Σαουδική Αραβία: Η Aramco αύξησε την τιμή του πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Η Aramco αύξησε την τιμή του πετρελαίου
Ακριβότερα κατά 40 ως 70 σεντς το βαρέλι τα φορτία που θα παραδοθούν σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή πώλησης του πετρελαίου της προς τους πελάτες της σε Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη, ύστερα από την άνοδο του βαρελιού του αργού στα 95 δολάρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco αύξησε τις τιμές σε όλα τα ήδη πετρελαίου για τις παραδώσεις του Μαρτίου προς τους πελάτες της στην Ασία, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η εταιρεία αύξησε το πετρέλαιο Arab Light κατά 60 σεντς από τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές για άλλα ήδη αργού και αφορούν ασιατικές παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 40 ως 70 σεντς το βαρέλι. Αντίστοιχα οι τιμές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 30 σεντς.

Το αργό Brent έχει σκαρφαλώσει περίπου 20% το 2022 σε περισσότερα από 93 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδός του σημειώθηκε καθώς η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει ισχυρή, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού. Επιπλέον, τα αποθέματα πετρελαίου έχουν πέσει κατακόρυφα τον περασμένο χρόνο, την ώρα που πολλοί μεγάλοι παραγωγοί αγωνίζονται να αντλήσουν περισσότερα.

Η απόφαση της Aramco ήρθε λίγες μέρες αφότου ο ΟΠΕΚ+ επέλεξε να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των πετρελαιοπαραγωγών. Πολλοί ενεργειακοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα καταφέρει προσθέσει πολλές νέες ποσότητες στην αγορά, λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού μεταξύ ορισμένων από τα μέλη του.

Η Saudi Aramco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Πάνω από το 60% των αποστολών της πηγαίνουν στην Ασία, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές. Οι κινήσεις τιμών της Aramco συχνά δίνουν τον τόνο για άλλους παραγωγούς στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Saudi Aramco: Πώληση μετοχικού ποσοστού, με στόχο την άντληση 50 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider