Το θετικό «σήμα» των αναλυτών για την Εθνική Τράπεζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το θετικό «σήμα» των αναλυτών για την Εθνική Τράπεζα
«Ακόμη ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων από την Εθνική Τράπεζα», είναι το βασικό μήνυμα των αναλυτών μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και το θετικό outlook.

«Ακόμη ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων από την Εθνική Τράπεζα», είναι το βασικό μήνυμα των αναλυτών μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και το θετικό outlook.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ύψους 100 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν την εκτίμηση της JP Morgan για 68 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των εμφανώς χαμηλότερων προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου, CoR, μόλις στις 68 μονάδες βάσης έναντι 104 μονάδων βάσης που ανέμενε ο αμερικανικός οίκος, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους, NII ήταν 1% πάνω και οι προμήθειες κατά 2% πάνω από τις εκτιμήσεις, που εν μέρει αντισταθμίζονται από τα λειτουργικά κόστη που ήταν 13% υψηλότερα από την εκτίμηση της JP Morgan.

Τα οργανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση στα 450 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας τον φιλόδοξο στόχο της διοίκησης για 490 εκατ. ευρώ για φέτος. Ο δείκτη NPE υποχώρησε περαιτέρω στο 7% κατά την ταξινόμηση του «Frontier 2» ως «προς πώληση».

Ο δείκτης FL CET1 βρίσκεται στο υψηλότερο στην κατηγορία επίπεδο του 14,9% και στο άνω του 16% σε pro forma με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη στρατηγική συνεργασία στη δραστηριότητα αποδοχής καρτών με την EVO Payments. Μέσω αυτού, η διοίκηση στοχεύει να επαναφέρει τις διανομές μερισμάτων από τη χρήση του 2022, με τη JP Morgan να βλέπει τη δυνατότητα για πλεονάζουσα διανομή κεφαλαίου δυνητικά με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback).

Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έφθασαν τα 4,9 δισ. ευρώ το 2021 (4,6 δισ. ευρώ το 2020, 3,3 δισ. ευρώ το 2019 και 2,9 δισ. ευρώ το 2018), με τον δανεισμό να αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα. Ο νέος δανεισμός βασίζεται κυρίως στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων, ενώ ο κλάδος λιανικής παρουσιάζει κάποια πρώιμα σημάδια ανάκαμψης μετά από μια πολυετή διαδικασία απομόχλευσης.

Η διοίκηση έχει παρουσιάσει ένα guidance για το 2024, στοχεύοντας περίπου σε 10% core ROTE (εξαιρουμένων των συναλλαγών, άλλων εσόδων/ζημιών και one offs), άνω του 15% CET1, καθώς και περίπου 3% δείκτη NPE. Η τράπεζα στοχεύει να αντισταθμίσει πλήρως τις επιπτώσεις στα NII από το NPE clean up, το TLTRO και το MREL μέσω της εκτέλεσης επέκτασης δανεισμού περίπου 1,5 - 2 δισ. ευρώ ετησίως, της αύξησης των προμηθειών κατά 10% ετησίως, περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους, με ένα κόστος κινδύνου κάτω των 60 μονάδων βάσης.

Από τη μεριά της, η Deutsche Bank εστιάζει στο καλό σύνολο αποτελεσμάτων, με τις προβλέψεις να αποτελούν τα καλύτερα νέα. Τα μεγέθη της Εθνικής για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες της Deutsche, αλλά ξεπέρασαν το consensus του Bloomberg με μεγάλη διαφορά, χάρη στα ανθκετικά NII και, ιδιαίτερα, στις χαμηλότερες, από το αναμενόμενο, προβλέψεις. Από αυτή την άποψη, η σημαντική μείωση των NPEs επιτρέπει στην τράπεζα να θέσει έναν νέο στόχο για δείκτη NPE για το 2024 της τάξης του 3%, με CoR κάτω των 60 μονάδων βάση. Από την αρνητική πλευρά, τα κόστη ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω των μεταβλητών αποδοχών και των αποσβέσεων. Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση buy με τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider