οποίο επέστρεψε. «Από ταμειακή σκοπιά είμαστε σε καλό δρόμο παρά τη δυσκολία που προκαλούν τα αποτελέσματα τα οποία τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο δεν θα είναι θετικά», σημείωσε ο πρόεδρος της Aegean.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπο το σύνολο του κλάδου, η αεροπορική εταιρεία έχει διατηρήσει το 93% του προσωπικού της με σύμβαση αορίστου χρόνου «ένα πολύ υψηλό ποσοστό δεδομένων των δυσκολιών» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Βασιλάκης. Επιπλέον, έχει επανέλθει στη θέση του και το 75% των εποχιακών υπαλλήλων με αποτέλεσμα η εταιρεία να απασχολεί σήμερα περί τα 2.700 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Έναρξη λειτουργίας της νέας εποχικής βάσης της στη Μύκονο

Aegean: Περιορισμός των ζημιών στο α' τρίμηνο - Επαναφορά του 75-80% της δυναμικότητας το τρίτο τρίμηνο

Καταβλήθηκε η κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ στην Aegean

gazzetta
gazzetta reader insider insider