«Σφήνα» σε ομίλους από τους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών φαίνεται να έχουν «μπει» κάποια από τα ισχυρά κατασκευαστικά γκρουπ με έπαθλο τη διεκδίκηση έργων ψηφιοποίησης δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά περίπτωση – διαγωνισμό. Η προώθηση δράσεων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ψηφιοποίησης – τεχνολογίας, και μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και η ανάγκη εκσυγχρονισμού ή χρήσης ψηφιακών μέσων και «έξυπνων» εφαρμογών όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό (επιχειρήσεις κ.α.) έχει προσελκύει νέους διεκδικητές οι οποίοι επιθυμούν να πάρουν το δικό ένα «κομμάτι» από τη «πίτα» των ψηφιακών projects, των έργων τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών στο πλαίσιο του διογκούμενου κύματος ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τα επιχειρηματικά ονόματα
Ανάμεσα στα ονόματα που εισήλθαν στο πεδίο της διεκδίκησης έργων ψηφιοποίησης είναι η ΤΕΡΝΑ, η Intrakat και η Μυτιληναίος, αν και κάποια γκρουπ ήδη από παλιότερα είχαν «απλώσει δίχτυα» σε έργα τεχνολογίας (π.χ. η ΤΕΡΝΑ με το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής και τις οπτικές ίνες του Ultra Fast Broadband, η Μυτιληναίος με «έξυπνα» έργα οδοφωτισμού κ.α., ενώ η Intarkat πρόσφατα ανέλαβε την υλοποίηση πιλοτικού έργου κάλυψης σήματος κινητής τηλεφωνίας στη Γραμμή 2 του Μετρό).
Αυτά τα γκρουπ προστέθηκαν σε παραδοσιακούς «παίκτες», όπως οι γνωστές εταιρείες πληροφορικής (Intrasoft International, Quest - Unisystems Globitel, Spase, Netcompany, Profile, Inform Λύκος, και πλήθος άλλων), οι όμιλοι των telecom (ΟΤΕ, Vodafone, Nova). Οι συγκεκριμένοι όμιλοι των υποδομών έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν, προφανώς επιλεκτικά και όχι μαζικά, έργα ψηφιοποίησης, πληροφορικής, επικοινωνίας του δημοσίου τομέα, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο τους, ενώ προφανώς «κοιτάζουν» ευρύτερα τους τομείς τεχνολογίας και των «έξυπνων» συστημάτων (σχεδόν κάθε είδους). Μάλιστα, για παράδειγμα, η Intrakat έχει βάλει τον τομέα τεχνολογίας – ψηφιακών έργων στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, έστω κι αν δεν πρόκειται προφανώς για τον βασικότερο.
Εναλλακτικές μπίζνες και μεγάλα έργα
Προφανώς οι κατασκευαστές δεν αφήνουν τις παραδοσιακές μπίζνες όπως τα τεχνικά έργα, τα ΣΔΙΤ και οι Παραχωρήσεις, ούτε βέβαια σημαντικές για αυτούς δράσεις όπως η ενέργεια, τα ακίνητα και ο τουρισμός κ.α. Ωστόσο, αναζητούν νέα πεδία δράσης που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές και να φέρουν σημαντικά έσοδα και διασπορά επιχειρηματικού κινδύνου.
Είναι όμως ενδεικτικό ότι βρίσκουμε αρκετές φορές τα ονόματα των γκρουπ αυτών σε διαγωνισμούς ψηφιοποίησης υπουργείων προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατ. ευρώ (π.χ. έργα ψηφιοποίησης των αρχείων της Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. αρχείων ΔΕΔΔΗΕ), σε μεγάλα έργα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ, π.χ. για την ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομιών), σε διαγωνισμούς με φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ, την Κοινωνία της Πληροφορίας κ.α.
Για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο από τα έργα ψηφιοποίησης για τα αρχεία των δικαστηρίων με προϋπολογισμό 145,7 εκατ., (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) είχαν κατατεθεί 8 οικονομικές προσφορές από ισάριθμους φορείς μεταξύ των οποίων και της Intrakat. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε έργο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και με την κίνησή της αυτή σηματοδοτεί την απόφαση της διοίκησής της να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της ψηφιοποίησης. Το ίδιο έχει πράξει η Μυτιληναίος εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία επίσης έχει δώσει το παρόν με προσφορά στο έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Η δε ΤΕΡΝΑ (και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), πέραν των εισιτηρίων των συγκοινωνιών, συμμετείχε και σε διαγωνισμούς όπως οι e - poleodomies του ΤΕΕ που θυμίζουμε ότι παλιά είχε μπλοκάρει σε προσφυγές ανάμεσα σε Μυτιληναίο και Master.