Στον… σκληρό πυρήνα» της έχει εισέλθει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ (με αναλογία 1,25 νέες μετοχές προς κάθε 2 παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ), με βασικότερο στόχο το restart του κατασκευαστικού τομέα υπό την ΑΚΤΩΡ.
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου λήγει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ εισερχόμαστε στην επόμενη επίσης ουσιαστική φάση, καθώς στις 3 Αυγούστου λήγει η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και των δικαιωμάτων προεγγραφής. Προσεχώς δηλαδή, θα φανεί ποιοι μέτοχοι «έβαλαν το χέρι στην τσέπη» και σε τι ποσοστό.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ετέθη στο ενημερωτικό δελτίο, στις 6 Αυγούστου το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ θα αποφασίσει για την «τύχη» (διάθεση) των όποιων αδιάθετων μετοχών ενώ θα ανακοινώσει και το ποσοστό κάλυψης της ΑΜΚ κ.α. Υπό την προϋπόθεση ότι στις 11/08 θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εισαγωγή των νέων μετοχών που προκύπτουν από την ΑΜΚ, τότε αναμένεται την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία, όχι μόνο για τη διαμόρφωση των… εσωτερικών μετοχικών σχηματισμών, αλλά κυρίως γιατί το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο για τον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς η αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα από τα πολλά που θα χρειαστεί να κάνει η νέα διοίκηση για να επαναφέρει την εισηγμένη σε τροχιά ανάπτυξης, σε αναδιοργάνωση, σε ενίσχυση του χαρτοφυλακίων έργων, σε οικονομική αναδιάρθρωση.
Και το πόσο κρίσιμο είναι αυτό το εγχείρημα φάνηκε και από τον νέο… «λογαριασμό που έσκασε» από το Κατάρ, καθώς ο όμιλος καλείται να καταβάλει (ως μερίδιό του σε κοινοπραξία) ποσό 31 εκατ. σε υπεργολάβο, κατόπιν απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η απόφαση αφορά σε ένα έργο που είχε χαρακτηριστεί ως εμβληματικό, για την εκτέλεση του έργου της χρυσής γραμμής (Gold Line) για το μετρό της Ντόχα, το οποίο όμως και αυτό άφησε απόνερα. «Η Άκτωρ συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας προκειμένου να ασκηθεί αγωγή ακύρωσής της, ενώ σε συνεργασία τόσο με τα άλλα μέλη της Κοινοπραξίας όσο και με τους νομικούς της συμβούλους θα αξιολογήσει, σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, τον λογιστικό χειρισμό που θα υιοθετηθεί», σημείωσε χτες η εταιρεία.
Από κει και πέρα, το «δικαίωμα προτίμησης» της Ελλάκτωρ στο ταμπλό έχει δώσει σημαντική διακύμανση στο ΧΑ το προηγούμενο διάστημα, ενώ και η μετοχή του ομίλου σε αρκετές συνεδριάσεις έχει προσελκύσει τα επενδυτικά βλέμματα με τη συμπεριφορά της. Μάλιστα, στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε μια ανοδική τάση υπερβαίνοντας το 1,33 ευρώ (χτες δεν επηρεάστηκε από την είδηση ότι η εταιρεία επιβαρύνεται με ποσό 31,5 εκατ. δολ. για έργο στην Ντόχα).
Το ζητούμενο βέβαια είναι να φανεί πως θα έχουν κινηθεί οι βασικοί μέτοχοι. Για την ώρα, και δεδομένου ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις εντός της «ευαίσθητης περιόδου» της διενεργείας της ΑΜΚ, είναι γνωστή μόνο η πρόθεση της Ολλανδικής Reggeborgh (ελέγχει σχεδόν το 28%, δεν άσκησε την option για την απόκτηση του 3,18% του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη), βάσει της οποίας θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Ελλάκτωρ με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ το μέγιστο (33,7 εκατ. ευρώ βάσει του υφιστάμενου ποσοστού, συν συμμετοχή σε εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του μέγιστου συνολικού ποσού των 16,3 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος, εταιρεία Greenhill, συμφερόντων των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου (περίπου 25,6%), δεν είχε μέχρι προ ημερών ενημερώσει τη διοίκηση της εισηγμένης για τα δικαιώματα που σκοπεύει να ασκήσει και το ποσό που προτίθεται να διαθέσει στην αύξηση κεφαλαίου. Βέβαια, εσχάτως κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια περί αγορών τόσο δικαιωμάτων όσο και μετοχών της Ελλάκτωρ από την πλευρά τους, με στόνο να διατηρήσουν και ενισχύσουν τη θέση τους, ωστόσο, όλα αυτά δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ενώ όλα θα φανούν από τον Αύγουστο.
Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της κατασκευαστικής θυγατρικής ΑΚΤΩΡ.
Ειδικότερα, με βάση όσα αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο, τα καθαρά κεφάλαια που δύναται να αντληθούν, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης και μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων εξόδων έκδοσης ποσού περίπου 1,6 εκατ., εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 118,9 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν και κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:
Α. Ποσό περίπου 98,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.
Β. Ποσό περίπου 20,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.
Πάντως, πρόσφατα κατατέθηκε αγωγή της Greenhill Investments, με την οποία ζητείται η ακύρωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 22 Ιουνίου, όπου δεν επετράπη στην εν λόγω εταιρεία η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου, που απορρέουν από τις μετοχές που έχει στην κατοχή της. Τα δε ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 3 Αυγούστου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία λήξης της προθεσμίας άσκησης των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι η Greenhill δεν νομιμοποιείται να προσβάλει τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, διότι δεν νομιμοποιείτο να συμμετάσχει σε αυτήν.