Η κινεζική Evergrande, οι εξελίξεις γύρω από την οποία έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία στις αγορές τις τελευταίες μέρες, δεν κατάφερε να αποπληρώσει τους τόκους δανείων σε τουλάχιστον 2 τράπεζες τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο τράπεζες που δεν κατονομάζονται ήταν ενήμερες για την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της κινεζικής εταιρείας κατασκευών, ενώ το Bloomberg δεν αναφέρει το εάν οι τράπεζες θα κηρύξουν σε χρεοκοπία την Evergrande λόγω της αδυναμίας πληρωμών.
Καθησυχάζει ο Ντάλιο
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την Evergrande, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο ανέφερε σε δηλώσεις του πως η κατάσταση της κινεζικής επιχείρησης είναι «διαχειρίσιμη», ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας λέγοντας ότι «η κινεζική οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από τους χειρισμούς της κυβέρνησης».
Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
Η μεγάλη δοκιμασία για την Evergrande έρχεται στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων καλείται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
«Αυτό που πρόκειται να συμβεί την Πέμπτη αναμένεται να είναι ένα πιο κρίσιμο γεγονός για τις αγορές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεγαλύτερο ίσως και από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed που θα έχει προηγηθεί λίγες ώρες πριν», δήλωσε ο Ray Attrill στο CNBC, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος. Αναφερόταν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές.
Η «κινεζική Lehman Brothers, όπως αποκαλούν την Evergrande, χρωστά περίπου 300 δισ. δολάρια και οι επενδυτές φοβούνται ότι μια χρεοκοπία μπορεί να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κίνα, την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.
Σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Evergrande είπε ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».