Η αξιοσημείωτη παραγωγή εσόδων από προμήθειες αλλά και τα οφέλη από τις στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) αποτέλεσαν σαφή στηρίγματα στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών όπως υποστηρίζει η Euroxx. Παράλληλα, οι στόχοι μείωσης των NPEs βρίσκονται εντός στόχων, ενώ και οι εισροές NPEs από το καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι λιγότερες από ότι αναμένονταν αρχικώς.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν σε τριμηναία βάση για όλες τις τράπεζες εκτός από την Alpha Bank ( το α' τρίμηνο είχε εγγράψει σημαντικό έκτακτο όφελος από το πρόγραμμα TLTRO), κυρίως λόγω υψηλότερων βασικών τραπεζικών εσόδων που στηρίχθηκαν στις υψηλότερες προμήθειες, στο πρόγραμμα TLTRO και στο repricing των προθεσμιακών καταθέσεων που αντιστάθμισαν την απομόχλευση και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Ευρύτερα στο β' τρίμηνο οι τράπεζες κατέγραψαν:
* Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 0,1% - 11,3% για όλες τις τράπεζες, λόγω της συγκράτησης του κόστους των καταθέσεων, της ενίσχυσης της δανειοδοτικής ικανότητας (6 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο) του αυξανόμενου χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος καθώς και της αξιοποίησης των εργαλείων της ΕΚΤ LTRO και TLTRO που απορρόφησαν ουσιαστικά το κόστος των εκδόσεων Τ2. Επιπλέον και οι τέσσερις συστημικές εμφάνισαν αύξηση στα έσοδα από προμήθειες κατά 3,6% - 33,2% λόγω της αυξημένης παραγωγής προμηθειών από κάρτες, bancassurance και asset management.
* Αύξηση στις επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες κατά 1% έως 3,4% εκτός της Εθνικής Τράπεζας όπου καταγράφεται μείωση 2,1% στο τρίμηνο κυρίως λόγω των υψηλότερων διοικητικών εξόδων.
* Αύξηση στα βασικά τραπεζικά έσοδα προ προβλέψεων από 4,2% ως 11,8% για όλες τις τράπεζες εκτός της Αlpha Bank, που καταγράφει μείωση 4,5%.
* Μεικτές τάσεις στο σκέλος των απομειώσεων, με μείωση για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα αλλά αύξηση για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς λόγω των projects Galaxy και Vega/Phoenix/Sunrise I αντίστοιχα, ενώ το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε μεταξύ 0,9% και 1,1%.
* Μείωση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων λόγω του de-risking για όλες τις τράπεζες εκτός της Εθνικής. Οι εισροές καταθέσεων έφτασαν τα 0,6 έως 1,4 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες, με την Εθνική στο υψηλότερο επίπεδο. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έφτασε τα 46,8 δισ. ευρώ.
* Μείωση των δεικτών NPEs λόγω αρνητικού ή οριακά θετικού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων, παρά τη λήξη της πλειοψηφίας των μορατόριουμ. Ο λόγος των στάσεων πληρωμών επί του συνόλου των δανείων που ήταν σε μορατόρια αναμένεται κάτω του 20%.
Τέλος, οι δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 διαμορφώθηκαν μεταξύ 10,9% και 14,8% για όλες τις τράπεζες, ενώ σε βάση Fully loaded Basel III, ο δείκτης διαμορφώνεται μεταξύ 8,8% και 13,8%, πολύ πάνω από τις απαιτήσεις.