Προσωρινό «φρένο» τράβηξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ για τον δωρεάν διπλασιασμό των ταχυτήτων των καταναλωτών, μετά από σχετική επιστολή της Vodafone η οποία ερμηνεύεται ως αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων. Όπως όλα δείχνουν οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ των παρόχων υπήρξαν άγονες και πλέον η διαμάχη αναμένεται να κριθεί «στις καθυστερήσεις» και με διαιτητή την ΕΕΤΤ.
Πώς ξεκίνησε η «διαμάχη»
Να θυμίσουμε ότι η προαναφερθείσα «διαμάχη» ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2027 με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH) τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος διευκρίνιζε ότι οι προαναφερθείσες επενδύσεις θα συνοδευτούν και από την δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας ίντερνετ των συνδρομητών σταθερής, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η υλοποίηση των σχεδίων του ΟΤΕ ξεκίνησε άμεσα, καταθέτοντας στον ρυθμιστή της αγοράς, την ΕΕΤΤ, τα νέα πακέτα (που περιλάμβαναν διπλάσιες ταχύτητες στην ίδια τιμή) προς έγκριση. Μέρος των πακέτων αυτών μάλιστα, περίπου το 1/3, εγκρίθηκε σε σχετικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 10 Ιανουαρίου. Η διαδικασία ωστόσο διακόπηκε εξαιτίας της λήξης της θητείας της Ολομέλειας και αναμενόταν να συνεχιστεί μετά και τις 18 Μαρτίου όπου ορίστηκε η νέα Ολομέλεια, έπειτα από απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Τα εγκριθέντα πακέτα βέβαια έδωσαν στον ΟΤΕ την δυνατότητα να ξεκινήσει σταδιακά, λόγω της πολυπλοκότητας του όλου εγχειρήματος, την δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές.
Η απόφαση του ΟΤΕ, στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας, ώθησε και τους λοιπούς εναλλακτικούς παρόχους να σκεφτούν να υιοθετήσουν παρόμοιες κινήσεις μαζικών αναβαθμίσεων ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο. Γεγονός που με την σειρά του, οδήγησε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, με αιχμή του δόρατος την τιμή χονδρικής.
Ειδικότερα, οι εναλλακτικοί πάροχοι ζητούν έκπτωση στο κόστος των μαζικών μεταβάσεων, δηλαδή στο κόστος χονδρικής τιμής μετάβασης από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες, το οποίο επιβαρύνεται με εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση. Το επιχείρημα είναι ότι οι μεταβάσεις θα πραγματοποιηθούν μαζικά, οπότε δεν επιβαρύνουν το ίδιο τον Οργανισμό όπως όταν γίνονται για κάθε μία σύνδεση χωριστά. Το επιχείρημα έχει γίνει αποδεκτό από πλευράς του ΟΤΕ, η έκπτωση όμως που πρότεινε ο οργανισμός στους παρόχους δεν φάνηκε να τους ικανοποιεί, με αποτέλεσμα να ζητηθούν από πλευράς της Vodafone «ασφαλιστικά μέτρα» ώστε να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμπορικά πακέτα που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ για έγκριση στην ΕΕΤΤ έχουν βασιστεί στο κοστολογικό μοντέλο όπως ισχύει σήμερα, ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα συμπίεσης περιθωρίου (σ.σ. τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ, ελέγχονται από την ΕΕΤΤ με βάση το μοντέλο PSM - Price Squeeze Model που έχει καταρτιστεί το 2011. Μέσω του μοντέλου αυτού η ΕΕΤΤ εξετάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν ένας ισοδύναμα αποδοτικός πάροχος είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επικερδώς τα δεσμοποιημένα ή μη οικονομικά προγράμματα του παρόχου με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά -ΣΙΑ στις αγορές λιανικής, χρησιμοποιώντας τις σχετικές χονδρικές υπηρεσίες αυτού του παρόχου - αν δηλαδή οι τιμές που δίνει ο ΟΤΕ αφήνουν ικανό περιθώριο κέρδους στην υπόλοιπη αγορά να αναπτυχθεί).
Μεταξύ των επιχειρημάτων των παρόχων αναφέρεται ωστόσο ότι η ΕΕΤΤ εξετάζει τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ με βάση το παλιό Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου. Για την ακρίβεια οι πάροχοι ζητούν τα πακέτα του ΟΤΕ να ελεγχθούν με βάση το νέο PSM, δεδομένου ότι η ΕΕΤΤ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση του εν λόγω μοντέλου. Αυτό ωστόσο θα επέφερε πρόσθετες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Τα σενάρια για την συνέχεια
Στην τελευταία συζήτηση της Ολομέλειας, η συζήτηση των τιμολογιακών πακέτων του ΟΤΕ που σχετίζονται με την δωρεάν αύξηση των ταχυτήτων αναβλήθηκε και το τι θα ακολουθήσει αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή.
Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα καλέσει σε ακρόαση τον ΟΤΕ και τη Vodafone και εν συνεχεία θα τους ζητήσει να καταθέσουν γραπτά υπομνήματα εντός τριών ημερών. Μετά από αυτή την διαδικασία, και σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθούν πρόσθετες καθυστερήσεις θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις για την συνέχιση ή μη των αναβαθμίσεων του ΟΤΕ.
Αν η ΕΕΤΤ απορρίψει την προσφυγή της Vodafone, τότε θα συνεχιστεί ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ και η αναβάθμιση των ταχυτήτων των καταναλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία θα σταματήσει, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το επικαιροποιημένο PSM, και οι συνδέσεις της Cosmote που έχουν αναβαθμιστεί θα πρέπει να υποβαθμιστούν εκ νέου. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι ο ρόλος της ΕΕΤΤ της επιτρέπει ακόμα και ρυθμιστικές παρεμβάσεις - δηλαδή να αποφασίσει για την έκπτωση που θα παρέχει ο ΟΤΕ στους παρόχους για τις μαζικές μεταβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο διπλασιασμός των ταχυτήτων των συνδρομητών του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει, λίγο ή πολύ, ανάλογα με την απόφαση του Ρυθμιστή.