Τις ζημιές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζουν να μετρούν οι τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις ζημιές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζουν να μετρούν οι τράπεζες
Πιθανές κεφαλαιακές απώλειες, δεύτερες σκέψεις για τη διανομή μερίσματος. Πιο εκτεθειμένες Unicredit, Raiffesen, Société Générale. SOS από την ΕΚΤ για τον πιστωτικό κίνδυνο. Τις ελληνικές τράπεζες αγγίζει περισσότερο ο πληθωρισμός. Το στίγμα των επιπτώσεων αναμένεται σήμερα από τη Eurobank.

Το κόστος του πολέμου αρχίζουν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μετράει σήμερα δεκαπέντε ημέρες. Τράπεζες όπως η Unicredit, η Raiffesen και η γαλλική Société Générale, όπως είχε επισημάνει το insider.gr, υπολογίζουν τις ζημίες με τις οποίες απειλούνται από την έκθεσή τους στη ρωσική αγορά και τον αντίκτυπο στα κεφάλαιά τους και ξανασκέφτονται τη μερισματική πολιτική που είχαν υποσχεθεί στους μετόχους τους, βγαίνοντας από την κρίση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά την έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία, καλεί συνολικά τις τράπεζες σε αυξημένη εγρήγορση για τον πιστωτικό κίνδυνο εταιρειών που πλήττονται από τον πόλεμο και τις κυρώσεις. Παρακολουθώντας δε στενά και το μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων – αποτέλεσμα της πυροδότησης της ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή -, η ΕΚΤ, δια στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ, θα δώσει σήμερα τον «χρησμό» της για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική του προσεχούς διαστήματος.

Στο μικρό διάστημα του τελευταίου δεκαπενθημέρου, με τις δραματικές εξελίξεις που έχουν γυρίσει πίσω το ρολόι της Ιστορίας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται ακόμη ένα σοκ μετά από αυτό της πανδημίας. Το ευτύχημα είναι ότι τις βρίσκει οχυρωμένες με υψηλά κεφαλαιακά μαξιλάρια και με στοκ προβλέψεων που είχαν σχηματισθεί για την πανδημία και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Για τις ελληνικές τράπεζες το ευτύχημα είναι διπλό, χάρη στη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων κατά την προηγούμενη διετία, η οποία ελαττώνει, υπό τις παρούσες συνθήκες, το άγχος για το ύψος νέων κόκκινων δανείων.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν παρουσία με θυγατρικές στη Ρωσία, ούτε σημαντική έκθεση σε ρωσικά assets. Εντούτοις, βρίσκονται σε επιφυλακή για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν εντονότερα τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και για τον γενικότερο αντίκτυπο της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Την εικόνα που επικρατεί αναμένεται να δώσουν ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, με το πρώτο στίγμα να δίνει σήμερα η Eurobank.

Ο λογαριασμός των ζημιών που καταγράφουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία είναι βαρύς.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η UniCredit προειδοποιεί για ζημιές περίπου 7 δισ. ευρώ στο ακραίο σενάριο που μηδενιστεί η παρουσία της (κλείσιμο θυγατρικών λόγω προβλημάτων ρευστότητας) στη Ρωσία. Η ιταλική τράπεζα κάνει επίσης λόγο για δάνεια περίπου 7,8 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει σε Ρώσους καταναλωτές και καθαρή διασυνοριακή έκθεση σε εταιρείες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 5% είχε πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η UniCredit έχει επίσης μια καθαρή έκθεση σε παράγωγα σε ρωσικές τράπεζες περίπου 300 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι αν το ρούβλι «εξαϋλωθεί», η Τράπεζα θα επωμιστεί ζημιά της τάξεως του 1 δις ευρώ. Όλα τα παραπάνω μπορεί να μειώσουν τον δείκτη κεφαλαίων CET 1 της Τράπεζας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου 13%.

Οι ζημιές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Unicredit, ακύρωσαν τα σχέδιά της για την απόκτηση της ρωσικής Otkritie. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ακυρώνουν – αλλά σίγουρα θέτουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις – την προοπτική διανομής μερίσματος στους μετόχους της. Η τράπεζα δεσμεύτηκε για μέρισμα 1,2 δισ. ευρώ και επαναγορά μετοχών 2,6 δισ. ευρώ, εφόσον το επίπεδό της στο CET1 παραμείνει πάνω από το 13%.

Και η Société Générale έχει κάνει λόγο για κεφαλαιακό πλήγμα που θα δεχτεί αν χάσει την ιδιοκτησία των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία (ωστόσο, ακόμη δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για διανομή μερίσματος), η BNP Paribas έχει αποκαλύψει έκθεση ύψους 3 δισ. ευρώ σε Ρωσία και Ουκρανία, η Deutsche Bank και η Credit Suisse αναμένεται να ενημερώσουν τους επενδυτές, ενώ η αμερικανική Citi κινδυνεύει με ζημιά 4 δισ. δολαρίων, σχεδόν το ήμισυ της συνολικής της έκθεσης στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider