Τι περιλαμβάνει το πλάνο του ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας - Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις και η αναβάθμιση των συνδρομητών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το πλάνο του ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας - Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις και η αναβάθμιση των συνδρομητών
ΟΤΕ
Τι περιλαμβάνει το πλάνο του ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Στόχος να καλυφθούν με οπτικές ίνες τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Έρχονται νέα προγράμματα σταθερής. Τι αλλάζει στην πολιτική Αμοιβών των Μετόχων.

Την αύξηση των συνολικών επενδύσεων σε οπτικές ίνες πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αλλά και δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE, ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος OTE με στόχο να συμβάλλει ενεργά στην ψηφιακή στροφή της χώρας. Παράλληλα ο Όμιλος, αποφάσισε να γίνει ο πρώτο ιδιώτης επενδυτής του Ταμείου Φαιστός, ενισχύοντας την προίκα του Ταμείου, ύψους 93 εκατ. με ακόμα 3 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της πρόσφατης έμπρακτης στήριξης της πρωτοβουλίας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της COSMOTE και της «Συμμετοχές 5G».

Το πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα.

Στόχος να καλυφθούν με οπτικές ίνες τα 2/3 των γραμμών της χώρας

Ειδικότερα το επόμενο βήμα του στρατηγικού του πλάνου το Ομίλου για την κάλυψη των αναγκών της χώρας με υπερυψηλές ταχύτητες περιλαμβάνει αύξηση των επενδύσεων από 2 δισ. σε 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και στόχος είναι ο Όμιλος να καλύψει με οπτική ίνα (FTTH) περίπου 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας (σ.σ. το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα αριθμεί περίπου 4,8 εκατ.). Σημειωτέον ότι οι γραμμές FTTH του Ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000.

Για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο ο ΟΤΕ αναμένεται να επιταχύνει το roll out του FTTH, ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2022, ο Όμιλος αναμένεται να καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και το στόχο των 3 εκατ., το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.

Σε συνδυασμό δε με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της. Πέρα από τα 3 εκατ. Γραμμές FTTH που θα καλύψει ο OTE, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο UFBB, οι άλλοι πάροχοι θα καλύψουν 1,6 εκατ., φτάνοντας μαζί με τα αγροτικά δίκτυα (έργο Rural) με VDSL τα 4,8 εκατ. γραμμές της χώρας.

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση των ταχυτήτων για τους συνδρομητές COSMOTE - Έρχονται νέα προγράμματα σταθερής

Για την άμεση ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού Ιnternet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι και εφόσον αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα.

Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100).

Η μόνη προϋπόθεση για την εν λόγω αναβάθμιση σύμφωνα με τον ΟΤΕ είναι να είναι τεχνολογικά εφικτή. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps.

Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, προϋποθέτει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο έτος (2022). Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, όπως επισημαίνουν στελέχη του οργανισμού καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό).

Οι πελάτες COSMOTE σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά.

Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ, κάνοντας πιο προσιτές τις υψηλές ταχύτητες.

Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων

Η σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων του Ομίλου σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, έχει την έγκριση του κύριου μετόχου, Deutsche Telekom, και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και όπως ανακοινώθηκε θα καλυφθεί αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια.

Στόχος της μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην χρηματιστηριακή ανακοίνωση είναι «αφενός να συμβάλλει στο μέλλον της χώρας κι αφετέρου να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη απόδοση και την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ τις ερχόμενες δεκαετίες».

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ότι η αύξηση των επενδύσεων σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ανέρχεται σε περίπου €100 εκατ. ετησίως, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τις οργανικές ταμειακές ροές.

Όσον αφορά την πολιτική αμοιβών των μετόχων, επισημαίνεται ότι «τα επόμενα χρόνια ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει μια ελκυστική αμοιβή προς τους μετόχους του, επιμερισμένη μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Τα μερίσματα αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείμματα. Για το σκοπό αυτό, τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2018-2021 θα ενσωματωθούν στις ετήσιες ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια, για να στηρίξουν τη συνολική πολιτική αμοιβών των μετόχων τα επόμενα έτη».

Συγκεκριμένα για το 2022 και παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις, ο ΟΤΕ αναμένει να παρέχει μια τακτική συνολική αμοιβή στους μετόχους τουλάχιστον ίση με το 2021, μετά από τις απαραίτητες εταιρικές εγκρίσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει τη πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2022 καθώς και για τα επόμενα έτη στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μαζί με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2021.

Η σημασία της επένδυσης

Με τις επενδύσεις αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI, απαντώντας τόσο στις σημερινές όσο και στις μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.

Η κάλυψη της χώρας με FTTH αποτελεί game changer για την Ελλάδα, δημιουργώντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την άνθιση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain-regain που τόσο χρειάζεται η χώρα. Τέλος αναμένεται να αλλάξει ριζικά και την καθημερινότητα, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται.

Την πρωτοβουλία του ΟΤΕ χαιρέτισε τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μετά την πανδημία πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Πιστεύω ότι η απόφασή σας πραγματικά μας βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης.

Αντίστοιχα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης ανέφερε «είμαστε 25η στον κόσμο στην κινητή τηλεφωνία ωστόσο υπάρχει πρόβλημα στην σταθερή τηλεφωνία όπου η χώρα βρίσκεται στην 100η θέση. Από τις 4,8 εκατ. γραμμές που έχει σήμερα η χώρα εκτιμάται ότι θα έχουν καλυφθεί 700.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μέχρι χθες μας λείπανε 2 εκατ. γραμμές. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ οριοθετεί ότι το 75% αυτών των κενών γραμμών θα καλυφθεί με ιδιωτική επένδυση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Höttges (DT) - Ο ΟΤΕ φτιάχνει το δίκτυο οπτικής ίνας των επόμενων δεκαετιών

Μητσοτάκης για Deutsche Telekom: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα οι επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ

Οπτικές Ίνες: Η συνάντηση Deutsche Telecom με Μητσοτάκη και Vodafone με Πιερρακάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider