Μαίνεται ο «πόλεμος» του οβελία – Πώς κινούνται οι τιμές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαίνεται ο «πόλεμος» του οβελία – Πώς κινούνται οι τιμές
Στη… σέντρα υπουργείο Ανάπτυξης, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι για τον παραδοσιακό οβελία. Πού κυμαίνονται οι τιμές για τον «βασιλιά» του πασχαλινού τραπεζιού

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού και τους καταναλωτές να σπεύδουν για τις τελευταίες αγορές τους, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται αναμφίβολα οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι.

Η μάχη για τον «βασιλιά» του πασχαλινού τραπεζιού, τον παραδοσιακό οβελία, εντείνεται μέρα με τη μέρα, με τη διαμόρφωση των τιμών σε αρνί και κατσίκι να αποτελούν πεδίο ισχυρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε υπουργείο Ανάπτυξης, κρεοπώλες και κτηνοτρόφους. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές δίνουν τον δικό τους αγώνα, αναζητώντας την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής για το αρνί και το κατσίκι ενόψει του Πάσχα.

Κόκκινο χτυπάει ο ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ

Θέση μάχης στον «πόλεμο» για την τιμή του οβελία έχουν πιάσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ. Και αυτό γιατί, όπως αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, το αρνί και το κατσίκι προστέθηκαν στο πασχαλινό καλάθι των σούπερ μάρκετ που άρχισε να «τρέχει» στις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 του μηνός.

Από την ημέρα εκείνη μέχρι και σήμερα, οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο ανταγωνισμού ως προς την τιμή που πωλούν το αρνί και το κατσίκι, αναπροσαρμόζοντας προς τα κάτω τις τιμές ακόμη και από μέρα σε μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας τις τιμές που ανακοίνωσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από 9,69 ευρώ το κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο «καλάθι του Πάσχα», ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι. Στις 11 από τις 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μετέχουν στην πρωτοβουλία για το «καλάθι του Πάσχα», η τιμή του αρνιού είναι έως 9,99 ευρώ το κιλό, ενώ στο σύνολο των αλυσίδων η τιμή του κατσικιού δεν υπερβαίνει τα 10,99 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, η μεγαλύτερη μείωση στην ισχύουσα τιμή συγκριτικά με την αρχική της περασμένης Τετάρτης (οπότε και προστέθηκε το αρνί και το κατσίκι στο πασχαλινό καλάθι) ανέρχεται στα 96 λεπτά το κιλό.

«Ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, όσο και να φωνάζουν ορισμένοι. Είμαι υπερήφανος που με την πολιτική μας πετύχαμε τελικά χαμηλότερες τιμές από το 2019!», σχολίαζε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Η εικόνα στις κεντρικές αγορές

Για τιμές σε αρνί και κατσίκι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κάνουν λόγο οι πρόεδροι των κρεοπωλών στη Βαρβάκειο-Κεντρική Κρεαταγορά Αθηνών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αρχική σκέψη του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν το αρνί και το κατσίκι να μην ενταχθούν στο «καλάθι του Πάσχα» των σούπερ μάρκετ, μαζί με το τσουρέκι και τα πασχαλινά αυγά, αλλά να προστεθούν στο άτυπο καλάθι της Βαρβακείου, προκειμένου να μην πληγεί η αγορά κρέατος. Τελικά αρνί και κατσίκι μπήκαν στα καλάθια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

«Αν και δεν καταφέραμε να κάνουμε επισήμως το καλάθι στη Βαρβάκειο, παρά ταύτα, βρήκαν τελικά τον τρόπο, έβαλαν πλάτη, κρατήθηκαν οι τιμές και διατίθεται κατσικάκι Νάξου προς 9,99 ευρώ το κιλό, καθώς και αρνάκι ελληνικό προς 9,90 ευρώ το κιλό», δήλωσε χθες ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρβάκειο. «Υπάρχουν και ακριβότερα, υπάρχουν και φθηνότερα, για όλα τα βαλάντια. Πάντως σε γενικές γραμμές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουνε μείνει στα περσινά επίπεδα και πιο κάτω. Και να ξέρετε, αυτό δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να είμαι από πάνω κάθε μέρα να σχεδιάσουμε μία πολιτική και να φτάσουμε εδώ», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, κ. κ. Ανδρέας Νιώτης και Γιώργος Ευρυπιώτης δήλωσαν, μεταξύ άλλων, πως «η Βαρβάκειος για άλλη μία φορά κράτησε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Η τιμή και του αρνιού και του κατσικιού και την περασμένη εβδομάδα και αυτήν την εβδομάδα θα κυμανθεί στα 10 ευρώ το κιλό», αλλά και πως «Δώσαμε μεγάλο αγώνα. Περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες. Αλλά το καταφέραμε. Αυτό είναι η ουσία. Μαζί με τον κ. Γεωργιάδη καταφέραμε να είμαστε σε αυτήν την τιμή που πουλάμε».

Άκρως κατατοπιστικά είναι και τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 10 Απριλίου, που αποτυπώνουν τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε δεν αποκλείεται να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, τη Μεγάλη Δευτέρα τα αρνιά πωλούνταν με επικρατούσα τιμή 9,30 ευρώ, όταν τη Μεγάλη Δευτέρα του 2022 πωλούνταν μεταξύ 9,00 και 9,80 ευρώ και τη Μεγάλη Δευτέρα του 2021 μεταξύ 5,80 και 6,80 ευρώ. Στα κατσίκια η επικρατούσα τιμή ήταν στα 9,00 ευρώ, όταν το 2022 πωλούνταν μεταξύ 8,50 και 10,00 ευρώ και το 2021 μεταξύ 7,50 και 8,80 ευρώ.

Δύσκολη η συγκράτηση των τιμών για τα συνοικιακά κρεοπωλεία

Με τον ανταγωνισμό στα ύψη, το στοίχημα της συγκράτησης των τιμών στο αρνί και το κατσίκι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Εκεί οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 12 και 14 ευρώ το κιλό.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι κρεοπώλες, όπως και οι κτηνοτρόφοι, δήλωσαν από την πρώτη στιγμή αντίθετοι στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την προσθήκη του αρνιού και του κατσικιού στο πασχαλινό καλάθι των σούπερ μάρκετ.

Στα χαρακώματα οι κτηνοτρόφοι

Για «στραγγαλισμό» των κτηνοτρόφων, με αφορμή την ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στα καλάθια των σούπερ μάρκετ με τιμές στα 10 ευρώ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας πριν από μερικά 24ωρα στον Ant1. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, οι κτηνοτρόφοι έχουν κόστος παραγωγής στα επίπεδα των 9 ευρώ, ενώ είχαν έλθει σε συμφωνία με τους κρεοπώλες να κινηθεί η τιμή του οβελία πέριξ των 12,50-13,50 ευρώ, ήτοι στα περυσινά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πεβερέτο, εξετάζεται προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την απόφαση να προστεθούν στα καλάθια των σούπερ μάρκετ το αρνί και το κατσίκι.

Μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι «ως ΣΕΚ έχουν υπολογίσει ότι το κόστος ανά κιλό είναι πάνω από 9,50 ευρώ και αυτό στις καλά οργανωμένες μονάδες που έχουν λιγότερα έξοδα. Κάτω από αυτή την τιμή ο παραγωγός είναι σίγουρα χαμένος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η «αξία» της ΑΚΤΩΡ και οι Παραχωρήσεις των 1,3 δισ. ευρώ – Η νέα στρατηγική

Ρεύμα: Αίτημα στις Βρυξέλλες για να παραταθεί το «δίχτυ προστασίας» στην κρίση

Τράπεζες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια 

gazzetta
gazzetta reader insider insider