Barclays: Τετραπλασιάστηκαν τα κέρδη το 2021, νέα οικονομική διευθύντρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Barclays: Τετραπλασιάστηκαν τα κέρδη το 2021, νέα οικονομική διευθύντρια
Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 1 δισ. βρετανικών λιρών και μέρισμα 6 πένες ανά μετοχή.

Τετραπλασιασμό καθαρών κερδών σε ετήσια βάση και αύξηση στα προ φόρων κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εμφάνισε η Barclays, ενώ ανακοίνωσε τον διορισμό της Anna Cross στη θέση της οικονομικής διευθύντριας.

Για ολόκληρο το 2021, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,38 δισ. βρετανικές λίρες (8,67 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 5,75 δισ. λίρες, καθώς οι δραστηριότητες σε εταιρική και επενδυτική τραπεζική εκτοξεύθηκαν. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,12 δισ. λίρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 643 εκατ. λίρες. Τα ποσά ξεπέρασαν κατά 4 φορές και πάνω τα 1,53 δισ. και τα 220 εκατ. λίρες το 2020 και το τέταρτο τρίμηνό του αντίστοιχα.

Επίσης, σε επίπεδο τριμήνου, η βρετανική τράπεζα εμφάνισε προ φόρων κέρδη ύψους 1,47 δισ. βρετανικών λιρών, από 646 εκατ. βρετανικές λίρες την ίδια περίοδο του 2020. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,17 δισ. λίρες, σε δημοσκόπηση της τράπεζας. Για το σύνολο του έτους, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ, στα 5,8 δισ. λίρες, συμπεριλαμβανομένων των κερδών σε εταιρική και επενδυτική τραπεζική.

Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα άγγιξαν τα 5,16 δισ. λίρες, από 4,94 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, τα έσοδα αναμενόταν να φτάσουν τα 5,12 δισ. βρετανικές λίρες.

Η Barclays ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 1 δισ. βρετανικών λιρών, ενώ σχεδιάζει να καταβάλει μέρισμα 6 πένες ανά μετοχή, από 1 το 2020. Το τρίμηνο έκλεισε με δείκτη Tier 1 στο 15,1%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, CS Venkatakrishnan, δήλωσε ότι το 2021 ήταν το έτος κατά το οποίο η στρατηγική της τράπεζας που καθορίστηκε το 2016 καρποφόρησε. «Είμαι περήφανος που προσφέραμε αυτή την απόδοση, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες κατά τη διάρκεια ενός ακόμη έτους προκλήσεων που σχετίζονται με τον Covid-19», δήλωσε ο Venkatakrishnan.

«Συνολικά, οι επιδόσεις μας για το 2021 μάς επέτρεψαν να αυξήσουμε τις αποδόσεις στους μετόχους, με 2,5 δισ. λίρες πλεονάζοντος κεφαλαίου που επιστράφηκε μέσω συνολικού μερίσματος 6 πένες ανά μετοχή και 1,5 δισ. λιρών σε επαναγορές μετοχών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική τράπεζα είχε ένα ταραχώδες τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τον επί χρόνια διευθύνοντα σύμβουλο Jes Staley να παραιτείται τον Νοέμβριο, έπειτα από έρευνα των ρυθμιστικών αρχών για τη σχέση του με τον Jeffrey Epstein.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider