Η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, ώστε το ποσοστό τους να ανέλθει στο 45% έως το 2030 από 40% που προβλέπεται σήμερα, αποτελεί σημαντικό πυλώνα του σχεδίου REPowerEU, για την πλήρη εξάλειψη των ρωσικών εισαγωγών αερίου, πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων.
Όπως είναι φυσικό, η αύξηση του στόχου εκτινάσσει και τις απαιτούμενες επενδύσεις για την υλοποίηση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Έτσι, τα κονδύλια αυξάνονται στα 1,1 τρισ. ευρώ έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, από τα 999 δισ. που προβλέπονταν στο πλαίσιο του «Fit 55» - του σχεδίου των Βρυξελλών για τη μείωση των ευρωπαϊκών εκπομπών κατά 55% έως το 2030. Στόχος είναι το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη να διαμορφωθεί σε 1.236 GW το 2030, από 1.067 GW που προβλέπει το «Fit for 55».
Για την προώθηση των παραπάνω επενδύσεων, η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να κατηγοριοποιήσουν τις ΑΠΕ στα «έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος», ώστε να αρθούν τα διοικητικά εμπόδια για τη λήχη των σχετικών αδειών από τους σχετικούς φορείς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο χαρακτηρισμός δικαιολογείται από τη σημασία που έχουν όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο που προσδίδει επείγοντα χαρακτήρα στην επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης.
Ειδικές περιοχές «πράσινων» επενδύσεων
Παράλληλα, καλεί τις χώρες να καθορίσουν «ειδικές περιοχές ανάπτυξης έργων ΑΠΕ» (go-to areas), όπου θα εφαρμόζεται η fast track αδειοδοτική διαδικασία, αποφεύγοντας τις προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000 κ.α.) και δίνοντας έμφαση σε περιοχές όπως πρώην βιομηχανικές ζώνες, ορυχεία και χώρους απόθεσης απορριμμάτων, αλλά και σε χερσαίες ζώνες οι οποίες δεν ενδείκνυνται για αγροτική χρήση.
Σε αυτές τις περιοχές, η αδειοδοτική διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 12 μήνες. Μάλιστα, αν ένας φορέας δεν ανταποκριθεί σε κάποια αίτηση για μία «πράσινη» επένδυση, τότε θα θεωρείται ότι έχει δώσει έγκριση.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν αυτές τις go-to areas μέσα στην επόμενη 2ετία. Για την επιλογή τους, θα ληφθούν υπόψη η διαθεσιμότητα του αιολικού και ηλιακού δυναμικού, η τοπική χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου, όπως και οι δυνατότητες για αποθήκευση.
Μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες
Όσον αφορά την επιτάχυνση των ΑΠΕ, οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα φωτοβολταϊκά, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία τεχνολογία της οποίας το κόστος έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που είναι εύκολο να αξιοποιηθεί σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια. Έτσι, θέτει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2020 των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών έως το 2025, δηλαδή η συνολική ισχύς να ανέλθει στα 320 GW έως τα μέσα της 10ετίας, και στα 600 GW το 2030.
«Όχημα» για την ενίσχυση της αξιοποίησης της λιακής ενέργειας θα αποτελέσει επίσης η μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές, η οποία θα προωθηθεί μέσα από την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών» που ξεκινά η Κομισιόν. Στόχος είναι η εγκατάσταση συστημάτων στις οροφές κτιρίων ιδιωτών, επιχειρήσεων, βιομηχανιών καθώς και κτίρια του δημόσιου τομέα.
Μάλιστα, η Πρωτοβουλία προβλέπει πως από το 2026 σε όλα τα δημόσια κτίρια θα εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά στις οροφές τους, ενώ από το 2029 το ίδιο θα γίνεται και για τα νέα κτίρια κατοικιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αδειοδοτήσεις των συγκεκριμένων εφαρμογών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους τρεις μήνες.