«Καμπανάκι» από τον CEO της UniCredit: Θα υπάρξουν κι άλλες διασώσεις αμερικανικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από τον CEO της UniCredit: Θα υπάρξουν κι άλλες διασώσεις αμερικανικών τραπεζών
Πιθανές αναταραχές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μαζί με διασώσεις αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, προβλέπει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Για πιθανές αναταραχές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες διασώσεις αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, προειδοποίησε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

«Στις ΗΠΑ, πρόκειται για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών, δεν βλέπω καμία προβληματική τράπεζα να διασώζεται στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, μιλώντας στο CNBC. «Νομίζω ότι, κρίνοντας από το παρελθόν, στις ΗΠΑ πρέπει να γίνουν περισσότερα» πρόσθεσε.

«Μπορεί να δείτε περισσότερες από αυτές τις (διασώσεις) στις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, αλλά στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εξαγορές δεν θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της (τραπεζικής) ενοποίησης», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επί του παρόντος ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές των τραπεζών είναι η αστάθεια.

Τη Δευτέρα, η JPMorgan απέκτησε την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της First Republic, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων ύψους 92 δισ. δολαρίων. Η κατάσχεση της First Republic ήρθε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και εν μέσω μιας γενικότερης ανησυχίας για τη σταθερότητα των μικρότερων αμερικανικών τραπεζών σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κορυφαίοι οικονομολόγοι δήλωσαν στο CNBC ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να εκθέσουν σε μεγαλύτερους κινδύνους τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Οι τραπεζικές αρχές στην ΕΕ, όπου είναι και η έδρα της ιταλικής UniCredit, έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν «βλέπουν» τα ίδια επίπεδα ρίσκου για την περιοχή, με το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και αντιμετωπίζουν αυστηρότερη ρύθμιση. Παράλληλα, έχουν τονίσει ότι η παρέμβαση από την UBS προκειμένου να αγοράσει και να διασώσει την Credit Suisse συνέβη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Η εργασιακή πολιτική της κυβέρνησης έριξε την ανεργία στο 10,9% τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Οριακά κάτω από τις εκτιμήσεις ο κλάδος των υπηρεσιών τον Απρίλιο

Μπαλωμένος (ΕΤΑΔ): Στόχος μας είναι να ξεκλειδώσουμε υπεραξίες για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider