Τράπεζες: Αυγουστιάτικο «ράλι» προετοιμασίας για τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του «Ελλάδα 2.0»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Αυγουστιάτικο «ράλι» προετοιμασίας για τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του «Ελλάδα 2.0»
Σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες τα κριτήρια επιλεξιμότητας των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων. Τα βήματα που θα ακολουθούν. Στόχος η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων τον Σεπτέμβριο και των πρώτων εκταμιεύσεων τον Οκτώβριο.

Για το δικό τους «ολυμπιακό μετάλλιο» στο «κατοστάρι» αλλά και στον «μαραθώνιο» της υλοποίησης των μεγάλων και μικρότερων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, προετοιμάζονται πυρετωδώς οι τράπεζες.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση τα κριτήρια επιλεξιμότητας των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων και θα ακολουθήσει η επιλογή 5 – 7 συμβουλευτικών εταιρειών, οι οποίες θα πιστοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων. Στόχος είναι η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων τον Σεπτέμβριο και οι συνεννοήσεις τραπεζών – EBRD και EIB για τις εκταμιεύσεις των πρώτων δανείων τον Οκτώβριο.

Τον «παλμό» της προετοιμασίας τραπεζών και συμβουλευτικών εταιρειών ενόψει της έναρξης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας έδωσε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank στις 21 Ιουλίου 2021, με τη συμμετοχή των κ.κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank, Κωνσταντίνου Βασιλείου, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank, Νίκου Μαντζούφα, Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και Βασίλη Καζά, Διευθύνοντος Συμβούλου της Grant Thornton, η οποία εκπόνησε αναλυτική παρουσίαση για τις παραμέτρους εφαρμογής και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, από τη στιγμή που υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ τράπεζας και Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, η τράπεζα θα προβεί σε μια λιτή δημόσια πρόσκληση προς την αγορά, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Ο πελάτης (επιχείρηση) θα πρέπει άμεσα να κάνει τη σχετική προετοιμασία προκειμένου να αποδεικνύει ότι η επένδυση για την οποία αιτείται χρηματοδότηση είναι επιλέξιμη και να υπολογίζεται η ισοδύναμη κρατική ενίσχυση.

Για να συμμετέχει μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ετοιμάσει μόνη της ή να απευθυνθεί στον σύμβουλό της για να ετοιμάσει το επενδυτικό της πλάνο. Στη συνέχεια θα απευθύνεται στην τράπεζα, η οποία θα: α) αξιολογεί το πλάνο και β) ταυτόχρονα θα απευθύνεται σε έναν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές (5-7 που θα έχει ορίσει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας) για τον έλεγχο επιλεξιμότητας της επένδυσης (σημειώνεται ότι ο ανεξάρτητος εκτιμητής δεν θα πρέπει να συμπίπτει με τον σύμβουλο που έχει ετοιμάσει τον φάκελο για το επενδυτικό πλάνο).

Οι πρώτες υπογραφές χρηματοδοτικών συμβάσεων μεταξύ πελατών και τραπεζών αναμένονται ενδεχομένως τον Οκτώβριο 2021. Όπως εκτιμήθηκε από πλευράς Eurobank, από τη στιγμή που θα έρθει το αίτημα στην τράπεζα για χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου μέχρι την εκταμίευση, ο χρόνος που θα μεσολαβεί κυμαίνεται από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες (ανάλογα και με τη γνώση της εταιρείας, του κλάδου και του επενδυτικού πλάνου από την τράπεζα, την πολυπλοκότητα του δανείου και τον σχολιασμό των συμβάσεων).

Οι επιχειρήσεις που είναι σε ώριμο στάδιο εκκίνησης του επενδυτικού τους προγράμματος για το οποίο ήδη έχει εγκριθεί η τραπεζική χρηματοδότηση, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός εύλογου (π.χ. 6-12 μηνών) διαστήματος προκειμένου να μην καθυστερήσουν οι επενδύσεις. Σημειώθηκε, πάντως, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα η αρχική χρηματοδότηση να αναχρηματοδοτηθεί από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, καθώς υφίσταται αυστηρός οριζόντιος περιορισμός στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος υπαγορεύει τη μη εκκίνηση της επένδυσης πριν την υποβολή της αίτησης του δικαιούχου.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης συμπληρωματικά με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα ή προγράμματα επιδοτήσεων, στο βαθμό που αθροιστικά δεν γίνεται υπέρβαση του ανωτάτου πλαφόν κρατικών ενισχύσεων, το οποίο θα εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή και το είδος της επένδυσης. Βάσει των νέων χαρτών περιφερειακών ενισχύσεων που θα ισχύσουν από το 2022, υπάρχουν περιοχές που θα αυξηθεί το εν λόγω πλαφόν (η Αττική δύσκολα θα συγκαταλέγεται στις εν λόγω περιοχές).

Σημειώνεται ότι τα δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (τα υπόλοιπα περίπου 18 δισ. ευρώ από τα συνολικά 31 δισ. ευρώ του Μηχανισμού συνιστούν επιχορηγήσεις) αφορούν στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που εξυπηρετούν την Πράσινη ανάπτυξη, την Ψηφιακή μετάβαση, την Εξωστρέφεια, την Καινοτομία ή την Μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Η μέγιστη χρηματοδότηση θα ανέρχεται στο 50% ενώ θα απαιτείται και συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών (τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως). Σημειώνεται ότι η ίδια συμμετοχή (20%) θα πρέπει να προέρχεται από τα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρείας (από αποθεματικά ή διαθέσιμα) και όχι από τραπεζικό δανεισμό.

Για τα δάνεια προβλέπεται μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής (10 έως 12 έτη) καθώς και περίοδος χάριτος (έως 2 έτη), ενώ το κόστος δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider