Χαμηλά συνεχίζει να σκοράρει η χώρα στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) - Τα δυνατά και τα αδύναμα της σημεία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλά συνεχίζει να σκοράρει η χώρα στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) - Τα δυνατά και τα αδύναμα της σημεία
Στην 25η θέση, μεταξύ των 27, η Ελλάδα στον Desi 2021. Ποιοι τομείς έχουν καταγράψει πρόοδο και σε ποιους χρειάζονται άλματα για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Χαμηλά συνεχίζει να σκοράρει η χώρα στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2021, DESI, καταλαμβάνοντας την 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Δεδομένου βέβαια του ότι ο δείκτης βασίστηκε σε στοιχεία από το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020 - δεν περιλαμβάνει δηλαδή την πρόοδο που συντελέστηκε ενόψει πανδημίας, αλλά και της βελτίωσης που καταγράφεται σε επιμέρους δείκτες, οι προοπτικές προδιαγράφονται καλύτερες για την συνέχεια.

Ειδικότερα η χώρα μας συγκεντρώνει βαθμολογία 37,5 την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 50,7%, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις της σε κάποιους επιμέρους δείκτες. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν τομείς που χρειάζεται να γίνουν μερικά άλματα όχι για να πρωτοπορήσει αλλά για να προσεγγίσει απλά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αχίλλειος πτέρνα η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων

desi 2021

Για παράδειγμα η χώρα βελτίωσε τις επιδόσεις της όσον αφορά στη συνδεσιμότητα και ξεκίνησε να αναπτύσσει δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας ενώ αχίλλειος πτέρνα της παραμένει και η διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps.

Για την ακρίβεια όσον αφορά στην συνολική διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών δικτύων η χώρα κατάφερε να φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ συγκεντρώνοντας ποσοστό 77% , από 76% πέρυσι. Τον μέσο όρο της ΕΕ κατάφερε να φτάσει και όσον αφορά την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (NGA) η οποία υπολογίζεται και στις δύο περιπτώσεις (Ελλάδα & ΕΕ) στο 87%. Η κάλυψη αυτή αυξήθηκε το 2020 κατά 6% κυρίως χάρη στη βαθμιαία ανάπτυξη των δικτύων μέσω του vectoring.

Στον αντίποδα, όσον αφορά στην διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών με ταχύτητα 100 Mbps υπολογίζεται μόλις στο 3% την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 34% , ενώ στο 0,01% κινείται η διείσδυση ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps από το 1,3% που κινείται αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ μας χωρίζει και όσον αφορά στην κάλυψη σταθερών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) η οποία στη χώρα μας υπολογίζεται στο 10%, από 7% πέρυσι, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 59%.

Μικρή πρόοδος δείχνει να έχει σημειωθεί ωστόσο στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων, με την βαθμολογία της χώρας να φτάνει το 2020 το 53 από 49 που ήταν το 2019.

Καλύτερες επιδόσεις, ακόμα και πρωτιές, καταγράφει η χώρα στην περίπτωση των κινητών δικτύων. Ειδικότερα η κάλυψη 4G εκτιμάται στο 99,2% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 99,7% ενώ πολύ πάνω από το μέσο όρο εντοπίζεται στην κατάταξη σχετικά με το 5G, όπου μέσα σε έναν χρόνο η χώρα κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση μαζί με άλλες δύο χώρες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 99% στον δείκτη ετοιμότητας 5G, μετά και την εκχώρηση σχεδόν του συνόλου των καινοτόμων ζωνών του εναρμονισμένου σε επίπεδο ΕΕ φάσματος 5G. Σημειωτέον ότι στην ετοιμότητα 5G ο μέσος όρος της ΕΕ κινείται στο 51%.

Κάτω από τον μέσο όρο κινείται επίσης και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων, όπου η βαθμολογία της χώρας είναι 53 (έναντι 49 το 2019) όταν ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 69.

Σύμφωνα με την έκθεση για την Ελλάδα, η ανάπτυξη δικτύων ανθεκτικών στις μελλοντικές εξελίξεις είναι πιθανό να επιταχυνθεί με τις αναμενόμενες επενδύσεις στις οπτικές ίνες (όπως το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας: Ultra-Fast Broadband») και την ανάπτυξη του δικτύου 5G που δρομολογούν οι πάροχοι.

Χαμηλά στις ψηφιακές δεξιότητες - Υψηλά στα ποσοστά γυναικών ειδικών ΤΠΕ

desi 2021 ανθρωπινο κεφάλαιο

Διακυμάνσεις καταγράφονται και στις επιδόσεις της χώρας στην παράμετρο του ανθρώπινου κεφαλαίου, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Ειδικότερα, το ποσοστό των ατόμων που έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες φτάνει μετά βίας το 51%, χαμηλότερο από το 56% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Αντίστοιχα χαμηλό αλλά και χαμηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, παραμένει και το ποσοστό των απασχολούμενων ειδικών ΤΠΕ, το οποίο το 2020 έπεσε στο 2 % από το 2,1 % που ήταν το 2019, και παρέμεινε πολύ πιο κάτω από το 4,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Διαφοροποιητικό στοιχείο σε αυτή την κατηγορία ήταν το ποσοστό των γυναικών ειδικών ΤΠΕ, το οποίο έφτασε το 2020 στο 27% από το 20% που ήταν το 2019 κινούμενο πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (19%).

Ωστόσο, ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι μόνο το 12% των επιχειρήσεων παρείχαν κατάρτιση ΤΠΕ στο προσωπικό τους το 2020, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% στην ΕΕ.

Οι δείκτες στην επιμέρους κατηγορία του ανθρώπινου κεφαλαίου βέβαια εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν δεδομένων και των κρατικών πρωτοβουλιών που έχουν ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, το οποίο περιλαμβάνει την αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή βασικού πιστοποιητικού για δεξιότητες πληροφορικής για μαθητές 15 ετών και την παροχή πόρων ψηφιακής εκπαίδευσης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχεδιάζονται με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στην ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ(37,6) συγκεντρώνοντας βαθμολογία 28,5 ενώ δείχνει να υπολείπεται και στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, αφού τα στοιχεία δεν καταγράφουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί λόγω του gov.gr.

«Ναι» στην υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών λένε οι ελληνικές επιχειρήσεις

desi 2021

Αναλυτικότερα, στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση. Παρότι μάλιστα ορισμένες ψηφιακές τεχνολογίες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται μόνο από το 19% των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σχέση με το 23% των επιχειρήσεων που τα χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο στην ΕΕ, άλλες όπως η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών χρησιμοποιούνται από το 38% των επιχειρήσεων, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ (36%).

Πρωτοπόρες φαίνεται να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις όσον αφορά στην υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, με το 34% αυτών να χρησιμοποιεί για παράδειγμα την Τεχνητή Νοημοσύνη έναντι του 25% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Τον μέσο όρο της ΕΕ (66% και 14%) προσεγγίζει η Ελλάδα και στις ΤΠΕ για περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και στην ανάλυση μαζικών δεδομένων με το ποσοστό της χώρας να φτάνει το 65% και το 13% αντίστοιχα.

Τέλος καλύτερη είναι η κατάταξη και όσον αφορά στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση μεν αλλά παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένους δείκτες. Συγκεκριμένα ο δείκτης ωριμότητας των ανοικτών δεδομένων φτάνει το 85%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε 78% ενώ το 67% φτάνουν και οι ενεργοί χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κινούμενοι πάνω από τον από τον μέσο όρο του 64% για το σύνολο της ΕΕ.

Τα χαμηλά επιμέρους ποσοστά που παρουσιάζει σε αυτή την κατηγορία - η Ελλάδα παρουσιάζει 36/100 προσυμπληρωμένα έντυπα έναντι 63/100 κατά μέσο όρο στην ΕΕ και χαμηλή βαθμολογία (54) στη διαθεσιμότητα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 75 για τους πολίτες και στο 84 για τις επιχειρήσεις, δεν είναι ενδεικτικά, αφού η πρόοδος του gov.gr δεν έχει αποτυπώνεται στα στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτοι οι συνδρομητές της COSMOTE ταξιδεύουν με 5G ταχύτητες, ήδη σε 34 χώρες!

Facebook και Google «βλέπουν» την Ελλάδα στον χάρτη των υποθαλάσσιων καλωδίων τους

Όλα έτοιμα για το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider