Τέλος το κουπόνι επιδότησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας - Σε συζητήσεις για νέο πρόγραμμα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος το κουπόνι επιδότησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας - Σε συζητήσεις για νέο πρόγραμμα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ultra fast broadband
Τελείωσε στις 31 Μαρτίου η δράση SFFB, που επιδοτούσε ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Πόσοι καταναλωτές επιδοτήθηκαν και ποια τα σχέδια του υπουργείου για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης.

Στο τέλος του έφτασε το πρόγραμμα Superfast Broadband για την επιδότηση συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home-FTTH) έχοντας απορροφήσει το 100% της χρηματοδότησής τους κι έχοντας επιδοτήσεις συνολικά 133.960 καταναλωτές κι επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται πλέον σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να βρεθούν νέοι τρόποι επιδότησης της ζήτησης υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, η δράση SFBB προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, η οποία επιδοτούσε τους καταναλωτές με 360 ευρώ (48 ευρώ εφάπαξ κόστος σύνδεσης και 13 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 2 ετών) για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) με ταχύτητες από 100Mbps έως 1Gbps, έφτασε στο τέλος της στις 31 Μαρτίου, χωρίς να πάρει την εξάμηνη παράταση που φημολογείτο.

Να θυμίσουμε ότι η δράση SFFB ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με αρχικό στόχο να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, επειδή την πρώτη χρονιά που έτρεξε οι συμμετοχές καθώς και οι συνδέσεις οπτικής ίνας ήταν ελάχιστες, (σ.σ στο τέλος του 2020 υπήρχαν μόλις 5.500 ενεργοποιημένες συνδέσεις) αποφασίστηκε η διετής παράταση του προγράμματος αλλά και η επέκτασή του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, (σ.σ. μέχρι τότε δικαιούχοι ήταν μόνο φυσικά πρόσωπα).

Η χρονιά που απογειώθηκε το πρόγραμμα ήταν το 2021, όπου καταγράφηκαν 63.840 αιτήσεις, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 2020, ενώ μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022 επιδοτήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν 113.000 συνδέσεις ενώ 20.960 συνδέσεις ακόμα έχουν συμβασιοποιηθεί κι αναμένεται να εγκατασταθούν στους ωφελούμενους. Χάρη στην αύξηση των αιτήσεων την προηγούμενη χρονιά, όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο βρισκόταν σε συνομιλίες με την Κομισιόν προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμα μια εξάμηνη παράταση. Ωστόσο οι προσπάθειες δεν ευωδόθηκαν αφού η περαιτέρω ενίσχυσή του, θα μπορούσε να εκληφθεί ως κρατική ενίσχυση.

Παρά τον τερματισμό του προγράμματος βέβαια, οι συνομιλίες με την Κομισιόν συνεχίζονται, με στόχο να βρεθεί ένα, ανάλογων προδιαγραφών, πρόγραμμα που θα επιδοτεί τις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων με οπτική ίνα ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι υποδομές ευρυζωνικότητας της χώρας. Οι προσπάθειες είναι εντατικές δεδομένης και της επιτυχίας του SFFB. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συνδέσεων οπτικής ίνας που υπάρχουν στη χώρα μας (ποσοστό άνω του 90%) επιδοτείται από το SFBB.

Πέρα από τις προαναφερθείσες συνομιλίες, σε εξέλιξη βρίσκονται και διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου και Κομισιόν για το πρόγραμμα επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε διαμέρισμα ή γραφείο. Το εν λόγω πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 163 εκατ. ευρώ, που φέρει την ονομασία Fiber Readiness, έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κι αναμένει το πράσινο φως της Κομισιόν για να προχωρήσει. Δεδομένου του τερματισμού του SFFB βέβαια, δεν αποκλείεται, οι δύο επιδοτήσεις να συνδυαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οπτικές Ίνες: Η συνάντηση Deutsche Telecom με Μητσοτάκη και Vodafone με Πιερρακάκη

Telecoms: Οι ταχύτητες του ΟΤΕ, η Vodafone, η Wind-Nova και η ΔΕΗ - Ernst & Young για ΤτΕ

Έρχεται Καθολική Υπηρεσία και στο Internet - Τι ταχύτητες και σε τι τιμή θα προσφέρονται στους καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider