Θέμα λίγων 24ωρων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης οριστικοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του καινούριου έτους, για τη «θωράκιση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
Μάλιστα, φαίνεται πως το νέο «δίχτυ προστασίας» θα είναι έτοιμο να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να παρουσιασθεί ακόμη και μεθαύριο Παρασκευή), πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.
Μία από τις εκκρεμότητες που μένει να διευθετηθεί αφορά την οριστικοποίηση της φόρμουλας θωράκισης των επιχειρήσεων, καθώς τα μέτρα που θα δρομολογηθούν θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αφού εμπίπτουν στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων. Έτσι, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την DG Comp, ώστε να διασφαλισθεί πως η «φόρμουλα» που θα προκριθεί θα είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο.
Επιδότηση στις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης
Στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, από την άλλη πλευρά, έχει «κλειδώσει» η επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατώρων μηνιαίας κατανάλωσης, όπως συνέβη και με τα μέτρα στήριξης που ίσχυσαν το τετράμηνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Η διαφορά ωστόσο, όπως έχει γράψει το Insider.gr, είναι πως η στήριξη δεν θα εφαρμοσθεί πλέον οριζόντια, αλλά αντίθετα θα αφορά την κύρια κατοικία.
Επομένως από το νέο έτος, θα πάψουν να επιδοτούνται οι καταναλώσεις της δεύτερης κατοικίας, όπως π.χ. των εξοχικών. Παρʼ όλα αυτά, ανοικτό παραμένει ακόμη ποια άλλα κριτήρια θα εφαρμοσθούν για τον καθορισμό των δικαιούχων, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Αν και φαίνεται πως απομακρύνεται η επιλογή των εισοδηματικών κριτηρίων (με πιθανότερα τα περιουσιακά στοιχεία), στόχος είναι από την επιδότηση να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, στόχος είναι τα μέτρα ελάφρυνσης να καλύψουν εταιρείες όλων των κατηγοριών, δηλαδή στη χαμηλή, τη μέση και την υψηλή τάση. Όπως και στους οικιακούς καταναλωτές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η ελάφρυνση θα αφορά την επιχορήγηση ενός ποσοστού της κατανάλωσης.
Στήριξη επιλέξιμων επιχειρήσεων από τον Φεβρουάριο
Σε πρώτη φάση, δηλαδή για τον Ιανουάριο, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται για τις επιχειρήσεις είναι η επιχορήγηση να εφαρμοσθεί οριζόντια, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή κριτηρίων. Μάλιστα, η DG Comp φέρεται να μην εκφράζει ενστάσεις στη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των επιχειρηματικών καταναλωτών ρεύματος.
Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή από τον Φεβρουάριο, πρόθεση είναι η επιχορήγηση να εφαρμοσθεί στοχευμένα, δηλαδή σε εκείνες τις επιχειρήσεις όπου το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό ποσοστό του συνολικού τους κόστους. Σε αυτή την περίπτωση, τα κριτήρια που θα επιλεγούν θα πρέπει να αξιολογηθούν από την DG Comp και να εξασφαλισθεί η έγκρισή της. Επομένως, στόχος είναι να καταρτισθεί το προφίλ των επιλέξιμων επιχειρήσεων εντός του Ιανουαρίου, και να γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις μέσα στον μήνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να είναι έτοιμο προς εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.
Ανά μήνα το ύψος στήριξης
Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα καθορίζεται εφεξής ανά μήνα (δηλαδή σε πρώτη φάση για τον Ιανουάριο), ώστε να επαναϋπολογίζεται τον επόμενο μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε.
Κάτι που κρίνεται αναγκαίο από τη μεγάλη διακύμανση που παρουσιάζουν τόσο οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (οι οποίες σημείωσαν βουτιά πριν από λίγα 24ωρα στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να επιστρέψουν χθες στα 90 ευρώ), όσο και οι εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.
Σκοπός είναι ο υπολογισμός του ύψους της επιδότησης να γίνεται αυτοματοποιημένα, ώστε να μην χρειάζεται επανακαθορισμός στην πορεία. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού των επιδοτήσεων στο ρεύμα, ο οποίος θα βρίσκεται σε «επιφυλακή» για τη στήριξη των καταναλωτών και σε μελλοντικές ενδεχόμενες ενεργειακές κρίσεις, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αργότερα μέσα στο 2022.