Evergrande: Λίγο πριν την λήξη της διορίας πληρώνει κουπόνι 83,5 εκατ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Λίγο πριν την λήξη της διορίας πληρώνει κουπόνι 83,5 εκατ. δολαρίων
Παρόλο που η εταιρεία παρέλειψε την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου, είχε προθεσμία χάριτος 30 ημερών προτού αθετήσει την πληρωμή επίσημα.

Η Evergrande κατέβαλε τα αναγκαία κεφάλαια για μια πληρωμή κουπονιού ομολόγου που όφειλε στις 23 Σεπτεμβρίου — εν όψει της λήξης της περιόδου χάριτος 30 ημερών το Σάββατο, αναφέρει το CNBC που επικαλείται έκθεση της Securities Times.

Αυτό θα επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ακινήτων να αποτρέψει μια ευρέως αναμενόμενη χρεοκοπία.

Η πληρωμή των τόκων 83,5 εκατ. δολαρίων που όφειλε στις 23 Σεπτεμβρίου για το υπεράκτιο ομόλογο της Evergrande του Μαρτίου 2022 βρέθηκε υπό στενή παρακολούθηση από τότε που η εταιρεία προειδοποίησε δύο φορές τον Σεπτέμβριο ότι ενδέχεται να χρεοκοπήσει. Παρόλο που η εταιρεία παρέλειψε την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου, είχε προθεσμία χάριτος 30 ημερών προτού αθετήσει την πληρωμή επίσημα. Τα ομόλογα σε δολάρια κατέχονται σε μεγάλο βαθμό από ξένους επενδυτές.

Η έκθεση των Securities Times ανέφερε ότι η Evergrande σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πληρωμή τόκων εγκαίρως για την προθεσμία της 23ης Οκτωβρίου και ότι είχε καταθέσει τα 83,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Citibank.

Ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο υποχωρεί κάτω από το βάρος του χρέους άνω των 300 δισ. δολαρίων και προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει προμηθευτές και επενδυτές.

Η Evergrande έχασε άλλες τέσσερις πληρωμές κουπονιών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Υπάρχουν άλλες πληρωμές τόκων για τα ομόλογά της σε δολάρια ΗΠΑ που λήγουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, η Evergrande έχει χάσει πληρωμές τουλάχιστον 279 εκατ. δολαρίων από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Reuters — ο αριθμός αυτός θα περιελάμβανε την πληρωμή της 23ης Σεπτεμβρίου.

Ο Jim Veneau, της AXA Investment Managers, χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη με την Evergrande «έκπληξη».

«Είναι σίγουρα μια έκπληξη, αλλά μια θετική έκπληξη», είπε ο Veneau στο CNBC μετά την είδηση. «Το κλειδί με την πληρωμή της Evergrande σήμερα το πρωί είναι, ότι τουλάχιστον δείχνει την προθυμία να πραγματοποιήσει την πληρωμή».

Αλλά, πρόσθεσε: «Δεν θα το έλεγα αλλαγή παιχνιδιού, μοιάζει περισσότερο με μια ελπίδα αλλαγής του μομέντουμ».

Φόβοι μετάδοσης της κρίσης

Οι ανησυχίες για το τεράστιο χρέος της έχουν αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή διάχυση στην υπόλοιπη αγορά ακινήτων ή την οικονομία της Κίνας.

Οι αγορές ανέμεναν ευρέως η Evergrande να αθετήσει τις πληρωμές τόκων, καθώς οι αναλυτές είπαν ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα είχαν προτεραιότητα έναντι των ξένων επενδυτών.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι εταιρείες ακινήτων που έχουν εκδώσει ομόλογα στο εξωτερικό -που αναφέρονται ως υπεράκτια ομόλογα- θα πρέπει να εκπληρώσουν ενεργά τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους τους.

Αλλά η Evergrande αντιμετώπισε μια οπισθοδρόμηση αυτή την εβδομάδα, όταν μια συμφωνία για την πώληση μερικών από τα περιουσιακά της στοιχεία και την εξοικονόμηση των τόσο αναγκαίων κεφαλαίων απέτυχε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Η μεγάλη ώρα για τη διαχείριση της Evergrande έφτασε

Evergrande: «Ναυάγιο» στην πώληση θυγατρικής - Απώλειες άνω του 12% για τη μετοχή

Evergrande: Αίτημα για επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της στις 21 Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider