Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, JP Morgan και KBW

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, JP Morgan και KBW
Πώς κρίνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, JP Morgan και Keefe, Bruyette & Woods (KBW).

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το πλάνο μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς, με την ίδια να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE, όπως σχολιάζει η JP Morgan, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι βασικές υποκείμενες τάσεις είναι σταθερές, με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, τα έσοδα από προμήθειες και το οργανικό κόστος κινδύνου (CoR) να είναι καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι καθαρές ζημιές ύψους 637 εκατ. ευρώ (έναντι 650 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η JP Morgan) για το γ' τρίμηνο αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο μετασχηματισμού «Sunrise» με επιπλέον προβλέψεις 734 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους NII και οι προμήθειες διαμορφώθηκαν κατά 2% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της JP Morgan, με τα κόστη να ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις του οίκου και το οργανικό CoR σημαντικά καλύτερο στις 57 μ.β στο τρίμηνο έναντι 1,6% που ανέμενε η JP Morgan. Με τις ζημιές που κατέγραψε η τράπεζα στο τρίμηνο ο δείκτης CET1 FLB3 υποχώρησε περαιτέρω στο 7,6%, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το χαμηλότερο σημείο και δεν αντικατοπτρίζει τα αναμενόμενα οφέλη στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (RWA) από τις συναλλαγές NPE καθώς και τις επικείμενες κεφαλαιακές ενέργειες. Πλέον, ο αμερικανικός οίκος στρέφεται προς το 2022 καθώς η διοίκηση της τράπεζας διατηρεί τον στόχο για δείκτη ROTE (αποδοτικότητα ενσώματων κεφαλαίων) άνω του 5% για το 2022 και άνω του 10% για το 2024 .

Αξίζει να σημειωθεί πως η JP Morgan στάθηκε σε τέσσερα σημεία αναφορικά με τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς. Πρώτον στο ότι ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 16% από 45% στο τέλος του 2020, με τον όγκος NPEs να υποχωρεί κατά 16,6 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με βάση αυτό, το 90% του προγραμματισμένου πλάνου εξυγίανσης έχει ολοκληρωθεί και ο δείκτης NPE βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει το 9% στις αρχές του 2022. Ένα δεύτερο σημείο αποτελεί το χαμηλό υποκείμενο κόστος πιστωτικού κινδύνου που ήταν μόλις 57 μ.β σε σύγκριση με τα καθαρά δάνεια (1,1% στο β' τρίμηνο του 2021), αποκρυσταλλώνοντας την εκκαθάριση των NPEs και τις μέχρι στιγμής ανθεκτικές οργανικές τάσεις.

Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έφτασαν τα 4,6 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος (1,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), κάτι που δύναται να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για εκταμιεύσεις δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, με καλή ζήτηση από αρκετούς κλάδους. Σημειώνεται πως οι συνολικές εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ το 2019 και 3,2 δισ. ευρώ το 2018, με την Πειραιώς να στοχεύει σε εκταμιεύσεις 26 δισ. ευρώ νέων δανείων την επόμενη τετραετία (6,5 δισ. ευρώ ετησίως) που αποτελεί και τον πιο φιλόδοξο στόχο μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών. Τέλος, ο αμερικανικός οίκος στέκεται στα έσοδα από προμήθειες που έφτασαν στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο μέχρι σήμερα, με οργανικές βελτιώσεις σε διάφορες κατηγορίες, διατηρώντας την «ουδέτερη» σύσταση για τον τίτλο της τράπεζας με τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ.

Από τη μεριά της, η Keefe, Bruyette & Woods (KBW), διατηρεί προς ώρας την επιφυλακτικότητά της για την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς. Οι καθαρές ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (σχετίζονται με την τιτλοποίηση «Sunrise II») ύψους 635 εκατ. ευρώ ήταν υψηλότερες από αυτές που ανέμενε (605 εκατ. ευρώ) όπου μαζί με τις σταθερές οργανικές ροές NPEs στο τρίμηνο, έφεραν το δείκτη NPE στο 16,6%, ενώ ο δείκτης κάλυψης (NPE Cash Coverage) παρέμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ήτοι στο 38,9% περίπου. Ο δείκτη CET1 FL συνέχισε να μειώνεται στο 7,6% (έναντι 8% που ανέμενε η KBW) ή σε περίπου 8,9% σε pro-forma βάση (συμπεριλαμβανομένου του θετικού αντίκτυπου από τη συναλλαγή «Thalis» (αναμένεται στο α' τρίμηνο του 2022) και της ελάφρυνσης RWA από την τιτλοποίηση «Sunrise II» (αναμένεται στο δ' τρίμηνο του 2021). Με τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης προβλέψεων και την ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η KBW αναμένει ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας θα διαρκέσει περισσότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες τράπεζες, διατηρώντας έτσι τη σύσταση «underperform» με τιμή στόχο για την ώρα στα 1,32 ευρώ.

Επιπλέον, τα NII ήταν χαμηλότερα από αυτά που ανέμενε η KBW, και κατά 16% χαμηλότερα σε ετήσια βάση και κατά 11,4% σε τριμηνιαία βάση, με τον κύριο αντίκτυπο να προέρχεται από τη χαμηλότερη συμβολή των NPEs. Οι προμήθειες διατήρησαν την ανοδική τάση και απέδωσαν καλύτερα από ότι ανέμενε ο οίκος, με αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση (έναντι -1% που εκτιμούσε η KBW) και 26,7% σε ετήσια. Χωρίς one-off κόστη αυτό το τρίμηνο, τα λειτουργικά έξοδα (Οpex) ήταν σε γενικές γραμμές όπως αναμένονταν, αυξημένα κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειωμένα κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider