Volterra: Πωλείται ολόκληρη ή σε «κομμάτια» - Το timing και οι επιπτώσεις από το σοκ στην ενεργειακή αγορά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Volterra: Πωλείται ολόκληρη ή σε «κομμάτια» - Το timing και οι επιπτώσεις από το σοκ στην ενεργειακή αγορά
Σε εξέλιξη η διαδικασία από χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Επαφές με συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους, είναι ανοιχτό το θέμα πώλησης συνολικά ή μερικά. Ίσως απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να «κλείσει» το deal.

Ολοένα και ωριμάζουν οι συνθήκες και διαδικασίες πώλησης της Volterra, του ενεργειακού βραχίονα του ομίλου ΑΒΑΞ, ένα θέμα που «κρατάει» σχεδόν ένα χρόνο και πέρυσι είχε αναδείξει το insider.gr αναφέροντας ονόματα μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που από τότε είχαν προσεγγίσει το γκρουπ (π.χ. Μυτιληναίος, Motor Oil αλλά παλιότερα κ.α.).

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην ενεργειακή αγορά αλλά και ευρύτερα στην οικονομική – επιχειρηματική «σκηνή» μάλλον έχουν ευνοήσει περαιτέρω μια πώληση της Volterra, με πληροφορίες της αγοράς να κάνουν εδώ και καιρό λόγο για short list υποψηφίων που σταδιακά έχει… περιοριστεί. Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που ίσως οδηγήσουν σε περαιτέρω αλλαγή του τοπίου. Την πώληση της εταιρείας άλλωστε «φωτογραφίζουν» και όσα αναφέρονται στη χρηματοοικονομική έκθεση της ΑΒΑΞ (για το 2021) όπου γνωστοποιείται και η «διακοπή δραστηριότητας» του κλάδου ενέργειας, καθώς στον όμιλο έχουν προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο και εξετάζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Volterra.

Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον και έχει προκύψει ως νεότερη εξέλιξη είναι ότι η ενεργειακή εταιρεία δεν θα πωληθεί απαραίτητα ως ενιαίο «πακέτο» αλλά ενδέχεται να «τεμαχιστεί». Δηλαδή, εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε συνολικής πώλησης είτε τμημάτων της, και ειδικότερα από τη μία πλευρά τα έργα ΑΠΕ και από την άλλη η δραστηριότητα ως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δηλαδή τις δραστηριότητες στη λιανική & χονδρική αγορά ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου».

Το οποίο σημαίνει, εφόσον τελικά προχωρήσει αυτό το μοντέλο, άλλος επενδυτής να αγοράσει το «κομμάτι» των ΑΠΕ και άλλο το τμήμα παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη έχουν ακουστεί συγκεκριμένα ονόματα ομίλων που έχουν ενδιαφερθεί για τη Volterra αν και κατά κάποιες πηγές το θέμα ίσως να μην κλείσει άμεσα.

Όπως σημειώνεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση, στα τέλη του 2021 ο όμιλος ΑΒΑΞ αναθεώρησε το στρατηγικό του πλάνο, λαμβάνοντας απόφαση απο-επένδυσης από ορισμένες συμμετοχές όπως η 100% θυγατρική Volterra, η οποία δραστηριοποιείται στην χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ανατίμηση του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2021 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στη τιμή εκκαθάρισης της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε ως επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον Όμιλο. Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της Volterra και η άνοδος των τιμών αγοράς είχε ως επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο το οποίο η Volterra αδυνατούσε να διαχειριστεί και χρειάστηκε σημαντική στήριξη από την μητρική Εταιρεία».

Κατά συνέπεια, η ΑΒΑΞ «έλαβε απόφαση αποεπένδυσης από την αγορά ενέργειας και τις δραστηριότητες της Volterra, συμπεριλαμβανομένων των κερδοφόρων θυγατρικών της στον χώρο των ΑΠΕ, προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητά της. Προς τούτο προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την διερεύνηση ενδιαφέροντος από αγοραστές είτε για το σύνολο του Ομίλου Volterra, είτε ξεχωριστά για τα έργα ΑΠΕ και τις δραστηριότητες στη λιανική & χονδρική αγορά ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου».

Να αναφέρουμε επίσης ότι χτες η ΑΒΑΞ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε «το επενδυτικό κοινό ότι η Εταιρεία - υπό την καθοδήγηση χρηματοοικονομικού συμβούλου - έχει εκκινήσει διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εν λόγω θυγατρική εταιρεία. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική κατάληξη των συζητήσεων ή οιαδήποτε συμφωνία για μεταβίβαση της εν λόγω θυγατρικής ή μέρους αυτής».

Η Volterra δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής, της εμπορίας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στον τομέα της παραγωγής, η εταιρία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων (συνολικής ισχύος περίπου 340MW), μερικά εκ των οποίων βρίσκονται σε λειτουργία και άλλα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Όλα τα έργα αφορούν την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στον τομέα της εμπορίας, η εταιρία συμμετέχει στο διασυνοριακό εμπόριο, διακινώντας σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε εισαγωγές και εξαγωγές. Πρόσφατα συνεργαζόμενη και με καινούργιες εταιρείες αυξάνει συνεχώς τον όγκο της διακινούμενης ενέργειας. Οι δραστηριότητες της εταιρείας αφορούν ετήσια, μηνιαία, αλλά και ημερήσια συμβόλαια διακίνησης κυρίως μέσω των διασυνδεδεμένων χωρών, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της FYROM.

Στον τομέα της προμήθειας, η εταιρία κατέχει άδεια ισχύος έως 300MW παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις κατηγορίες πελατών, από νοικοκυριά και εμπορικά καταστήματα Χαμηλής Τάσης έως και επιχειρήσεις και βιομηχανίες Μέσης Τάσης. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνονται κατοικίες, αλυσίδες καταστημάτων αλλά και τοπικά καταστήματα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες, κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων αλλά και σημαντικές βιομηχανίες.

Βάσει πρόσφατων στοιχείων που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ για τον αριθμό των μετρητών που εκπροσωπούσε κάθε εταιρεία στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 στο διασυνδεδεμένο δίκτυο (δηλαδή εξαιρώντας τα μη διασυνδεδεμένα νησιά), η Volterra βρίσκονταν στην 9η θέση της λίστας των παρόχων με μερίδιο 0,56% και 38.000 καταναλωτές.

Παλιότερα υπήρχαν πληροφορίες για χρέη, ότι δεν πλήρωνε τους διαχειριστές κλπ. και προκύπτανε ερωτήματα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ενδιαφερόμενος ξεχωριστός για αυτόν τον τομέα σε τέτοιες συνθήκες ή αν θα τον αγόραζε «πακέτο» με τις ΑΠΕ. Ωστόσο, η ΑΒΑΞ, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί η εταιρεία να πωληθεί είτε συνολικά είτε σε τμήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μητρική ΑΒΑΞ, που φέρεται να στήριξε οικονομικά τη θυγατρική της το προηγούμενο δύσκολο χρονικό διάστημα, γνωστοποίησε με ακόμα πιο επίσημο τρόπο ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία πώλησης της Volterra, έχει από καιρό προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο, είναι σε επαφή με συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους, είναι ανοιχτό το θέμα πώλησης συνολικά ή μερικά, αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι οριστικό, με την έννοια ότι θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να «κλείσει» ένα deal.

Η Volterra A.E. δημιουργήθηκε το 2010 και ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής κοινοπραξίας 50:50 των ομίλων SORGENIA SpA – της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ιταλία – και της J.P. ΑΒΑΞ (πλέον AVAX A.E.) – που είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η Volterra ήταν το όχημα μέσω του οποίου οι δύο όμιλοι στόχευαν να αναπτυχθούν στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η εταιρεία είχε εμπλοκή σε όλες τις μορφές και τρόπους παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το 2017, η AVAX θέλοντας να εισέλθει ακόμα πιο δυναμικά στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα, εξαγόρασε το 50% των μετοχών που κατείχε η Sorgenia SpA και ως εκ τούτου γίνεται βασικός μέτοχος της Volterra με ποσοστό 100%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε συζητήσεις με επενδυτές για την πώληση της Volterra η Άβαξ

Άβαξ για Volterra: Διερευνάται η επιλογή αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider