Κοντά σε μία ακόμα σύμβαση, μικρότερου έστω μεγέθους (12,5 εκατ. ευρώ) εμφανίζεται να βρίσκεται η ΗΛΕΚΤΩΡ καθώς «παίζει μόνη της μπάλα» σε σχετικό διαγωνισμό αναβάθμισης εγκαταστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Και μπορεί το ύψος και το είδος του διαγωνισμού να μην «βγάζουν μάτια», ωστόσο, η εταιρεία ολοένα και μαζεύει έργα ή βρίσκεται κοντά στο να τα κερδίσει.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Διαγωνισμού αποφάσισε την αποδοχή της προσφοράς της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος, και την πρόκρισή της στο επόμενο στάδιο, που είναι η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς, στο διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Επέκταση και Αναβάθμιση των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Α. του Ν. Θεσσαλονίκης (Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης». Ως εκ τούτου, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι και η αναθέτουσα αρχή του project, αποδέχθηκε την εισήγηση αυτή και σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μόλις προ ημερών «άναψε πράσινο φως» στην ΗΛΕΚΤΩΡ, που πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν και η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στη διαδικασία. Το έργο έχει προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ (10,2 εκατ. αξία χωρίς ΦΠΑ).
Η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή των έργων για την επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης συμπεριλαμβανομένης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας και την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για 4 έτη με δυνατότητα εφαρμογής δικαιώματος προαίρεσης έως και 4 έτη μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας των 4 ετών. Η διάρκεια των εργασιών ανέρχεται σε έξι χρόνια (72 μήνες).
Το ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας - ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Πάντως, μια και ο λόγος για τα projects του ΦΟΔΣΑ στη Μακεδονία, φαίνεται ότι είχαμε μια «εσωτερική» αλλαγή σε κοινοπραξία που διεκδικεί τη μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας - Δυτικού Τομέα, που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ. Όπως είχε αναφέρει το insider.gr στις αρχές Μαρτίου και οι 5 υποψήφιοι «μνηστήρες» πέρασαν στη φάση του διαλόγου, δηλαδή οι κοινοπραξίες ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ, ΑΒΑΞ - MORE (Motor Oil Renewable Energy) - Θαλής, Μυτιληναίος – Μεσόγειος και η Intrakat.
Ωστόσο, η Επιτροπή Διαγωνισμού, κατά τη Β’ Φάση (Β.Ι Στάδιο) του διαγωνισμού του έργου (αρχές Απριλίου) διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχικώς Προεπιλεγείς οικονομικός φορέας «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» προέβη σε μεταβολή της σύνθεσής του ως «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.» (επί της ουσίας, πριν εμφανίζονταν με ποσοστά 80%-20% οι δύο όμιλοι, ως Δηλούμενος Κατασκευαστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 70% και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 30%, Δηλούμενος Διαχειριστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 50% ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 50%., ενώ πλέον, η Μυτιληναίος έχει το 100%, ως Δηλούμενος κατασκευαστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 70%, ΜΤ Α.Τ.Ε. 30%, ως Δηλούμενος Διαχειριστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 100%).
Κατόπιν διενέργειας των σχετικών ελέγχων, η Επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι ο εν λόγω Προεπιλεγείς φορέας υπό τη νέα του σύνθεση, ως «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.», καλύπτει τις απαιτήσεις ως προς την προσωπική κατάσταση, την χρηματοοικονομική και οικονομική επάρκεια, την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα καθώς και τα κριτήρια καταλληλότητας για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Κατά συνέπεια, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έδωσε το «ΟΚ» ώστε η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου να προχωρήσει με αυτή την αλλαγή, άρα με τους ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE - ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης, το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ. Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.