Τις προετοιμασίες για την άφιξή της στην χώρα μας κάνει η σουηδική fintech Klarna, μια εταιρεία που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, αποτελεί όμως την μεγαλύτερη fintech startup της Ευρώπης, βάσει αποτίμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας και να ξεκινήσει να διαθέτει τις υπηρεσίες της μέσα στο καλοκαίρι.
Ποια είναι η Klarna
Με προέλευση από την Σουηδία, η επιχείρηση μετρά ήδη 17 χρόνιας ζωής και αποτελεί μια ψηφιακή τράπεζα, η οποία το 2017 έλαβε κι επισήμως τραπεζική άδεια από την Finansinspektionen, την Σουηδική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας. Στόχος της, είναι να διευκολύνει τους ανθρώπους να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές απλοποιώντας και διασφαλίζοντας τις πληρωμές τους. Συνεργαζόμενη με λιανέμπορους από όλο τον κόσμο η Klarna προσφέρει μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές το μοντέλο «buy now, pay later», κάτι δηλαδή σαν άτοκες δόσεις πληρωμών, μέσω των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται. Πρακτικά το μοντέλο BNPL, δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες λιανικής, να προσφέρουν (online και offline) άτοκες δόσεις στους καταναλωτές, με το ρίσκο να το αναλαμβάνει κάποια άλλη εταιρεία, όπως η Klarna.
Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει 639 εκατ. δολάρια, οδηγώντας την αποτίμησή της στα 45,6 δισ. Του τελευταίου αυτού χρηματοδοτικού γύρου ηγήθηκε το Vision Fund 2 της SoftBank ενώ συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές της Klarna(Adit Ventures, Honeycomb Asset Management και WestCap Group). Μετά και την τελευταία χρηματοδότησή της, η Klarna αποτελεί την μεγαλύτερη fintech εταιρεία στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Μέχρι σήμερα την εταιρεία έχουν στηρίξει ηχηρά επενδυτικά ονόματα όπως Sequoia Capital, Silver Lake, Bestseller Group, Dragoneer, Permira, Visa, Ant Group και Atomico. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg μάλιστα, από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η Klarna ετοιμάζεται να τρέξει νέο χρηματοδοτικό γύρο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει την αποτίμησή της μεταξύ 50-60 δισ. δολαρίων.
Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλό της, Sebastian Siemiatkowski, η Klarna καταγράφει εκρηκτική ανάπτυξη στην αγορά των ΗΠΑ ενώ τα κεφάλαια από την τελευταία χρηματοδότηση της θα χρησιμοποιηθούν για να επεκταθεί σε νέες αγορές παγκοσμίως. Σημειωτέον ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, η fintech εταιρεία απέκτησε «τεράστια δυναμική» στη αμερικανική αγορά. Συνεργαζόμενη με 24 από τους 100 κορυφαίες εταιρείες λιανεμπορίου των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο του 2021, μέτρησε πάνω από 18 εκατομμύρια Αμερικανούς καταναλωτές που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της, καταγράφοντας αύξηση 118% σε ετήσια βάση.
Αντίστοιχα ανοδική είναι και η πορεία της στις λοιπές αγορές που δραστηριοποιείται. Σημειωτέον ότι σήμερα η Klarna παρέχει έξυπνες και ευέλικτες εμπειρίες αγορών σε 147 εκατομμύρια ενεργούς καταναλωτές μέσω 400.000 λιανεμπόρων από 45 χώρες του κόσμου, οι οποίοι πραγματοποιούν περισσότερες από 2 εκατομμύρια συναλλαγές ημερησίως μέσω της πλατφόρμας της. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περί τους 5.000 εργαζόμενους κι έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία καθώς και σε Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και Βέλγιο.