Όλο το σχέδιο για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα σε startups - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλο το σχέδιο για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα σε startups - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση
Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για την χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων με 200 εκατ. ευρώ - Προχωρά η δημιουργία νέων funds.

Με χρηματοδοτικές ανάσες ύψους 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να τροφοδοτηθεί το επόμενο διάστημα το νεοφυές επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας, μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν σε ισχύ. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι καινοτόμες ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες ήδη φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, προσελκύοντας επενδύσεις ακόμα και σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι σχετικές δράσεις που αναμένονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα κατευθυνθούν αφενός προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, κι αφετέρου προς αυτές που προχωρούν στο επόμενο στάδιο (scale up).

Στο επίκεντρο pre seed και seed επενδύσεις

Πρώτη μέριμνα του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη είναι σύμφωνα με πληροφορίες να καλυφθεί το κενό στις εταιρείες που είναι εν τη γενέσει τους, που δεν έχουν δηλαδή προϊόν και πελάτες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κατευθυνθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Συνεπενδύσεων με Επενδυτικούς Αγγέλους (Business Angels co-investment fund), το οποίο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής του και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η διαχειριστική ομάδα που θα το «τρέξει». Να θυμίσουμε ότι το Ταμείο Συνεπενδύσεων αντλεί τη χρηματοδότησή του από «ανακυκλούμενα» κεφάλαια του ταμείου χαρτοφυλακίου (Fund of Funds) Jeremie, που ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα το 2010. Σκοπός είναι τα τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ να διατεθούν για την ωρίμανση εταιρειών ώστε να είναι ικανές στη συνέχεια να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Προς την ίδια κατεύθυνση σχεδιάζεται κι ένα ακόμα εργαλείο, το οποίο βάζει στο επίκεντρο τις θερμοκοιτίδες της χώρας. Παρότι «δύσκολος γρίφος», το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα ενισχύονται οι ομάδες των θερμοκοιτίδων, που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ιδέας και αδυνατούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Ένα σενάριο είναι για παράδειγμα οι θερμοκοιτίδες να προσφέρουν πέρα κοινές υποδομές και ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες κι ένα κεφαλαίο κίνησης ύψους 100.000 ευρώ, με την αρωγή του κράτους, το οποίο και θα μετασχηματίζεται σε «equity» αν κι εφόσον οι ομάδες εξελιχθούν σε επιχειρήσεις. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιούνται ήδη σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στο Ισραήλ, όπου οι ομάδες που συμμετέχουν σε θερμοκοιτίδες χρηματοδοτούνται με περίπου 200.000 δολάρια και όταν γίνουν επιχειρήσεις το κράτος αποκτά το 20% αυτών.

Ανεβαίνουν επίπεδο τα funds του Equifund

Πέρα από το στάδιο προ σποράς (pre seed), έμφαση θα δοθεί και στις επενδύσεις σποράς, μέσα από νέα fund που θα δημιουργηθούν και τα οποία θα έρθουν να καλύψουν το κενό των ήδη υπαρχόντων που δείχνουν να ανεβαίνουν επίπεδο. Να θυμίσουμε ότι τα υπάρχοντα funds του Equifund (BigPi Ventures, Metavallon, Uni.Fund και Velocity.Partners) έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα κεφάλαια προς επένδυση και οι διαχειριστικές τους ομάδες δρομολογούν την δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων με κεφάλαια που θα προέλθουν τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIF) όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Τα νέα επενδυτικά σχήματα που θα προκύψουν μάλιστα αναμένεται να προσανατολιστούν σε υψηλότερες επενδύσεις οι οποίες θα φτάνουν έως και τα 5 εκατ. ευρώ. Όσο για τα νέα funds, θα δημιουργηθούν με ένα μοντέλο αντίστοιχο με το Equifund και θα έχουν προς διαχείριση κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία το Accelerate TT

Στα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να προσθέσουμε και το ειδικό ταμείο Accelerate TT, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) το οποίο όπως ανακοινώθηκε από τον Μάρτιο θα προικοδοτηθεί με αρχικά κεφάλαια ύψους 60 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Accelerate TT έχουν ήδη καταθέσει αίτηση τέσσερις διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds), με τους δύο εξ αυτών να έχουν εγκριθεί. Οι προσδοκίες ωστόσο είναι ακόμα υψηλότερες, με το όλο εγχείρημα να στοχεύει στην δημιουργία 5 ή και 6 funds, κάτι που αν επιτευχθεί θα αυξήσει και το αρχικό μπάτζετ των 60 εκατ. Σημειωτέον ότι τα κεφάλαια του νέου ειδικού ταμείου θα αξιοποιηθούν στο κομμάτι του κεφαλαίου σποράς (seed financing) και μεταφοράς τεχνολογίας(technology transfer) - παρότι το τελευταίο φαίνεται να παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες - ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων και η σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία και την παγκόσμια αγορά.

Τέλος, επιπλέον 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για τη στήριξη social funds και δράσεων και θα αφορούν επενδύσεις σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Συνολικά, τα κεφάλαια που σκοπεύει να «στρέψει» προς την νεοφυή επιχειρηματικότητα το υπουργείο Ανάπτυξης μπορούν να φθάσουν και τα 250 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, χωρίς, μάλιστα να αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω, χάρη στη δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων που προκύπτει από το νέο ΕΣΠΑ.

Ωριμάζει το οικοσύστημα της χώρας

Να θυμίσουμε ότι οι μέχρι σήμερα σχετικές πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα Jeremie Και Equifund έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν επαρκούν για την startup σκηνή η οποία δείχνει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η μέχρι τώρα πορεία των funds του Equifund, ιδίως αυτά που δραστηριοποιούνται στα δύο πρώτα στάδια (early stage και innovation window), εκτιμάται ως πολύ καλή γι' αυτό και τα περισσότερα από αυτά τα funds προχωρούν σε δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων.

Την ίδια στιγμή μάλιστα η εγχώρια startup σκηνή δείχνει να ενισχύεται σημαντικά, γεγονός που υπογραμμίζουν και οι σημαντικές εξαγορές που πραγματοποιούνται στο ελληνικό οικοσύστημα την τελευταία διετία και οι οποίες στρέφουν ακόμα περισσότερο το βλέμμα των διεθνών επενδυτών προς της χώρα μας.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επένδυση της General Catalyst στην ελληνική Seafair, την πλατφόρμα εύρεσης προσωπικού για την Ναυτιλία, η οποία σήκωσε συνολικά 7 εκατ. δολάρια. Το μεγάλο αμερικανικό VC το οποίο έχει υπό την διαχείρισή του 14 funds και κεφάλαια ύψους 8 δισ. και έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε εταιρείες όπως οι AirBnB, Deliveroo, Stripe, Canva, Hubspot, Gitlab και άλλες, έβαλε για πρώτη φορά στον επενδυτικό του χάρτη την Ελλάδα και μάλιστα για μια επένδυση σποράς. Το παραπάνω και μόνο αποτελεί ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι περισσότερες τοποθετήσεις μεγάλων VC σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις γίνονταν σε επόμενους γύρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο ενδιαφέρον από τις startups για το ESG Innovation Challenge

Συνεργασία Microsoft με Marathon VC για τη στήριξη ελληνικών startups

Δήμας για Elevate Greece: Έχουν εγγραφεί 490 startups, με πάνω από 4.500 εργαζομένους

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider