Στο μεγαλύτερο deal στην ιστορία της προχωρά η Zoom Video Communications καθώς συμφώνησε να καταβάλει 14,7 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Five9. Ο λόγος που στόχευσε σε πάροχο call center είναι επειδή θέλει να ενισχύσει κι άλλο τη δημοφιλή εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων εν μέσω του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού.
Η Zoom θα αξιοποιήσει τη μετοχή της που βρίσκεται σε άνοδο για να πληρώσει για τη συναλλαγή, καταβάλλοντας στους επενδυτές της Five9 0,5533 κοινές μετοχές κλάσης Α στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Κυριακή. Η εταιρεία-στόχος θα γίνει λειτουργική μονάδα της Zoom μετά τη συμφωνία η οποία υπόκειται στην έγκριση των μετόχων και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
H Zoom, η οποία προσφέρει διαδικτυακές υποδομές για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ψάχνει τρόπους να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς οι εργαζόμενοι σε κάποιες χώρες επιστρέφουν στους χώρους εργασίας και τα σχολεία ανοίγουν ξανά. Η εξαγορά θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την έφοδο της Zoom στην αγορά των contact centers, αξίας 245 δισ. δολαρίων και να τη βοηθήσει στον ανταγωνισμό με εταιρείες όπως η RingCentral και η Amazon.com, επιτρέποντας στους πελάτες να προσφέρουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών μέσω του διαδικτύου. Από το deal θα μπορούσε να επωφεληθεί το Zoom Phone, μια υπηρεσία κλήσεων βασισμένη στο cloud.
«Εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε την πλατφόρμα μας και η προσθήκη της Five9 είναι ένα φυσικό ταίριασμα που θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά και αξία στους πελάτες μας», αναφέρει ο CEO της Zoom, Eric Yuan σε δελτίο Τύπου.
Ανταλλαγή μετοχών
Η Five9 έκλεισε την Παρασκευή με κεφαλαιοποίηξση 11,9 δισ. δολαρίων ή 177,60 δολ. ανά μετοχή. H Zoom διευκρίνισε ότι οι μέτοχοι θα λάβουν 0,5533 μετοχές της Zoom Video Communications για κάθε μία μετοχή της Five9. Αυτό αποτιμά την Five9 στα 200,28 δολ. ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε premium 13% και αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της κεφαλαιοποίησής της Zoom που φτάνει στα περίπου 107 δισ. δολάρια.
H Zoom ήταν μία από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο τους 16 μήνες από το ξέσπασμα του κορονοϊού καθώς η ξαφνική διακοπή δραστηριοτήτων ανά την υφήλιο, ανάγκασε εργαζόμενους σε λιναική, οικονομικές υπηρεσίες, τεχνολογία και δικηγορικά γραφεία να εργάζονται από απόσταση.